Ένα κλασικό και αγαπημένο πιάτο, ο μουσακάς, μυρίζει καλοκαίρι, θάλασσα, φρέσκα λαχανικά, χαλαρότητα, διακοπές. Με πρωταγωνίστρια τη μελιτζάνα -με τους φανατικούς φίλους αλλά και τους αρκετούς εχθρούς- έχει καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές τόσο των ντόπιων όσο και των τουριστών. Αν δοκιμάσετε να τον φάτε σε κάποια ταβέρνα στις διακοπές, ενδέχεται να τον… πληρώσετε ακριβά, ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Από την άλλη, πρόκειται για ένα φαγητό αρκετά απαιτητικό στην παρασκευή του καθώς θέλει να έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί και προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα, όπως έκαναν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε να φτιάξετε και να προσφέρετε ή να… παραγγείλετε στους δικούς σας να σας ετοιμάσουν!
Όποιες και αν είναι οι διατροφικές σας προτιμήσεις, ένα είναι το σίγουρο: ο μουσακάς είναι ένα πιάτο για να το μοιράζεσαι και να το απολαμβάνεις με καλή παρέα.
Ας δούμε παρακάτω κάποιες συμβουλές για να φτιάξετε έναν ονειρεμένο μουσακά:
Τα λαχανικά
Η επιλογή των λαχανικών παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στην επιτυχία κάθε πιάτου. Τώρα που οι μελιτζάνες είναι στην καλύτερή τους φάση, σίγουρα θα βρείτε πολύ καλή πρώτη ύλη, εύκολα και σχεδόν παντού. Ωστόσο, καλό είναι να προμηθεύεσετ λαχανικά από πηγές που εμπιστεύεστε και να είναι και σταθερές.
Η πρωταγωνίστρια του μουσακά είναι η μελιτζάνα. Και μετά οι πατάτες. Ωστόσο, κάποιοι προσθέτουν και άλλα λαχανικά εποχής -πέρα από την μελιτζάνα- όπως τα κολόκυθάκια και οι πιπεριές. Σε vegan ή vegetarian εκδοχές ενδέχεται να προστεθούν και άλλα υλικά, όπως τα μανιτάρια για παράδειγμα.
Ψήσιμο ή τηγάνισμα;
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται στον μουσακά είναι: ψήσιμο ή τηγάνισμα; Σαφώς το τηγάνισμα δίνει περισσότερη νοστιμιά στο πιάτο αλλά το κάνει πιο λιπαρό και δεν είναι και απαραίτητα λιγότερο χρονοβόρο -εξαρτάται και πόσο μεγάλο τηγάνι έχετε και τι μέγεθος μουσακά θέλετε να φτιάξετε- ενώ απαιτεί και μεγάλη σπατάλη υλικών, όπως το λάδι. Επίσης αν αποφασίσετε να τηγανίσετε, πρέπει να προσέξετε να μην απορροφήσουν οι μελιτζάνες πολύ λάδι κατά το τηγάνισμα. Πώς θα το πετύχετε αυτό; Πρέπει να μείνουν για μερικές ώρες μέσα σε μπολ με αλατισμένο νερό. Μετά, τις στραγγίζουμε καλά πάνω σε απορροφητική πετσέτα και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν ελαφρά.
Αντιθέτως αν αποφασίσετε να ψήσετε τα λαχανικά, τα βάζετε όλα μαζί σε ένα μεγάλο ταψί με λίγο ελαιόλαδο, λίγο νερό και κάποια μπαχαρικά και θέλουν περίπου 1 ώρα για να ψηθούν. Και το πιάτο βγαίνει εξίσου νόστιμο και λιγότερο βαρύ.
Ο κιμάς θέλει καλό μαγείρεμα ώστε να μπορέσει να απλωθεί ομοιόμορφα πάνω στα λαχανικά σας και να δώσει ακόμη περισσότερη γεύση. Τα μπαχαρικά όπως η κανέλα αλλά και το μοσχοκάρυδο, του ταιριάζουν πολύ.
Μπεσαμέλ
Το μυστικό του μουσακά βρίσκεται στη σωστή μπεσαμέλ. Μπορείτε σαφώς να αγοράσετε μια έτοιμη αλλά η σπιτική έχει άλλη νοστιμιά. Σας δίνουμε εδώ μια βασική συνταγή για μπεσαμέλ ενώ παρακάτω μπορείτε να δείτε και συχνά λάθη που συνδέονται με την παρασκευή της ώστε να τα αποφύγετε.
Δείτε παρακάτω και μερικές συνταγές:
Μουσακάς κλασικός
H κλασική συνταγή με τις τηγανητές μελιτζάνες και όλες τις παραδοσιακές παρασκευές του αγαπημένου πιάτου.
Μουσακάς με καλοκαιρινά λαχανικά
Ο κλασικός μουσακάς με την προσθήκη και άλλων καλοκαιρινών λαχανικών, όπως το κολοκυθάκι και η πιπεριά.
O μουσακάς στη vegan ή νηστίσιμη εκδοχή του, με μανιτάρια αντί για κιμά. Για την κρέμα, φτιάχνουμε ένα είδος πουρέ με βασικά υλικά την πατάτα και το ελαιόλαδο.