Δυτική Ελλάδα: Η έκτακτη σύσκεψη για την πανώλη– Στόχος να εκριζωθεί άμεσα

    Ημερομηνία:

    Έκτακτη σύσκεψη για την πανώλη των μηρυκαστικών πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μετά τον εντοπισμό κρούσματος στην Ορεινή Κορινθία.

    Παρών, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος, αντιπεριφερειάρχες, φορείς, κτηνίατροι, ΔΑΟΚ και στελέχη της Αστυνομίας, ενώ παρέμβαση έκανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας.

    Στην ΠΕ Αχαΐας τίθενται σε εφαρμογή περιορισμοί, καθώς βρίσκεται στη ζώνη επιτήρησης που βάσει ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων ορίζεται στα 10 χλμ από το σημείο του εντοπισμού. Έκκληση προς τους κτηνοτρόφους να συνεργάζονται και να αναφέρουν άμεσα στις κτηνιατρικές υπηρεσίες τυχόν συμπτώματα.

    Στόχος να περιοριστεί και να εκριζωθεί άμεσα η νόσος από τη χώρα μας , ώστε να προστατευτεί η εθνική κτηνοτροφία.

    Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

    Σύμφωνα με ανάρτηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα κοινωνικά δίκτυα, στην ΠΕ Αχαΐας τίθενται σε εφαρμογή περιορισμοί, καθώς βρίσκεται στη ζώνη επιτήρησης που βάσει ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων ορίζεται στα 10 χλμ από το σημείο του εντοπισμού. Έκκληση γίνεται προς τους κτηνοτρόφους να συνεργάζονται και να αναφέρουν άμεσα στις κτηνιατρικές υπηρεσίες τυχόν συμπτώματα.

    Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, ο οποίος προήδρευσε στην σύσκεψη, «μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, τα κυριότερα μέτρα που λαμβάνονται είναι η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας και στην συνέχεια ακολουθεί η υγειονομική ταφή, η απολύμανση και το κλείσιμο της συγκεκριμένης μονάδας για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει πλέον μολυσματική δύναμη».

    «Βεβαίως», συνέχισε, «αυτό το οποίο πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι για να πετύχουν τα μέτρα, πρέπει να υπάρχει πολύ καλή συνεργασία των κτηνοτρόφων που βρίσκονται εντός των δύο ζωνών προστασίας και επιτήρησης, γύρω από την μονάδα που εντοπίστηκε το κρούσμα, με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

    Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «η αντίδρασή μας ήταν άμεση, με στόχο τον περιορισμό και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων» και πρόσθεσε: «Η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε δείχνει και τον βαθμό ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων. Ακολουθούμε το πρωτόκολλο, έχουμε εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες μας και καλό θα ήταν να επαναλάβουμε πως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο».

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ψάρια και θαλασσινά: Ποια είναι τα πιο θρεπτικά; Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ απαντά

    Η πλειόνοτητα των καταναλωτών προτιμούν να ενσωματώνουν στo διατροφικό...

    Τράβις Σκοτ: Φοβήθηκαν για σεισμό οι κάτοικοι στο Μιλάνο αλλά τελικά ήταν οι θαυμαστές του Τράβις Σκοτ

    Οι 80.000 περίπου θαυμαστές που πήγαν στην πρόσφατη συναυλία...

    Κλέλια Ανδριολάτου: Πήγε μια βόλτα στο Κατάκολο με το μπικίνι της – Δείτε βίντεο

    Με ένα κόκκινο μπικίνι, η Κλέλια Ανδριολάτου απόλαυσε τη βόλτα της...

    Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Οι πόζες της πάνω σε τρακτέρ – Η πιο όμορφη αγρότισσα, της σχολιάζουν

    Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου επέστρεψε το μεσημέρι της Κυριακής 28 Ιουλίου στα...