Κίνητρα για συνεργασία επιχειρήσεων µε startups σε ν/σ του ΥΠΕΘΟ

    Ημερομηνία:

    Σηµαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τη συνεργασία µεγαλύτερων εταιρειών µε startups, µε στόχο την ανάπτυξη προϊόντων έρευνας και τεχνολογίας, προβλέπει το νοµοσχέδιο για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, που είναι έτοιµο προς συζήτηση στο υπουργικό συµβούλιο.

    Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το νοµοσχέδιο προβλέπει επίσης ενισχυµένες φοροαπαλλαγές για πατέντες, φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις που πραγµατοποιούν venture capitals και angel investors σε startups και θεσµοθετεί συµπληρωµατικά εργαλεία µέσω του ΕΣΠΑ για χρηµατοδότηση µικροµεσαίων επιχειρήσεων που συγχωνεύονται.

    Το κέντρο βάρους του νοµοσχεδίου βρίσκεται στα προϊόντα έρευνας και τεχνολογίας, που αναπτύσσουν κυρίως οι startups. Στόχος είναι η ενίσχυσή τους από µεγαλύτερες εταιρείες και από επενδυτές, ώστε να επιτύχουν υψηλές επιδόσεις και στην αγορά. Απώτερη επιδίωξη του υπουργείου είναι η ανάπτυξη ενός δυναµικού οικοσυστήµατος τέτοιων εταιρειών στο ελληνικό έδαφος, µε αυτονόητα οφέλη για την οικονοµία. Σηµειώνεται ότι ο προηγούµενος νόµος 4935/22 προβλέπει ήδη φορολογικές ελαφρύνσεις 30%-50% για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων για 9 έτη. ∆εδοµένου ότι δεν απέδωσε σπουδαίους καρπούς, η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόµενο να τον επεκτείνει στην απορρόφηση µικρών από µεγάλες επιχειρήσεις, καθώς σήµερα αφορά την απορρόφηση µικρών από µεσαίες. Ωστόσο, η Κοµισιόν προέβαλε αντιρρήσεις για λόγους ανταγωνισµού. Ετσι, το ενδιαφέρον στο νέο νοµοσχέδιο επικεντρώνεται πλέον στη συνεργασία για έργα έρευνας και τεχνολογίας. Αλλωστε, όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών Κωστής Χατζηδάκης στο πρόσφατο συνέδριο για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις που διοργάνωσε το «money review» της «Κ», «η καινοτοµία και η µεγέθυνση είναι έννοιες σε µεγάλο βαθµό αλληλένδετες».

    Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι βασικές ρυθµίσεις του νοµοσχεδίου θα προβλέπουν τα εξής:

    • Φορολογικά κίνητρα για έργα συνεργασιών εταιρειών µε startups και µε ερευνητικά κέντρα. Σήµερα προβλέπονται υπερεκπτώσεις δαπανών που αφορούν έρευνα και τεχνολογία 200% και το νοµοσχέδιο θα αυξάνει το ποσοστό σηµαντικά έως και στο 300%. Ετσι, ενισχύεται το κίνητρο για να πραγµατοποιήσει µια επιχείρηση δαπάνη έρευνας και τεχνολογίας. Ελπίζεται ότι αυτό θα οδηγήσει σε µεγαλύτερη σύνδεση των µεγαλύτερων εταιρειών µε τις startups ή της αγοράς µε την έρευνα. Είτε πρόκειται για ξένες εταιρείες είτε για µεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες, στόχος είναι να έχουν κίνητρο να συνεργαστούν µε το ελληνικό οικοσύστηµα startups και τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα.

    • Ενισχύονται τα φορολογικά κίνητρα για τις πατέντες. Σήµερα ισχύει φοροαπαλλαγή 3 ετών για τα προϊόντα που προκύπτουν από «πατέντες», κάτι που εφαρµόζεται εκτεταµένα στον τοµέα των φαρµάκων. Το νοµοσχέδιο θα προβλέπει άλλα 7 χρόνια µε µειωµένη φορολογία – όχι, βεβαίως, πλήρη όπως τα 3 πρώτα. Eπιδίωξη είναι να αναπτύσσουν οι εταιρείες προϊόντα στην Ελλάδα και να τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά.

    • Αυξάνεται από τις 300.000 στις 900.000 ευρώ το όριο των επενδύσεων για τις οποίες ισχύει έκπτωση 50% από το φορολογητέο εισόδηµα, όταν πραγµατοποιούνται από angel investors και οποιονδήποτε επενδύσει σε ελληνική startup, µε βάση το µητρώο του Elevate Greece. ∆εδοµένου ότι οι επενδυτές είναι συνήθως µεγάλοι και το ρίσκο επίσης υψηλό, κρίθηκε ότι το κίνητρο θα έπρεπε να ενισχυθεί.

    • Καθιερώνεται ένα νέο φορολογικό καθεστώς για τα venture capitals που επενδύουν σε ελληνικές εταιρείες, έτσι ώστε να υπάρχει ασφάλεια ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Θα γνωρίζουν ότι η φορολογική τους υποχρέωση εξαντλείται σε έναν φόρο που θα πληρώνουν, για παράδειγµα, επί του ενεργητικού τους. Στόχος είναι τα funds να εδράζονται στην Ελλάδα και όχι π.χ. στο Λουξεµβούργο, όπως συµβαίνει σήµερα, ακόµη και στις περιπτώσεις επενδύσεων που χρηµατοδοτούνται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

    • Καθιερώνεται από τον Σεπτέµβριο µια νέα δράση ΕΣΠΑ που θα επιδοτεί σε ποσοστό της τάξης του 50% τις επενδύσεις µικροµεσαίων επιχειρήσεων, µε επιπλέον επιδότηση, π.χ. 60%, σε εταιρείες που είναι προϊόν συγχώνευσης.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από την Κινητή Μονάδα Παρέμβασης του ΟΚΑΝΑ

    Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, με αφορμή την...

    Ανείπωτη θλίψη για τον 18χρονο που πέθανε στο τροχαίο με οδηγό τον πατέρα του – Το ΙΧ καρφώθηκε σε τοίχο

    Την τελευταία του πνοή άφησε 18χρονος μετά από τροχαίο δυστύχημα που...

    Κώστας Σβόλης: Πάτρα, η πόλη που μας «τιμωρεί» – ΦΩΤΟ

    Σε δήλωση του, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Πάτρα...