Την Παρασκευή 26 Ιουλίου, ο Πρόεδρος του ΕΑΠ, κ. Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, κήρυξε την έναρξη του 1ου Θερινού Σχολείου για Απόδημους Έλληνες φοιτητές και φοιτήτριες, που διοργανώνει για πρώτη φορά εφέτος η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) στον Μυστρά και στο Ξενοδοχείο Mystras Palace Resort and Spa.
Σε μια σεμνή τελετή ο Πρόεδρος του Ε.Α.Π., καλωσόρισε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Σχολείου, ενώ ευχαρίστησε το ΥΠΑΙΠΘΑ και τον Υπουργό κ. Κυριάκο Πιερρακάκη για την οικονομική στήριξη της δράσης, όπως και την ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού για την αιγίδα της, καθώς και τις ομογενειακές οργανώσεις της Αμερικής, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τα πολλαπλά οφέλη της λειτουργίας του σχολείου προβλέποντας την επιτυχία και την μακροημέρευση του προγράμματος. Επιβεβαίωσε επίσης την κοινή επιθυμία της Διοίκησης του ΕΑΠ, όπως και των λοιπών φορέων, Υπουργείων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Σπάρτης για τη στήριξη και ανάδειξή του ως σημαντικού θεσμού. Ο κ. Καλαβρουζιώτης απέδωσε στους φοιτητές και φοιτήτριες του Σχολείου τον ρόλο του πρεσβευτή για τη διάδοση των σημαντικότερων, πρωτίστως, πνευματικών αγαθών, αλλά και την ανάδειξη της πολιτισμικής διάστασης για την οποία, εξάλλου, οργανώθηκε και στην οποία δεν θα παύσει να στοχεύει το Σχολείο.
Τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Θερινού Σχολείου καλωσόρισε, με τη σειρά του, ο π. Λάζαρος Σκάγκος, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, ευχόμενος υπέρ της υγείας των φοιτητών και των συντελεστών του Σχολείου όπως επίσης και υπέρ της επιτυχούς διεξαγωγής του.
Τέλος, ο Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου, Επίκουρος Καθηγητής κ. Στασινός Σταυριανέας, ανέλυσε τη δομή των μαθημάτων, εξορμήσεων και δράσεων του Σχολείου και τόνισε ότι ο στόχος είναι το Σχολείο για τον Ελληνικό Πολιτισμό να αποτελέσει μια εστία γνώσης για τους Απόδημους Έλληνες, διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού ευρύτερα αλλά και ισχυροποίησης της επαφής των απόδημων Ελλήνων με την σύγχρονη Ελλάδα και ανανέωσης του ενδιαφέροντός τους για αυτήν. Συνομιλώντας με τους φοιτητές/φοιτήτριες για την αξία που οι ίδιοι προσδίδουν στην συμμετοχή τους και στο ταξίδι τους αυτό στη γνώση εκείνοι επεσήμαναν πώς η προσωπική τους πορεία και διαδρομή στην αναζήτηση των ελληνικών τους ριζών βρίσκει εδώ την ανταπόκριση και τα ερεθίσματα για την ικανοποίησή της, αλλά και πως προσδοκούν να εμπεδωθεί μέσω των μαθημάτων και των περιηγήσεων στη Λακωνική γη, μια νέα και πολύπλευρη γόνιμη σχέση με την Ελλάδα.