Βορά στα νύχια των κορακιών της ενέργειας

    Ημερομηνία:

    Του δημοτικού συμβούλου,

     Νίκου Ασπράγκαθου

    Ιλιγγιώδεις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος από μέρα σε μέρα, που είναι αδύνατο να τις παρακολουθήσει ο νους του ανθρώπου. Όταν η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  στην Ελλάδα έσπασε ρεκόρ οι λογαριασμοί, που πληρώνουμε τραβάν την ανηφόρα για 3η χρονιά.   Την Δευτέρα 22/7 σε μία μέρα, αύξηση  73% που έφθασε στα 200 Ευρώ/MWh. Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ   και ΝΔ μας έριξαν στο λάκκο των λεόντων της «απελευθέρωσης της αγοράς», της πράσινης μετάβασης, του εμπορίου ρύπων  και του χρηματιστηρίου της ενέργειας. Με κυβερνητική προστασία,  αποχαλίνωση των ολιγαρχών της ενέργειας με ανυπολόγιστα κέρδη από  το ξεζούμισμα του καθημαγμένου εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας, όταν η αγοραστική δύναμη του μεροκάματου είναι κάτω από το 2008. Για το 2023 η ΔΕΗ, ανακοίνωσε  κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων  €1,3 δισ., αυξημένα κατά 35%. Στο Α τρίμηνο του 2024, τα κέρδη  4 ενεργειακών ομίλων έφθασαν τα 1.2  δισεκατομμύρια ευρώ.

    Τα στελέχη όλων των  κυβερνήσεων και τα παπαγαλάκια τους προσπάθησαν να μας πείσουν ότι με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την πράσινη μετάβαση και το χρηματιστήριο της ενέργειας θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και θα έχουμε φθηνό ρεύμα για όλους. Γρήγορα αποκαλύφθηκαν τα ψέματα, η τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται ανά ώρα με βάση τη μέγιστη τιμή που θα δώσει η τελευταία από όλες τις εταιρείες παραγωγής για την κάλυψη της κατανάλωσης.

    Αν για παράδειγμα οι τιμές για το 95% της προσφερόμενης ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται από 10-50 Ευρώ/MWh το 5% προσφέρεται με 200 Ευρώ/MWh, εμείς θα  πληρώσουμε όλες τις εταιρείες παραγωγής με 200 Ευρώ/MWh.

    Στην κόλαση του  χρηματιστήριου της ενέργειας οι τιμές παίζουν ανά ώρα  και εμείς έχουμε να διαλέξουμε ένα από 4 χρώματα τιμολόγια των περίπου 20 παρόχων δηλαδή να βρούμε σε ποια από τις 80 πόρτες της κόλασης θα καούμε λιγότερο. Ο καθένας από μας με «ατομική ευθύνη» θα επιλέξει έναν από τους δράκους που θα αρπάξει ότι περίσσεψε αν περίσσεψε μετά  το σούπερ-μάρκετ, όπου οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης καίνε.  Τα κυβερνητικά κόμματα έκαναν ληστρικούς  μηχανισμούς και ρίχνουν την ευθύνη σε μας γιατί δεν είμαστε ειδικοί στις προβλέψεις για να κάνουμε τη σωστή επιλογή, όταν  ο διάβολος κρύβεται στα ψιλά γράμματα. Τσακίζουν το εισόδημα του λαού με την ακρίβεια και 6 στους 10 δεν μπορούν να ξοφλήσουν τους λογαριασμούς και προσφεύγουν σε διακανονισμούς.

    Όλα τα ημίμετρα της κυβέρνησης, που αποσύρει και επαναφέρει περιοδικά  για την δήθεν   μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών είναι το λίπασμα για το φούντωμα  των κερδών των παραγωγών και παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και τελικά θα πληρωθούν από τους μισθωτούς, συνταξιούχους και μικροεπαγγελματίες  με την βαριά φορολογία.  Η όποια κριτική των κυβερνητικών κομμάτων της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ  κινείται μέσα στο ευρωενωσιακό πλαίσιο της παραγωγής και αγοράς ενέργειας που και αυτά τα κόμματα συνέβαλαν στην καθιέρωση  του ληστρικού αυτού συστήματος.

    Σήμερα είναι ανάγκη να συγκρουσθούμε με τον πυρήνα της πολιτικής που εκτινάσσει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων της ενέργειας και διευρύνει την ενεργειακή φτώχεια. Είναι υπόθεση όλων μας, να διεκδικήσουμε μέσα από τις γραμμές  του οργανωμένου  λαϊκού και εργατικού κινήματος την δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος και την επιβολή πλαφόν,  καμία διακοπή σε λαϊκές  οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν, κατάργηση  του χρηματιστηρίου της ενέργειας και κάθε είδους φόρων στους λογαριασμούς του ρεύματος. Είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία και μπορούμε να τους εμποδίσουμε, να σταματήσουμε την νομιμοποιημένη ληστεία με δράση στους δρόμους του αγώνα στην κατεύθυνση της ανατροπής του βάρβαρου συστήματος της εξουσίας μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΣΟΚ: Έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας δίνουν οι Διαμαντοπούλου και Γιαννακοπούλου

    Έμφαση στη μάχη του συγκεκριμένου δίνουν οι δύο υποψήφιες για...

    Υπερτριπλασιάστηκε η ζήτηση για έντοκα γραμμάτια (γράφημα)

    Yπερτριπλασιάστηκε η ζήτηση εντόκων από ιδιώτες και σχεδόν τριπλασιάστηκε από επιχειρήσεις...

    ΑΧΑΪΑ: Τα σκαλιά της εκκλησίας ανέβηκαν οι Γιώτα Σακελλαροπούλου και Ανδρέας Αναγνωστόπουλος – ΦΩΤΟ

    Τα σκαλιά της εκκλησίας ανέβηκαν οι Γιώτα Σακελλαροπούλου και...

    Στο ΕΣΠΑ εντάσσεται η 2η φάση κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος

    Στο ΕΣΠΑ «Μεταφορές 2021 – 2027» εντάσσεται η δεύτερη...