Υπερτριπλασιάστηκε η ζήτηση για έντοκα γραμμάτια (γράφημα)

    Ημερομηνία:

    Yπερτριπλασιάστηκε η ζήτηση εντόκων από ιδιώτες και σχεδόν τριπλασιάστηκε από επιχειρήσεις σύμφωνα με τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος για το α’ τρίμηνο του έτους έναντι της αντιστοίχου περιόδου του 2023. Εκτιμάται πως σε ό,τι αφορά τα έντοκα γραμμάτια ως επενδυτική επιλογή η αυξητική παραπάνω τάση θα ενισχυθεί περαιτέρω.

    Πάνω από 3 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα 3,075 δισ. ευρώ είναι τα διακρατούμενα έντοκα από τους ιδιώτες στο τέλος του α τριμήνου έναντι 811,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Για τις επιχειρήσεις τα ποσά αυτά είναι 421,4 εκατ. ευρώ έναντι 127,4 εκατ. ευρώ.

    Μεγάλες αλλαγές σημειώνονται σε ό,τι αφορά τη ζήτηση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Τα έντοκα θα αρχίσουν να γίνονται όλο και περισσότερο επιλογή νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο των αποδόσεών τους και των αφορολόγητων τόκων εντείνοντας έστω και μερικώς τον ανταγωνισμό.
    Αλλωστε η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα καθιστούν τις εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου εξαιρετικά αξιόπιστες, τώρα και συμφέρουσες
    Την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 1 Νοεμβρίου 2024.

    Υπερτριπλασιάστηκε η ζήτηση για έντοκα γραμμάτια (γράφημα)

    Κατά την καινούρια έκδοση των εντόκων βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας και μέχρι ώρας 12:00 μ.μ. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 20% επί του δημοπρατούμενου ποσού.

    Έντοκα ανταγωνιστικά των καταθέσεων

    Τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου ως εναλλακτικό ποιόν έναντι των καταθέσεων δημιουργεί ένα υπόβαθρο υψηλότερου κέρδους για τους επενδυτές.
    Η απόδοση στην έκδοση του Ιουνίου (52 εβδομάδων ) για παράδειγμα ανήλθε σε 3,34% .

    Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τις 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price).

    Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων η τάση παρά την πτώση των επιτοκίων φαίνεται να βαίνει αυξητική. Aυτό επιβεβαιώνει πως ο ανταγωνισμός άρχισε να λειτουργεί.

    Οι νέες προθεσμιακές καταθέσεις φέρουν απόδοση 1,83% – από 1,70 ένα χρόνο πριν- σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούν το Μάιο. Στην πραγματικότητα οι τράπεζες φτιάχνουν προγράμματα και μάλιστα πολύμηνα στα οποία δίνουν επιτόκια της τάξης του 2,5% στο πλαίσιο ενός ανταγωνισμού που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται.

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΑΧΑΪΑ: Τα σκαλιά της εκκλησίας ανέβηκαν οι Γιώτα Σακελλαροπούλου και Ανδρέας Αναγνωστόπουλος – ΦΩΤΟ

    Τα σκαλιά της εκκλησίας ανέβηκαν οι Γιώτα Σακελλαροπούλου και...

    Στο ΕΣΠΑ εντάσσεται η 2η φάση κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος

    Στο ΕΣΠΑ «Μεταφορές 2021 – 2027» εντάσσεται η δεύτερη...

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Κοστίζει πάνω από 124 εκατ. ευρώ ημερησίως, σύμφωνα με το Κίεβο

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Σέρχι Μαρτσένκο, δήλωσε σήμερα ότι ο...

    Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, Ελλάδα: Τα σενάρια για την πρόκριση της Εθνικής

    Η Εθνική μπάσκετ βρίσκεται με την... πλάτη στον τοίχο. Και δεν...