Αυτά τα muffins με μπανάνα και blueberries (μύρτιλα) είναι μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για πρωινό, brunch ή σνακ. Περιλαμβάνουν υγιεινά υλικά, όπως μπανάνα, βατόμουρο, βρώμη και ξηρούς καρπούς, και είναι εύκολα στην παρασκευή τους.
Υλικά (για 12 muffins)
- 2 ώριμες μπανάνες, λιωμένες
- 1/2 φλιτζάνι γάλα φυτικής προέλευσης (π.χ. αμυγδάλου, βρώμης, καρύδας)
- 1/4 φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι αγαύης
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι βρώμη
- 1/2 φλιτζάνι blueberries
- 1/4 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
Οδηγίες
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
- Ετοιμάστε μια φόρμα για muffins με 12 θήκες, βάζοντας χάρτινα φορμάκια ή λαδώνοντας ελαφρώς.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις λιωμένες μπανάνες, το γάλα, το μέλι ή το σιρόπι αγαύης και τη βανίλια.
- Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικινγκ πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
- Σιγά σιγά προσθέστε τα ξηρά υλικά στα υγρά υλικά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μην ανακατέψετε υπερβολικά.
- Προσθέστε το βατόμουρο και τα καρύδια (αν χρησιμοποιείτε) και ανακατέψτε απαλά.
- Μοιράστε το μείγμα ομοιόμορφα σε φόρμες για muffins.
- Ψήστε για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ψηθούν τα muffins και να βγει μια οδοντογλυφίδα καθαρή όταν τη βάλετε στο κέντρο τους.
- Αφήστε τα muffins να κρυώσουν στη φόρμα για 5-10 λεπτά πριν τα μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσουν τελείως.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το βατόμουρο με άλλα φρούτα, όπως φράουλες, blueberries, ή κομμάτια μήλου.
- Μπορείτε να προσθέσετε άλλα υλικά στο μείγμα, όπως σταφίδες, σοκολάτα τσαλαπατημένη ή κομματάκια ξηρών καρπών.
- Για πιο υγιεινά muffins, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι χωρίς γλουτένη και ζάχαρη καρύδας αντί για μέλι ή σιρόπι αγαύης.
Απολαύστε τα muffins σας ζεστά ή κρύα!