Νίκος Μαστοράκης: «Ραγίζει» καρδιές με τις αναρτήσεις για τον θάνατο της αδελφής του

    Ημερομηνία:

    Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση θανάτου της Τζένης Μαστοράκη σε ηλικία 75 ετών. Ο αδελφός της, Νίκος Μαστοράκης κάνει συγκινητικές αναρτήσεις στον λογαριασμό του στο Facebook για τη μεγάλη απώλεια, που βιώνει τις τελευταίες ώρες.

    Οι αναρτήσεις του Νίκου Μαστοράκη για τον θάνατο της αδελφής του

    «Η Τζένη μας έφυγε. Άφησε σήμερα την τελευταία της δύσκολη ανάσα. Η μικρή μου αδελφή, σημαντική ποιήτρια, μητέρα, γιαγιά και αδελφή που μας αγάπησε πολύ και που πολύ την αγαπήσαμε, την αγαπάμε και θα την αγαπάμε. Σας παρακαλώ, αντί για συλλυπητήρια, δώστε την αγάπη σας σ’ εκείνους που κρατάτε πολύτιμους στη ζωή σας», έγραψε ο Νίκος Μαστοράκης στον λογαριασμό του στο Facebook την Τρίτη 30 Ιουλίου.

    Στη συνέχεια, ο Νίκος Μαστοράκης δημοσίευσε μια κοινή φωτογραφία με την αδελφή του, όταν η Τζένη Μαστοράκη ήταν σε μικρή ηλικία.

    Την Τετάρτη 31 Ιουλίου, ο δημοσιογράφος – σκηνοθέτης έκανε μια ακόμη ανάρτηση γράφοντας μερικά λόγια για την ποιήτρια αδελφή του: «ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΤΖΕΝΗ ΜΟΥ
    Δεν μπορώ εγώ, σαν “μικρός της αδελφός” όπως συνήθιζε να με αποκαλεί, να αναφερθώ στην ποιήτρια Τζένη Μαστοράκη, όμως με καλύπτει απόλυτα το κείμενο της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη:

    “Η απώλεια της Τζένης Μαστοράκη μας στερεί μία από τις μεγαλύτερες μορφές των σύγχρονων Γραμμάτων μας. Εκπρόσωπος της Γενιάς του 70, μας καταλείπει ένα ποιητικό έργο, το οποίο πέρασε τα σύνορα και γνώρισε πολλές ξενόγλωσσες εκδόσεις. Διακρίνεται για το απόλυτα προσωπικό του στίγμα, αναδεικνύοντας την άρρηκτη σχέση γραφής και ανάγνωσης αλλά και την πολύχρονη βιωματική εμπλοκή της δημιουργού με τη γλώσσα, την ιστορία και τη λογοτεχνία.
    Η Τζένη Μαστοράκη υπήρξε κορυφαία μεταφράστρια.

    Αναμετρήθηκε με κλασικά και σύγχρονα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, από την πεζογραφία, την ποίηση, το θέατρο, αλλά και εμβληματικά δοκίμια, από διαφορετικές γλώσσες. Μας πρόσφερε μεταφράσεις που αποτελούν σημεία αναφοράς, τόσο για τα ίδια τα έργα, όσο και για τον επανακαθορισμό του μεταφραστικού είδους. Το μεταφραστικό corpus της Τζένης Μαστοράκη, το οποίο συγκρότησε επί δεκαετίες, με αφοσίωση, επίμονη και επίπονη δουλειά, διακρίνεται για τη γλωσσική του ακρίβεια και το ξεχωριστό αισθητικό του αποτύπωμα.

    Μέσω της μακράς πορείας της αναδείχθηκε σε μοναδική περίπτωση των ελληνικών Γραμμάτων, που τίμησε με την αδιάλειπτη και ποιοτική, χωρίς εκπτώσεις, προσφορά της. Στο έργο της συνδύασε την ασυμβίβαστη μέριμνα για τη γλώσσα με τη δημιουργική ανάπλαση του παρελθόντος, τη χαρτογράφηση της μνήμης και τη σιωπηλή, αλλά εκφραστικότατη αφομοίωση του βιώματος.

    Η Τζένη Μαστοράκη σπάνιος άνθρωπος, σπάνιος δημιουργός, με παραδειγματική αφοσίωση στην Τέχνη, δεν επεδίωξε ποτέ την περιττή και άσκοπη δημοσιότητα. Πρόλαβε, όμως, να χαρεί την αναγνώριση του έργου της, όπως πιστοποιούν οι πολυάριθμες βραβεύσεις της, με εξέχουσα την απονομή του Μεγάλου Βραβείου Γραμμάτων 2020.
    Στην οικογένειά της και στους φίλους της, απευθύνω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια”».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ: Στην δικαιοσύνη για τον θάνατο της 43χρονης και του μωρού της!

    Πέρασαν ήδη δέκα μέρες από τότε που 43χρονη Κατερίνα...

    Η Ρωσία έδωσε βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης των Έβαν Γκέρσκοβιτς και Πολ Γουίλαν

    Μόλις λίγες μέρες μετά την μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και...

    Μεταμόρφωση του Σωτήρος: O λόγος που σήμερα τρώμε ψάρι

    Σήμερα (6.08.204) η Εκκλησία γιορτάζει την Μεταμόρφωση του Σωτήρος, όπου...