Reuters: Ο Χαλέντ Μεσάλ προορίζεται για νέος ηγέτης της Χαμάς

    Ημερομηνία:

    Μετά την δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη ο Χαλέντ Μεσάλ προορίζεται να γίνει ο νέος ηγέτης της Χαμάς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

    Ο Χαλέντ Μεσάλ είναι σημαίνον μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης από τη δεκαετία του 1990. Μάλιστα, το 1997 Ισραηλινοί πράκτορες έκαναν μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν.

    Ο 68χρονος Μεσάλ έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός παλαιστινιακών εδαφών. Γεννημένος κοντά στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ο Μεσάλ σε παιδική ηλικία μετακόμισε στο Κουβέιτ, όπου σε ηλικία 15 ετών εντάχθηκε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παλαιότερη ισλαμιστική ομάδα της Μέσης Ανατολής, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κατά την πρώτη γενικευμένη παλαιστινιακή εξέγερση κατά της ισραηλινής κατοχής.

    Μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του το 1997, ο Μεσάλ μετατράπηκε σε ήρωα της παλαιστινιακής αντίστασης. Εκείνη την περίοδο, με έδρα το Αμμάν, ο Μεσάλ είχε αναλάβει την προσέλκυση κεφαλαίων για τη Χαμάς από το εξωτερικό.

    Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Μεσάλ είναι κεντρικό πρόσωπο στην ηγετική πυραμίδα της Χαμάς, εργαζόμενος κυρίως από τη σχετική ασφάλεια της εξορίας, καθώς το Ισραήλ εξύφαινε συνεχώς σχέδια για τη δολοφονία άλλων ηγετών της Χαμάς που βρίσκονταν Λωρίδα της Γάζας.

    Ταυτόχρονα, χωρίς να παρεμποδίζεται από τους αυστηρούς ισραηλινούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς όπως συνέβαινε με άλλους αξιωματούχους της Χαμάς, μπορούσε να εκπροσωπεί την παλαιστινιακή οργάνωση σε συναντήσεις με ξένες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τουλάχιστον 15 συλλήψεις στο Λονδίνο – Χειροπέδες σε άντρα που βγήκε στο δρόμο με αλυσοπρίονο

    Σε τουλάχιστον 15 συλλήψεις προχώρησε την Τετάρτη (7/8) η Μητροπολιτική Αστυνομία...

    Ισραήλ: Θα βρούμε και θα εξοντώσουμε τον νέο διοικητή της Χαμάς

    Ο Χέρτσι Χαλέβι, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων...