Διπλωματικός «πυρετός» σε ΗΠΑ και Ισραήλ – Τα 3 σενάρια εκδίκησης από το Ιράν

    Ημερομηνία:

    Έπειτα από 300 ημέρες πολέμου και αυξανόμενες ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ο ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διέταξε άμεσο πλήγμα εναντίον του Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η χώρα του είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει απειλές από όλα τα μέτωπα.

    Ο διεθνής Τύπος παρουσιάζει τρία πιθανά σενάρια «εκδίκησης» από το Ιράν:

    • Άμεση επιχείρηση: Όπως η επίθεση με πυραύλους και drones που πραγματοποίησε το Ιράν τον Απρίλιο κατά του Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία Ιρανών αξιωματούχων στη Δαμασκό.
    • Έμμεση επιχείρηση: Μέσω εντολοδόχων του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ του νοτίου Λιβάνου ή οι Χούθι της Υεμένης.
    • Υβριδική επιχείρηση: Μια ευρείας κλίμακας επίθεση από τον λεγόμενο “Άξονα της Αντίστασης”, που περιλαμβάνει και τη Χαμάς.

    Στην Τεχεράνη, ένα τεράστιο πανό δίπλα στην Πλατεία Παλαιστίνης φέρει το μήνυμα στην εβραϊκή γλώσσα: “Να περιμένετε βαριά τιμωρία”. Οι ηγέτες του Ιράν, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ για την επίθεση στην Τεχεράνη.

    Διπλωματικός «πυρετός» σε ΗΠΑ και Ισραήλ – Τα 3 σενάρια εκδίκησης από το Ιράν

    Η κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια τελείται στην Τεχεράνη και στη συνέχεια, η σορός του θα μεταφερθεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ, τη Ντόχα, για προσκύνημα και ταφή, στο ίδιο νεκροταφείο όπου είναι ενταφιασμένος ο ιδρυτής του κράτους του Κατάρ, Γιασίμ μπιν Μοχάμεντ αλ Τάνι.

    Το Ισραήλ τηρεί «σιγή ιχθύος» σχετικά με τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια ενώ αντίθετα επιβεβαιώνει τον θάνατο του βασικού στελέχους της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Νταίφ που σκοτώθηκε στις 13 Ιουλίου στη Γάζα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, από τον οποίο δημοσιεύτηκε και βίντεο.

     

    Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκουρκ, είχε συνομιλίες υψηλού επιπέδου στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση «επιχειρεί να πέσουν οι τόνοι», αλλά θα υπερασπισθεί το Ισραήλ αν δεχθεί επίθεση.

    Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου μίλησε και ο εκπρόσωπος του Ισραήλ, Τζόναθαν Μίλερ, τονίζοντας πως η έκτακτη συνεδρίαση ζητήθηκε από τον μεγαλύτερο «χορηγό της τρομοκρατίας» στον κόσμο, το Ιράν.

    «Όλοι ασκούν από χθες το βράδυ πίεση στην Τεχεράνη να μην απαντήσει και να δειξει αυτοσυγκράτηση», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης.

    Την ίδια ώρα στελέχη της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν είχαν επείγουσες διαβουλεύσεις με το Ισραήλ και άλλους συμμάχους και εταίρους τους, που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στο Ιράν, σε μια προσπάθεια να κάνουν όλες οι πλευρές ένα βήμα πίσω από το χείλος ολομέτωπης σύρραξης.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Ιορδανίας και του Κατάρ, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συζήτησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ιωάβ Γκαλάντ, την ώρα που ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του τόνιζε ότι η γενικευμένη κλιμάκωση δεν είναι αναπόφευκτη.

    Να σημειωθεί πως η Ισραηλινή κυβέρνηση ανάρτησε στην ιστοσελίδα της φωτογραφία του Χανίγια, με μια κόκκινη σφραγίδα στο μέτωπο που γράφει: «εξολοθρεύτηκε», αλλά στη συνέχεια την απέσυρε. τη στιγμή που Χαμάς και Ιράν ορκίζονται εκδίκηση.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μέση Ανατολή: Νεκρός ο υπουργός Οικονομικών της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα

    Τη δολοφονία του υπουργού Οικονομίας της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα...

    Μπανγκλαντές: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός, έφυγε με στρατιωτικό ελικόπτερο για Ινδία

    Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα παραιτήθηκε, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο πληροφορίες, ενώ επιβεβαίωσε...

    Ηλεία: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για την πανώλη

    Σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης τίθενται οι δύο κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις...

    Συγκλονιστική η Εθνική πόλο πάτησε την Ιταλία

    Ένα απίστευτο παιχνίδι πραγματοποίησε η Εθνική πόλο ανδρών κόντρα...