Συνταγή για παραδοσιακή μπακαλιαρόπιτα: Ένα κλασικό πιάτο με πλούσια γεύση

    Ημερομηνία:

    Η μπακαλιαρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κεφαλονιά. Συνδυάζει την αλμυρή γεύση του μπακαλιάρου με την τραγανότητα του φύλλου της πίτας, δημιουργώντας ένα πιάτο που θα εντυπωσιάσει κάθε ουρανίσκο.

    Υλικά για την συνταγή

    Για τη γέμιση:

    • 500 γραμμάρια μπακαλιάρος, ξαλμυρισμένος και αποφλοιωμένος
    • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
    • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
    • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
    • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
    • Αλάτι, πιπέρι
    • Ελαιόλαδο

    Για τη σάλτσα:

    • 2 ντομάτες, τριμμένες
    • 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
    • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
    • Αλάτι, πιπέρι

    Για τη συναρμολόγηση:

    • 1 κιλό φύλλο κρούστας
    • Βούτυρο λιωμένο

    Οδηγίες για την συνταγή

    1. Βράζουμε τον μπακαλιάρο σε αλατισμένο νερό για περίπου 10 λεπτά. Αφού κρυώσει, τον ψιλοκόβουμε.
    2. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο.
    3. Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο, το ρύζι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
    4. Σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
    5. Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε τον πελτέ σε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
    6. Ανοίγουμε ένα φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με βούτυρο. Τοποθετούμε ένα δεύτερο φύλλο από πάνω και αλείφουμε και αυτό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τα μισά φύλλα.
    7. Βάζουμε μια στρώση από τη γέμιση, από πάνω μια στρώση από τη σάλτσα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας κάθε φύλλο με βούτυρο.
    8. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ειρήνη Μουρτζούκου: «Με κατηγορούν χωρίς κανένα στοιχείο» – «Η μάνα μου να μην πατήσει ούτε στην κηδεία μου»

    «Όλοι βγαίνουν και με κατηγορούν αλλά χωρίς ένα στοιχείο....

    Δυτική Ελλάδα: Πόσο κοστίζει τελικά η συγκομιδή ελιάς

    Η Δυτική Ελλάδα είναι γνωστή για την πλούσια παραγωγή...

    H Πατρινή Χριστίνα Κοντοβά με την κόρη της, Ada, στόλισαν το δέντρο τους

    Μπορεί να απομένουν ακόμη 33 ολόκληρες ημέρες για τα...

    Ο υποψήφιος της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης νικητής των εκλογών στην Ουρουγουάη

    Ο υποψήφιος κεντροαριστερής συμμαχίας για την προεδρία Ζαμαντού Ορσί...
    Best Shop