Προς νέες εκδόσεις ομολόγων οι τράπεζες έως τα τέλη του 2026

    Ημερομηνία:

    Οµόλογα ύψους 4,4 δισ. ευρώ θα πρέπει να εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες µε βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), προκειµένου να καλύψουν το «έλλειµµα» στα ελάχιστα κεφάλαια και επιλέξιµες υποχρεώσεις (Minimum Required Eligible Liabilities), γνωστών ως MREL, έως τα τέλη του 2026, προκειµένου ο δείκτης MREL να φτάσει το 27,8% των συνολικών στοιχείων έκθεσης σε κίνδυνο. Τα στοιχεία αυτά µε ηµεροµηνία αναφοράς το τέλος του α΄ τριµήνου δεν περιλαµβάνουν τα οµόλογα που εξέδωσαν οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες το β΄ τρίµηνο του έτους –περιορίζοντας το σχετικό «έλλειµµα»–, µέρος των οποίων, ωστόσο, ήταν σε αντικατάσταση προηγούµενων εκδόσεων, σε µια προσπάθεια να περιοριστεί το κόστος εξυπηρέτησής τους.

    Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η µαζική προσφυγή στις αγορές µε νέες εκδόσεις οµολόγων που πραγµατοποίησαν οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες το προηγούµενο τρίµηνο ευνοήθηκε από τις πρόσφατες αναβαθµίσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας από τους διεθνείς οίκους και έχουν ήδη αποτυπωθεί στο προφίλ κινδύνου των ελληνικών τραπεζών, συµπιέζοντας τα spreads στις εκδόσεις οµολόγων.

    Oπως σηµειώνει στην πρόσφατη έκθεση Νοµισµατικής Πολιτικής η ΤτΕ, «η µείωση των αποδόσεων στη δευτερογενή αγορά για τα οµόλογα που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες είναι θετική εξέλιξη, καθώς επιτρέπει την έκδοση νέων οµολόγων από τις ελληνικές τράπεζες µε χαµηλότερο κόστος δανεισµού. Μετά την αναβάθµιση του ελληνικού ∆ηµοσίου στην επενδυτική κατηγορία, οι τέσσερις συστηµικές ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει οµόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας µε µεσοσταθµική απόδοση 5,3% και διάρκεια 6 έτη έως τη λήξη, ενώ πριν από την αναβάθµιση η µεσοσταθµική απόδοση στην έκδοση για οµόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και ίδιας διάρκειας από τις ίδιες τράπεζες ήταν 7%.

    Ετσι, παρατηρείται η αποπληρωµή οµολόγων που έχουν εκδοθεί µε υψηλότερο κόστος µέσω έκδοσης νέων τίτλων µε χαµηλότερο κόστος δανεισµού, γεγονός που συµβάλλει στη διαρθρωτική βελτίωση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων των τραπεζών, χωρίς να επιβαρύνεται το κόστος δανεισµού της πραγµατικής οικονοµίας. Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ σηµαντικές, καθώς επιδρούν µειωτικά στο κόστος χρηµατοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τις διεθνείς. Ετσι επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες ότι η πρόσφατη αναβάθµιση της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος στην επενδυτική κατηγορία συµβάλλει σηµαντικά και θετικά τόσο στην κερδοφορία όσο και στην ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πώς διαμορφώνονται οι «συμμαχίες» των εταιρειών πληροφορικής και πληρωμών

    Τη δυνατότητα για νέες συνεργασίες στον ευρύτερο χώρο των...

    Ο «σαμάνος» της εισβολής στο Καπιτώλιο ξαναπαίρνει το γούνινο καπέλο και το δόρυ του

    Ο «σαμάνος» Τζέικομπ Τσάνσλεϊ, ένας από τους πρωτεργάτες της εισβολής...

    Τα πασίγνωστα -και πανάρχαια- Steyr που κυκλοφορούν ακόμα

    “Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής έχουμε αναφερθεί αναλυτικά κάποιες...