Μία μικροσκοπική γαρίδα δίνει απαντήσεις για την κλιματική αλλαγή

    Ημερομηνία:

    Γεννημένη στο Αρτσιζάτε του Βαρέζε το 1871, σπούδασε Φυσικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Παβίας, όπου παρέμεινε έπειτα από το πτυχίο της για μία δεκαετία για να διενεργήσει έρευνα αρχικά ως βοηθός ορυκτολογίας και στη συνέχεια ως βοηθός συγκριτικής ανατομίας. Το 1905 δίδαξε ζωολογία και συγκριτική ανατομία και φυσιολογία στο Πανεπιστήμιο της Σιένα και δύο χρόνια αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Σάσσαρι. Ο λόγος για την Τσεζαρίνα, ή Ρίνα, Μόντι η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα με πανεπιστημιακή έδρα στο βασίλειο της Ιταλίας, επί Βιττόριο Εμανουέλε Β΄.

    Τιμώντας την σπουδαία αυτή επιστήμονα ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Τεργέστης ονόμασε «Orchomenella rinamontiae» ένα νέο είδος γαρίδας που ανακάλυψε στην Ανταρκτική.

    Μπορεί το μικροσκοπικό είδος γαρίδας, μόλις 24 χιλιοστών, να μοιάζει πολύ μικρό για να αποκαλύψει μεγάλες αλήθειες, αλλά οι επιστήμονες που το εντόπισαν εκτιμούν ότι μπορεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα για τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στο περιβάλλον. Ανάμεσα σε αυτά είναι η αντίδραση των ειδών της Ανταρκτικής στη συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή, ιδίως στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Η μικροσκοπική γαρίδα βρέθηκε κατά τη διάρκεια της 33ης ιταλικής αποστολής στην Ανταρκτική στον κόλπο Terra Nova, κοντά στον ιταλικό σταθμό της Ανταρκτικής «Mario Zucchelli», με επικεφαλής τον Πιέρο Τζουλιανίνι, ζωολόγο και καθηγητή στο Τμήμα Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου της Τεργέστης.

    Μία μικροσκοπική γαρίδα δίνει απαντήσεις για την κλιματική αλλαγή
    Photo: X/ Università di Trieste UniTrieste

    Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica η ομάδα του Τζουλιανίνι ερευνούσε τις αντιδράσεις ενός άλλου είδους γαρίδας της Ανταρκτικής στην αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών, όταν διαπίστωσε από μορφολογικές και γενικές αναλύσεις ότι ορισμένα από τα δείγματα που είχε συγκεντρώσει ανήκαν σε ένα είδος που δεν είχε καταγραφεί ποτέ πριν.

    Οι ειδικοί σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Zoologic Journal εξηγούν ότι χρησιμοποίησαν μια καινοτόμο και προηγμένη τεχνική απεικόνισης, τη μικροτομογραφία ακτίνων Χ, που πραγματοποιήθηκε στο Sincrotrone Elettra της Τεργέστης, χάρη στην οποία κατέστη δυνατή τη λήψη τρισδιάστατων εικόνων υψηλής ανάλυσης του νέου είδους.

    Η νέα αυτή γαρίδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις θαλάσσιες κοινότητες, επισημαίνει ο Τζουλιανίνι, απλώς καταναλώνοντας και διασκορπίζοντας την τροφή της.

    Η παρατήρηση της ποικιλομορφίας των γαρίδων αυτών αναμένεται να επιτρέψει στους επιστήμονες να κατανοήσουν τις ανθρωπογενείς επιπτώσεις στο ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα, ενώ θα διεξαχθούν έρευνες στο εργαστήριο για να μελετηθεί η αντίδραση του νέου είδους στην αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων.

    «Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέες δυνατότητες για την κατανόηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στα πιο σκληρά περιβάλλοντα του πλανήτη. Ο αρχικός μας στόχος ήταν να μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα υπάρχοντα είδη γαρίδας προσαρμόζονται στην αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών. Ωστόσο, διαπιστώσαμε ότι ορισμένα δείγματα ανήκαν σε ένα εντελώς νέο είδος», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης.

    Η Orchomenella rinamontiae έρχεται να προστεθεί στον αυξανόμενο κατάλογο των θαλάσσιων ειδών της Ανταρκτικής και ενισχύει τη σημασία των φυσικών και γενετικών αναλύσεων στην ταξινόμηση των ειδών. Οι προηγμένες τεχνικές απεικόνισης που χρησιμοποιήθηκαν θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν συνήθης πρακτική στην έρευνα της βιοποικιλότητας, επιταχύνοντας ενδεχομένως τον εντοπισμό και την ταξινόμηση νέων ειδών.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: «Δέκα συν μία αληθινές ιστορίες πρωταγωνιστών της ζωής»

    Η Ιερά Μητρόπολις Πατρών, το Πανελλήνιο Σωματείο Ορθοδόξου Ιεραποστολής...

    Adele: Συγκινημένη στην τελευταία της συναυλία στο Λας Βέγκας

    Η Βρετανίδα σούπερ σταρ Adele δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά...

    KEΦΑΛΟΝΙΑ: Θρίλερ με το απανθρακωμένο πτώμα μέσα στο αυτοκίνητο

    Μυστήριο καλύπτει τις συνθήκες θανάτου ενός άντρα, η σορός...
    Best Shop