Ανακαλύφθηκε θησαυρός με χρυσά νομίσματα κάτω από ένα σπίτι σε αρχαία ελληνική πόλη – Το μυστήριο με τον «γονατιστό τοξότη»

    Ημερομηνία:

    Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αγγείο γεμάτο με χρυσά αρχαία ελληνικά νομίσματα σε υπόγειο δωμάτιο κατοικίας στη Νότιον, μια αρχαία ελληνική πόλη στη σημερινή δυτική Τουρκία.

    Στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., η πόλη απελευθερώθηκε για λίγο από την Περσία, μόνο και μόνο για να υπαχθεί εκ νέου σ’ αυτή τον 4ο αιώνα π.Χ. Το 410 π.Χ., οι Αθηναίοι κατέλαβαν την πόλη Νότιον υπό τον στρατηγό Πάχη. Τον 6ο αιώνα π.Χ., η πόλη ενσωματώνεται, μαζί με άλλες ελληνικές πόλεις στην Περσική Αυτοκρατορία.

    Πρόσφατα, η πόλη Νότιον έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων, αφού έχουν έρθει στο φως τεχνουργήματα και, πρόσφατα, ανακαλύφθηκε η συλλογή από τα πολύτιμα νομίσματα.

    • Τα νομίσματα φέρουν την απεικόνιση ενός γονατιστού τοξότη, ένα σχέδιο χαρακτηριστικό του περσικού δαρεικού,  του χρυσού νομίσματος που κοβόταν στην Περσική Αυτοκρατορία.
    • Τα νομίσματα θεωρείται ότι κρύφθηκαν από μισθοφόρους, υποστηρικτές των Περσών.
    • Τα χρυσά νομίσματα ανακαλύφθηκαν σε ένα δωμάτιο, κάτω από ένα σπίτι στην αρχαία ελληνική πόλη Νότιον της δυτικής Τουρκίας.
    • Πιθανόν, το νόμισμα να είχε κοπεί στις Σάρδεις, σε απόσταση 97 χλμ. βορειοανατολικά της Νότιον, δηλώνουν ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
    • Οι ερευνητές εικάζουν ότι η συλλογή χρησιμοποιήθηκε ως μέθοδος πληρωμής σε μισθοφόρους, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστος ο λόγος για τον οποίο θάφτηκαν.

    Παραμένει άγνωστος ο λόγος που θάφτηκαν τα πολύτιμα νομίσματα

    «Είναι πολύ σπάνια η ανακάλυψη ενός τόσο πολύτιμου ευρήματος σε ελεγχόμενη αρχαιολογική ανασκαφή», σημειώνει σε δήλωσή του ο Christopher Ratté, καθηγητής αρχαίας τέχνης και αρχαιολογίας της Μεσογείου, του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και επικεφαλής της αρχαιολογικής μελέτης στη Νότιον, του εγχειρήματος που έφερε στο φως τα νομίσματα.

    «Κανείς δεν θα έθαβε έναν θησαυρό από νομίσματα, ειδικά νομίσματα από πολύτιμο μέταλλο, χωρίς την πρόθεση να τον ξαναβρεί».

    «Άρα, μόνο μία ακραία ατυχία μπορεί να αιτιολογήσει τη διατήρηση ενός τέτοιου θησαυρού».

    Εναέρια λήψη από το σπίτι όπου βρέθηκε ο θησαυρός. Φαίνονται οι τοποθεσίες των νομισμάτων και των άλλων τεχνουργημάτων, μεταξύ των οποίων και τα θραύσματα κεραμικής. Φωτογραφία: Αρχαιολογικό Έργο της Νότιον
    Εναέρια λήψη από το σπίτι όπου βρέθηκε ο θησαυρός. Φαίνονται οι τοποθεσίες των νομισμάτων και των άλλων τεχνουργημάτων, μεταξύ των οποίων και θραύσματα κεραμικής. Φωτογραφία: Αρχαιολογικό Έργο της Νότιον

    Κοιτίδα ανακάλυψης τεχνουργημάτων

    Τα προηγούμενα χρόνια, το σημείο όπου βρέθηκε ο θησαυρός, ήταν εστία ανακάλυψης τεχνουργημάτων, μεταξύ των οποίων, θραύσματα κεραμικής, επίσης χρονολογούμενα στον 5ο αιώνα π.Χ., κρυμμένα «σε προγενέστερους τοίχους που ενσωματώθηκαν στα θεμέλια του σπιτιού», της Ελληνιστικής Περιόδου, σύμφωνα με τη δήλωση.

    «Ο θησαυρός θα μας δώσει μία βέβαιη ημερομηνία που θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη χρονολογία (όλης της συλλογής των νομισμάτων)», σημειώνει  ο Ratté.

    Ο αρχαίος ιστορικός Ξενοφών, μας πληροφορεί ότι «Ένας και μόνο δαρεικός ισοδυναμούσε με τον μισθό ενός στρατιώτη για έναν μήνα».

    Η πόλη Νότιον κατά την Ελληνιστική Περίοδο

    Η Ελληνιστική Περίοδος ξεκινά μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 323 π.Χ. και διαρκεί μέχρι την κατάκτηση του τελευταίου ελληνιστικού βασιλείου απ’ τη Ρώμη, το 31 π.Χ.

    Η πόλη Νότιον, μαζί με άλλες ελληνικές πόλεις, ενσωματώθηκε στην Περσική Αυτοκρατορία τον 6ο αιώνα π.Χ.

    Στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., η πόλη απελευθερώθηκε για λίγο από την Περσία, μόνο και μόνο για να υπαχθεί εκ νέου σ’ αυτή τον 4ο αιώνα π.Χ.

    Ανάμεσα στο 430 π.Χ.  και το 427 π.Χ., μία ομάδα από υποστηρικτές των Περσών, μαζί με Έλληνες και βάρβαρους μισθοφόρους, κατέλαβαν τη Νότιον, σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

    Εκείνη την περίοδο ο Αθηναίος στρατηγός Πάχης σκότωσε μισθοφόρους, υποστηρικτές των Περσών, παρωθώντας τους φίλους των Περσών σε φυγή, καθώς η Αθήνα έπαιρνε τον έλεγχο της πόλης, σημειώνει η δήλωση.

    Ο Ratté εξηγεί ότι αυτά είναι τα γεγονότα που ενδέχεται να οδήγησαν στο θάψιμο και την τελική απώλεια του θησαυρού.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μπάιντεν σε Νετανιάχου: «Σταμάτα να μου λες μα***ίες»

    Στο ναδίρ βρίσκονται σύμφωνα με τις πληροφορίες οι σχέσεις ανάμεσα...

    Χειροτονήθηκε διάκονος ο εκπαιδευτικός του 46ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών Παναγιώτης Τσέλος

    Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης και ιδιαίτερης χαράς χειροτονήθηκε διάκονος...

    Γέφυρα: Εκτεταμένοι έλεγχοι συντήρησης, 20 χρόνια μετά

    Είκοσι χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η...

    Νέοι από την Κίνα στο Καλέντζι με Γιώργο Παπανδρέου

    Στην γενέτειρα της οικογένειάς του, στο Καλέντζι, βρέθηκε προ...