Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, λόγω των διαφορών στα επίπεδα εκβιομηχάνισης, τις κλιματικές συνθήκες, την πυκνότητα του πληθυσμού και την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, καθώς και των διαφορετικών ενεργειακών πολιτικών και οικονομικών δραστηριοτήτων των χωρών.
Για παράδειγμα, οι χώρες με ψυχρότερο κλίμα μπορεί να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για θέρμανση, ενώ τα βιομηχανοποιημένα έθνη μπορεί να έχουν υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας λόγω των εκτεταμένων τομέων μεταποίησής τους.
Το παρακάτω διάγραμμα του Visual Capitalist, παρουσιάζει τις 15 κορυφαίες χώρες με βάση την κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας το 2023, καθώς και την κατά κεφαλήν κατανάλωση για κάθε παγκόσμια περιοχή.
Οι χώρες που βρίσκονται σε θερμά ή ψυχρά κλίματα και είναι επίσης πλούσιες σε έναν συγκεκριμένο ενεργειακό πόρο, όπως το Κατάρ με το φυσικό αέριο ή η Ισλανδία με την γεωθερμική ενέργειά της, αποτέλεσαν ορισμένες από τις χώρες με τους μεγαλύτερους κατά κεφαλήν καταναλωτές ενέργειας το 2023.
Παράλληλα, πολλές από τις χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας έχουν αρκετά χαμηλό πληθυσμό, με τον Καναδά και τη Σαουδική Αραβία να είναι τα μόνα κράτη στην πρώτη δεκάδα με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων.
Εξετάζοντας τις διαφορετικές περιοχές, η Βόρεια Αμερική καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια ανά άτομο, 240 GJ ανά κάτοικο, σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 77 GJ.
Όπως αναφέρει το zerohedge, οι αριθμοί της Βόρειας Αμερικής είναι διαμετρικά αντίθετοι με περιοχές όπως η Αφρική, που καταναλώνει 14 GJ ανά κάτοικο, ή ακόμη και η Νότια και Κεντρική Αμερική με 58 GJ ανά κάτοικο.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενέργειας, περίπου 750 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, ή 1 στους 10 ανθρώπους, δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια.