Αυξητική τάση καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο στον αριθμό των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν ζητήματα ψυχικής υγείας και αιτούνται να λάβουν αντίστοιχες υπηρεσίες, και ιδίως στα άτομα με αυτοκαταστροφικές και αυτοκτονικές συμπεριφορές.
Μόνο για το έτος 2023, 546 Πατρινοί ζήτησαν βοήθεια στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ψυχικά Πασχόντων του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία, από τον Σύλλογο για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ Πάτρας), με τους 38 να εξ αυτών να έχουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε, στη δημοσιότητα ο Επιστημονικός Υπεύθυνος – Ψυχολόγος του Κέντρου Ημέρας Ψυχικά Πασχόντων Ενηλίκων «Γέφυρες Ζωής» (με έδρα Κανάρη 74) του ΣΟΨΥ Πάτρας Θεόδωρος Παξινός, τονίζοντας πως ως αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές προσδιορίζονται η παρουσία ενεργού αυτοκτονικού ιδεασμού και οι συμπεριφορές αυτοτραυματισμού.
ΤΟ 68% ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 19-40 ΕΤΩΝ
Ειδικότερα, ανέφερε πως για το έτος 2023, 546 άτομα αιτήθηκαν και έλαβαν υπηρεσίες ψυχικής υγείας από το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ψυχικά Πασχόντων. Στο σύνολο των αιτημάτων, ποσοστό της τάξεως του 7% (0,067) παρουσίασε στοιχεία και εκδηλώσεις που συνιστούν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
Οι εν λόγω εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν σε ποσοστό 68% σε γυναικείο πληθυσμό ενώ το 32% αφορούσε άντρες. Ως κυρίαρχη ηλικιακή ομάδα εκδήλωσης παρουσιάζεται η ηλικιακή ομάδα των 19-40 ετών, με ποσοστό 58%, ενώ το προφίλ των ατόμων προσδιορίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό ως άγαμοι, έχοντας ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συνήθως διαθέτουν κάποιο υποστηρικτικό περιβάλλον (οικογένεια, φίλους κ.λπ.).
ΤΟ 13% ΕΙΧΕ ΕΝΕΡΓΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟ ΙΔΕΑΣΜΟ
Πιο συγκεκριμένα, το 13% ανέφερε ενεργό αυτοκτονικό ιδεασμό με την παρουσία συγκεκριμένου πλάνου, συμπεριφορές αυτοτραυματισμού εκδήλωσε το 26%, ύπαρξη ιστορικού αυτοκαταστροφικών εκδηλώσεων αναφέρθηκε σε ποσοστό 39% και 39% παρουσίασε αυξημένη επικινδυνότητα και αρκετούς προδιαθεσικούς παράγοντες για την εκδήλωση αυτοκτονικής συμπεριφοράς.
Επιπρόσθετα, το 77% ανέφερε ιστορικό εκδήλωσης προβλημάτων ψυχικής υγείας και στο παρελθόν (επί του πληθυσμού γυναικείου φύλου 57%, επί του πληθυσμού των αντρών 75%) για τα οποία είχαν απευθυνθεί σε ειδικούς ψυχικής υγείας. Επιπλέον, ζητήματα χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών (ναρκωτικές ουσίες) ανάφερε το 19% και χρήση αλκοόλ 26%, κοινωνικοοικονομικά προβλήματα αντιμετώπισε το 55% (ανεργία στους άντρες 40% και στις γυναίκες 60%), ενώ ένα 23% ήταν ανασφάλιστοι.
KYΡΙΑΡΧΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Σε διαγνωστικό επίπεδο, οι κυρίαρχες διαταραχές που πλαισιώνουν τα ανωτέρω δεδομένα ήταν: α) διαταραχή της κατάθλιψης (13%), β) αγχώδεις διαταραχές (13%), γ) μικτή αγχώδης και καταθλιπτική διαταραχή (10%), δ) υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή (10%). Σε μικρότερα ποσοστά διαγνώστηκαν διαταραχές που έχουν να κάνουν με ζητήματα προσωπικότητας.
Σημειώνεται ότι σε ποσοστό 61% των ανωτέρω περιστατικών προτάθηκε η λήψη φαρμακευτικής αγωγής και η έναρξη συνεδριών ψυχοθεραπείας.