Απόστολος Τζιτζικώστας: Ποιο χαρτοφυλάκιο διεκδικεί η Αθήνα στην Κομισιόν

    Ημερομηνία:

    Σχέδιο ανάκτησης της πρωτοβουλίας των πολιτικών κινήσεων, με πρώτο σημαντικό ορόσημο την παρουσία του πρωθυπουργού στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (6-8 Σεπτεμβρίου), θέτει ήδη σε εφαρμογή το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο φαίνεται να έκλεισε προς το παρόν τις ενδοκυβερνητικές εκκρεμότητες με τον προ ημερών ευρύ ανασχηματισμό στους γενικούς γραμματείς μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

    Πυξίδα του κυβερνητικού σχεδίου είναι αφενός η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με το θέμα της ακρίβειας να αποτελεί ούτως ή άλλως την κύρια μέριμνα του Κυριάκου Μητσοτάκη και των επιτελών του, και αφετέρου η σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά standards μέσω της ταχύτερης δυνατής υλοποίησης ενός τολμηρού, όπως χαρακτηρίζεται, προγράμματος μεταρρυθμίσεων, που ήδη «τρέχει» σε διάφορους τομείς η κυβέρνηση. Εξάλλου, η συγκεκριμένη στρατηγική κατεύθυνση συμπυκνώνει τον πυρήνα του κυβερνητικού προγραμματισμού σε βάθος τριετίας, που αναμένεται να αναλύσει διεξοδικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα εσωστρέφειας που δείχνει να εγκαθίσταται το τελευταίο 12μηνο στις κύριες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ήτοι στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.

    Άλλωστε, μετά και την επίσημη ανακοίνωση ότι ο νυν περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, θα είναι ο «εκλεκτός» του πρωθυπουργού για τη θέση του επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση στοχοπροσηλώνονται στα εγκαίνια της ΔΕΘ, η οποία παραδοσιακά αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα της νέας πολιτικής σεζόν. Μολονότι οι βασικές κυβερνητικές διεργασίες ενόψει ΔΕΘ θα πραγματοποιηθούν μετά την ολιγοήμερη θερινή ανάπαυλα του Αυγούστου -και συγκεκριμένα μετά τις 19 του μήνα- έχουν ήδη πραγματοποιηθεί το τελευταίο 10ήμερο στο Μέγαρο Μαξίμου και στο κόμμα προπαρασκευαστικές συσκέψεις -η τελευταία μόλις την Παρασκευή- τεχνικού και οργανωτικού χαρακτήρα.

    Το ακριβές περιεχόμενο της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και το επικοινωνιακό σκέλος της συνολικής κυβερνητικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να καθοριστούν στις καταληκτικές συσκέψεις στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να δοθεί στους πολίτες αλλά και στην αγορά μια ξεκάθαρη εικόνα για το κυβερνητικό σχέδιο στην οικονομία -και όχι μόνο- για την επόμενη τριετία, έως τις εκλογές του 2027.

    Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει πως σε μια περίοδο έντονων ακόμη διεθνών αναταράξεων, εξαιτίας των μετώπων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει έναν οδικό χάρτη με ορίζοντα τριετίας, βάσει του οποίου η ελληνική οικονομία θα αποδειχθεί ανθεκτική και θα εξακολουθήσει να σημειώνει θετικές επιδόσεις σε επίπεδο ευρωζώνης, ώστε να πείσει το εγχώριο επιχειρείν και τους διεθνείς επενδυτές πως η χώρα μας παραμένει ελκυστικός προορισμός για τα κεφάλαιά τους. Έτερος κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε με νόημα πως η επίτευξη στόχων, όπως η προ ολίγων ημερών μείωση της ανεργίας κάτω από το ψυχολογικό και όχι μόνο όριο του 10%, προσφέρει ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα για την πορεία που επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου να χαράξει η χώρα. Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να διαμηνύσει εκ νέου ότι η συνεχής σύγκλιση της ελληνικής πραγματικότητας με τα ευρωπαϊκά standards περνά μέσα από την άμεση και αισθητή βελτίωση της πραγματικότητας, την ταχεία υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, αλλά και τη σύγκρουση με χρόνιες υστερήσεις και παθογένειες σε συγκεκριμένους τομείς της δημόσιας σφαίρας. Σε αυτό το πλαίσιο, η μάχη κατά της ακρίβειας εξακολουθεί να βρίσκεται σταθερά σε πρώτο κυβερνητικό πλάνο, όχι πλέον μέσω μιας επιδοματικής πολιτικής, αλλά μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων, σαρωτικών ελέγχων και μιας πολιτικής συνεχούς αύξησης μισθών και συντάξεων. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν πως η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται να περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις και μεταρρυθμίσεις, με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα εξαμηνιαίας, ετήσιας, αλλά και τριετούς διαρκείας. «Δεν θα υπάρχει “καλάθι ΔΕΘ”», ξεκαθαρίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, που επιμένουν πως ο πρωθυπουργός δεν θα μπει στη λογική μιας ακατάσχετης παροχολογίας. Ωστόσο, τα ίδια πρόσωπα επιβεβαιώνουν στην «R» τη διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να υλοποιήσει εμπροσθοβαρώς φοροαπαλλαγές που έχουν ήδη εγκριθεί, αλλά και να αξιοποιήσει οποιοδήποτε επιπρόσθετο δημοσιονομικό πλεόνασμα, ώστε να ενισχύσει τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όταν αυτό απαιτηθεί.

    Οι τρεις συναντήσεις που «κλείδωσαν» την υποψηφιότητα

    Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε στον Απόστολο Τζιτζικώστα για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου στις Βρυξέλλες

    Όπως σας είχε ενημερώσει η Realnews αμέσως μετά τις ευρω- εκλογές της 9ης Ιουνίου, η υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, κέρδιζε ολοένα και περισσότερο έδαφος στο μυαλό του πρωθυπουργού στην κούρσα για τον επόμενο Ελληνα επίτροπο στις Βρυξέλλες. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Απ. Τζιτζικώστας είχαν συζητήσει τη συγκεκριμένη προοπτική τουλάχιστον σε τρεις συναντήσεις τους από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και εντεύθεν, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να ενημερώνεται για την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδος. Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε μπήκε στη λογική να προτείνει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δύο υποψηφίους, εκμεταλλευόμενος την προνομιακή του θέση έναντι άλλων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, όντας ένας εκ των δύο διαπραγματευτών υπέρ της ανανέωσης της θητείας της Γερμανίδας πολιτικού στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι σαφές πως η επιλογή του Απ. Τζιτζικώστα επιβεβαιώνει πως το Μέγαρο Μαξίμου αναζητούσε ένα αμιγώς πολιτικό πρόσωπο, με ευρωπαϊκές περγαμηνές και παραστάσεις -ο Απ. Τζιτζικώστας εξελέγη το 2020 πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών- ενώ έχει και έναν υψηλό συμβολισμό όσον αφορά το έντονο κυβερνητικό ενδιαφέρον για τη Μακεδονία, καθώς ο νυν περιφερειάρχης καταγράφει την τελευταία δεκαετία ποσοστά άνω του 60% σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

    Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι ανεξάρτητη από το πρόσφατο, προβληματικό για το κυβερνών κόμμα, αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, υποδηλώνοντας ότι η «παραδοσιακή» Νέα Δημοκρατία συμμετέχει πλέον με μεγαλύτερες αξιώσεις και ισχυρότερη παρουσία στα κυβερνητικά πράγματα.

    Πλέον, το ενδιαφέρον της Αθήνας στρέφεται στο χαρτοφυλάκιο που θα κατορθώσει να εξασφαλίσει η χώρα μας στο επόμενο Κολλέγιο Επιτρόπων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει κάνει εδώ και ημέρες λόγο για ένα χαρτοφυλάκιο που θα αντικατοπτρίζει την οικονομική πρόοδο, αλλά και τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας, ενώ μόλις στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η επιλογή Τζιτζικώστα «αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου». Μια αποστροφή η οποία, σύμφωνα με πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν το κυβερνητικό παρασκήνιο, πιθανώς να φωτογραφίζει το επιθυμητό για την κυβέρνηση χαρτοφυλάκιο. Μολονότι οι τελικές αποφάσεις της Φον Ντερ Λάιεν τοποθετούνται προς τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει ήδη κατά πληροφορίες συζητήσει με την πρόεδρο της Κομισιόν τις ελληνικές προτιμήσεις. Αλλωστε, η «R» σας έχει ενημερώσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Αθήνα βρίσκεται κοντά στο χαρτοφυλάκιο των μεταφορών, ένα πολύ «βαρύ» χαρτοφυλάκιο με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον λόγω της ναυτιλίας, στην οποία η χώρα μας πρωταγωνιστεί παγκοσμίως. Πέρα από το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών, η Αθήνα θα έβλεπε με καλό μάτι εκείνο της κοινωνικής συνοχής, καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και πόροι από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν σενάρια για τους τομείς της άμυνας, της ανταγωνιστικότητας και της διεύρυνσης, αλλά και της ψηφιακής εποχής.

    Ευρωπαϊκή επιλογή με στρατηγική στόχευση

    Οι άριστες σχέσεις του Απόστολου Τζιτζικώστα με τις Βρυξέλλες και η ευρεία αποδοχή του από τον κόσμο της Μακεδονίας ήταν οι καταλυτικοί παράγοντες που οδήγησαν τον πρωθυπουργό να τον επιλέξει για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου στην κομισιόν

    Στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα είδε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συγκεντρώνονται όλα τα απαιτούμενα προσόντα που θα πρέπει να έχει ο επόμενος Έλληνας επίτροπος στην Κομισιόν.

    Η απόφαση του πρωθυπουργού φαίνεται πως είχε ληφθεί αρκετές ημέρες νωρίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές τον περασμένο Ιούνιο στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιώντας την πρώτη σχετική συζήτηση και βάζοντας τις βάσεις για την επιλογή του Απ. Τζιτζικώστα.

    Σε αυτή την απόφαση μέτρησαν αρκετοί παράγοντες. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε χτίσει εδώ και χρόνια άριστες σχέσεις με τις Βρυξέλλες μέσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών της οποίας είναι μέλος από το 2015 και πρόεδρος από το 2020. Από τη θέση αυτή συνεργάστηκε με όλα τα\ όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η επιλογή του αποτελεί όμως και μια άτυπη επιβράβευση του έργου του στην κεντρική Μακεδονία. Ο 46χρονος περιφερειάρχης βρίσκεται στο τιμόνι της περιφέρειας από το 2011, όταν για πρώτη φορά ανέλαβε τα ηνία έπειτα από την έκπτωση του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Η αποδοχή του από τον κόσμο της Μακεδονίας είναι τέτοια που έκτοτε εκλέγεται συνεχώς με συντριπτικά ποσοστά: 71% το 2014, 62% από τον α’ γύρο το 2019, 60% από τον α’ γύρο το 2023.

    Αυτή η τεράστια αποδοχή από τους Μακεδόνες ήταν μεταξύ των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στην απόφαση. Η επιλογή ενός Μακεδόνα πολιτικού επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στέλνοντας στις Βρυξέλλες ένα πρόσωπο το οποίο «εκ των πραγμάτων θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα θέματα της Μακεδονίας και να μάχεται και από το ευρωπαϊκό του αξίωμα για τα συμφέροντά της. Η επιλογή του Απ. Τζιτζικώστα είναι μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη ως μιας περιοχής με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

    Ο Απ. Τζιτζικώστας γεννήθηκε το 1978 και είναι γιος του υπουργού επί κυβερνήσεων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Γεώργιου Τζιτζικώστα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Εξωτερική Πολιτική και Διπλωματία στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον. Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ευρωπαϊκή Δημόσια Διοίκηση και στα Οικονομικά στο πανεπιστημιακό κολλέγιο του Λονδίνου.

    Εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Θεσσαλονίκης το 2007 σε ηλικία 29 ετών, ενώ το 2009, παρά το γεγονός ότι ήταν σε εκλόγιμη θέση, έχασε την έδρα μετά την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης. Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς οι πιθανότητες μιας επανεκλογής στη Βουλή ήταν υψηλότατες, επέλεξε να αφοσιωθεί στην αυτοδιοίκηση. Στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας του 2015 διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στον Αδωνι Γεωργιάδη, λαμβάνοντας ποσοστό 20%.

    Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση πως ο Απ. Τζιτζικώστας προτείνεται για τη θέση του επιτρόπου άνοιξε όπως ήταν φυσικό συζήτηση για το ποιος θα τον διαδεχθεί στην περιφέρεια. Ο ίδιος πάντως το πρωί της Παρασκευής φρόντισε να κλείσει κάθε σενάριο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα παραμείνει κανονικά στην περιφέρεια μέχρι και τον Δεκέμβριο, συνεχίζοντας το έργο του. Σημειώνεται ότι ακόμα και την ημέρα της ανακοίνωσης της επιλογής του, ο Απ. Τζιτζικώστας ήταν στο γραφείο του και υπέγραφε αποφάσεις για τις Περιφερειακές Ενότητες της κεντρικής Μακεδονίας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ: Αυτές είναι οι αιτίες που δεν θα πληρώσουμε… ακριβό ηλεκτρικό

    Χαμηλότερα από το επίπεδο του Ιουλίου διαμορφώνονται από αρκετούς...

    Μέση Ανατολή: Νεκρός ο υπουργός Οικονομικών της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα

    Τη δολοφονία του υπουργού Οικονομίας της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα...

    Μπανγκλαντές: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός, έφυγε με στρατιωτικό ελικόπτερο για Ινδία

    Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα παραιτήθηκε, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο πληροφορίες, ενώ επιβεβαίωσε...

    Ηλεία: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για την πανώλη

    Σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης τίθενται οι δύο κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις...