Συγκοινωνούντα δοχεία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

    Ημερομηνία:

    Στην άγρια ζούγκλα, δύο θηρία συναντιούνται τυχαία. Δεν έχουν σκοπό να τσακωθούν αυτή τη φορά, απλώς εκεί τα έφερε ο δρόμος. Κοιτιούνται από απόσταση, ζυγίζουν το ένα το άλλο. Τα πράγματα μπορούν να πάνε πολύ άσχημα –μια λάθος κίνηση είναι αρκετή για να ξεσκίσουν το ένα το άλλο, για να επιβιώσει ο ισχυρότερος. Δεν είναι όμως απαραίτητο πως αυτή θα είναι η κατάληξη. Για εκείνες τις στιγμές που τα δύο θηρία κοιτάζονται στα μάτια, όλα είναι ανοιχτά: από το να συνεχίσει το καθένα τον δρόμο του, χωρίς πρόβλημα, μέχρι το να φτιάξουν μαζί τη δική τους αγέλη.

    Σ’ αυτήν την κρίσιμη φάση βρίσκονται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ: το ερχόμενο φθινόπωρο δεν θα μοιάζει με κανένα από τα προηγούμενα για τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, καθώς η συνθήκη στην οποία συναντιούνται, ως οι βασικές προοδευτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, είναι εντελώς πρωτόγνωρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για καταστατικές αλλαγές που κανείς δεν αποκλείει ότι μπορεί να φτάσει έως το δεύτερο συνθετικό του ονόματός του και σίγουρα θα επηρεάσουν τη δομή του, ενώ το ΠΑΣΟΚ σχεδόν αναπάντεχα βρίσκεται μπροστά σε μια διαδικασία αλλαγής ηγεσίας που, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, αλλάζει εντελώς τα δεδομένα για το κόμμα. Τα όσα συμβαίνουν στη μια πλευρά δεν περνούν απαρατήρητα στην άλλη, καθώς τα δύο κόμματα μοιράζονται, θέλουν δεν θέλουν, την ίδια εκλογική βάση, το ίδιο κομματικό ακροατήριο: οι περισσότεροι ψηφοφόροι του τελευταίου «μεγάλου ΠΑΣΟΚ» του 2009 πέρασαν, κάποια στιγμή τα τελευταία δέκα χρόνια, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακόμα και τα στελέχη που τελικά εγκαταστάθηκαν στην Κουμουνδούρου δεν έπαψαν ποτέ, στις ιδιωτικές τους συζητήσεις να περιγράφουν τον εαυτό τους ως «βέρο πασόκο», προσπαθώντας να τοποθετήσουν την πασοκική κληρονομιά στο νέο κόμμα. Οι συγκρούσεις του παρελθόντος, άλλωστε, σφοδρές και υπαρξιακές για το ΠΑΣΟΚ που κατάφερε να κρατηθεί όρθιο στην πιο βαθιά κρίση της 50χρονης πορείας του, είχε αυτόν τον πυρήνα: κανένας δεν μπορούσε να κερδίσει όσο ο άλλος ήταν ζωντανός.

    Τελευταία ευκαιρία

    Οι συνθήκες, ωστόσο, πλέον έχουν αλλάξει. Το τελευταίο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, που άφησε την κεντροαριστερή μάχη χωρίς καθαρό νικητή και τα δύο κόμματα πολύ κοντά στα ποσοστά, δημιουργούν συνθήκες τελευταίας ευκαιρίας είτε για το ένα είτε για το άλλο, αλλά παράλληλα κάνει πολλούς να αναρωτιούνται γιατί τα δύο κόμματα δεν μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, που βρήκαν με κάποιο τρόπο κοινό βηματισμό απέναντι στους (κεντρο)δεξιούς αντιπάλους τους. Παράλληλα, η αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ ανακάτεψε την τράπεζα για τα καλά, γιατί δεν έκανε μόνο τους παλιούς πασόκους να κοιτούν με το ένα μάτι στο ένα κόμμα και με το άλλο στο άλλο: υπάρχουν και παραδοσιακά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης παραδοσιακά τάσσονται υπέρ της συνεννόησης των κομμάτων, που παρατηρούν με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας στη διαδικασία όχι απαραίτητα την ανάδειξη μιας ηγεσίας πιο δεκτικής στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πως ως γεγονός αποτελεί σημείο καμπής για την εξέλιξη των διεργασιών στην Κεντροαριστερά – και αυτοί δεν βρίσκονται απαραίτητα σήμερα στην πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, το εσωκομματικό ρήγμα που παρατηρήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, αλλά και οι κόντρες με αφορμή το καταστατικό συνέδριο, έχουν μπει στο κάδρο επίσημα και ανεπίσημα για το ΠΑΣΟΚ, που βλέπει τη δυνατότητα προσέλκυσης ενός ακροατηρίου που «θέλει να κοιτάξει μπροστά» και να μην αναλώνεται σε εσωκομματικές κόντρες που δεν φαίνεται να έχουν στόχο. Κι αυτός ο στόχος ακόμα, όμως, μπορεί να είναι πιο εύκολα εφικτός, αν στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα αλλάξουν – οι πιο κυνικοί παρατηρητές στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχουν στελέχη που διαφωνούν με τη σημερινή ηγεσία και θα ήθελαν «να έχουν εναλλακτική» πριν κάνουν το μεγάλο βήμα της εξόδου – πράγμα που εκτιμούν πως θα υπάρχει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μετά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, που θα έχουν σφραγίσει το πρόσωπο της ηγεσίας στη μια πλευρά του κεντροαριστερού πλαισίου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, άρα και για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση του 2027.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ύπνος: Είναι πραγματικά κακό να κοιμάστε με το κινητό σας δίπλα στο κρεβάτι; – Τι δείχνουν μελέτες

    Όσα πρέπει να γνωρίζετε αν το κινητό σας βρίσκεται...

    Πληροφορική: Ποιους εργαζόμενους απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη

    Πολλοί τεχνολογικοί γίγαντες τα τελευταία δύο χρόνια ανακοίνωσαν ότι περικόπτουν...

    Tesla Cybertruck: Πόσο κοστίζει να εισάγεις ένα στην Ευρώπη

    Μέχρι πρότινος, φαινόταν ότι η απόκτηση ενός Tesla Cybertruck στη Γηραιά Ήπειρο...

    7 νέα ιδιαίτερα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα – ΦΩΤΟ

    Pearl Island Chios Hotel & Spa, Χίος Η Χίος υποδέχεται...