Αντικολλητικά τηγάνια: Ποια ασθένεια προκαλούν – Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

    Ημερομηνία:

    Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα πυρετού λόγω πολυμερούς καπνού που καταγράφονται σε διάφορες χώρες. Τα κρούσματα αυτά οφείλονται στη λεγόμενη «γρίπη του τεφλόν», η οποία προκαλείται από τα αντικολλητικά τηγάνια. Τι πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτή την πάθηση και τι πρέπει να προσέξετε για να μην αρρωστήσετε.

    Στα Κέντρα Δηλητηριάσεων των ΗΠΑ καταγράφεται ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων. Το 2023 αναφέρθηκαν πάνω από 265 ύποπτες περιπτώσεις πυρετού πολυμερικού καπνού, ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων που έχει καταγραφεί από το 2000.

    Δεν συνέβησαν όλες αυτές οι περιπτώσεις στο σπίτι, πολλές ήταν επαγγελματικές εκθέσεις. Όμως οι ειδικοί λένε ότι το νέο ρεκόρ θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον σωστό τρόπο χρήσης αυτών των τηγανιών όταν μαγειρεύετε στο σπίτι.

    Αντικολλητικά τηγάνια: Ποια ασθένεια προκαλούν

    Η πάθηση γνωστή ως «γρίπη του τεφλόν» προκαλείται από την υπερθέρμανση των αντικολλητικών τηγανιών με επικάλυψη πολυτετραφθοροαιθυλενίου (PTFE), η οποία απελευθερώνει καπνούς στον αέρα. Η εισπνοή αυτών των αναθυμιάσεων μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

    «Γρίπη του τεφλόν»: Ποια είναι τα συμπτώματα

    Τα συμπτώματα του πυρετού από πολυμερείς καπνούς περιλαμβάνουν σφίξιμο στο στήθος, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και πονοκεφάλους.

    «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτές οι χημικές ουσίες σχετίζονται με καταστάσεις υγείας, όπως ανωμαλίες του θυρεοειδούς, ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος των νεφρών, καθώς και ορισμένα προβλήματα στειρότητας» δήλωσε ο Δρ Sutton στην εκπομπή «Good Morning America». «Επομένως, είναι σημαντικό να προσέχετε για να είστε ασφαλείς με αυτά τα προϊόντα» πρόσθεσε ο ίδιος.

    Τα PFAS είναι χημικές ουσίες που παρασκευάζονται και χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, καλλυντικά και αδιάβροχα ρούχα εδώ και δεκαετίες, αλλά πιο πρόσφατα συνδέθηκαν με την πρόκληση δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

    Στις ΗΠΑ, οι κατασκευαστές δεν υποχρεούνται να προσδιορίζουν τα PFAS στις ετικέτες.

    Ο Δρ Sutton δήλωσε ότι συνιστά στους ανθρώπους να ελέγχουν τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη τους για να δουν αν είναι παλιά ή φθαρμένα και να τα αλλάζουν αν έχουν χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από τρία έως πέντε χρόνια.

    Επιπλέον, τα τηγάνια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε καλά αεριζόμενους χώρους.

    Σύμφωνα με τους κατασκευαστές αντικολλητικών μαγειρικών σκευών, είναι σημαντικό να φροντίζετε σωστά τα αντικολλητικά σκεύη σας, ώστε να μην καταστρέφονται.

    Το πιο σημαντικό είναι ότι τα αντικολλητικά τηγάνια, όπως τα τηγάνια με επικάλυψη τεφλόν, δεν πρέπει να θερμαίνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό περιλαμβάνει και την αποφυγή προθέρμανσης του τηγανιού στην εστία σε υψηλή θερμοκρασία χωρίς φαγητό μέσα σε αυτά και την αποφυγή τοποθέτησής τους στο φούρνο σε υψηλές θερμοκρασίες.

    Εάν ένα άτομο εμφανίσει συμπτώματα πυρετού από πολυμερείς αναθυμιάσεις, συνιστάται να απομακρυνθεί από την πηγή των αναθυμιάσεων, να πιει υγρά και να χρησιμοποιήσει παυσίπονα για να αντιμετωπίσει τον πυρετό και τους πόνους στο σώμα, σύμφωνα με το Κέντρο Δηλητηριάσεων.

    Τα άτομα με πνευμονικές παθήσεις και τα άτομα των οποίων τα συμπτώματα επιμένουν πρέπει να επισκεφθούν τον ιατρό τους.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ευλογιά: Νέα θανατηφόρα παραλλαγή μεταδίδεται αστραπιαία – Τα συμπτώματα και η θνησιμότητα

    Μια νέα “θανατηφόρα” παραλλαγή της ευλογιάς εξαπλώνεται “ανεξέλεγκτα” στο...

    Η ιστορία του συνταξιούχου λογιστή που πίνει 2.000 μπύρες τον χρόνο κι έχει φτάσει τις 50.000

    Ο Andy Morton από το Σέφιλντ στην Αγγλία έχει καταφέρει ένα...

    Μαγαζί στη Σαντορίνη φτιάχνει παγωτό με γεύση… τζατζίκι

    Μία γεύση που συνδυάζεται άψογα και με το viral...

    Λίμπιντο: Επτά τρόποι να την απογειώσετε

    Το άγχος, τα προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν σε μια...