Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με 15 χρόνια διαφορά δείχνουν πώς έλιωσαν οι παγετώνες στην Ελβετία

    Ημερομηνία:

    Οι δύο φωτογραφίες τονίζουν την ταχύτητα με την οποία η υπερθέρμανση του πλανήτη λιώνει τους παγετώνες.

    Ο Ντάνκαν Πόρτερ, ένας προγραμματιστής λογισμικού από το Μπρίστολ, δημοσίευσε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο ίδιο σημείο στον παγετώνα του Ροδανού τον Αύγουστο του 2009 και τον Αύγουστο του 2024. Ο λευκός πάγος που γέμιζε το φόντο στη μία, δείχνει να έχει συρρικνωθεί στη δεύτερη με αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται τα γκρίζα βράχια από κάτω. Μια κάποτε μικρή πισίνα στο κάτω μέρος, έχει μετατραπεί σε μια απέραντη πράσινη λίμνη. «Δεν θα πω ψέματα, με έκανε να κλάψω», είπε ο Πόρτερ σε μια viral ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X το βράδυ της Κυριακής.

    Ο Πόρτερ και η σύζυγός του είχαν τραβήξει την αρχική φωτογραφία από ένα ξενοδοχείο τύπου Wes Anderson που έκτοτε έκλεισε και την κρέμασαν στην κουζίνα τους. Ανυπομονώντας να επιστρέψουν στα βουνά για να αφήσουν δουν οι έφηβες κόρες τους Μέιζι και Έμιλι τον παγετώνα, ταξίδεψαν με ένα βαν με τροχόσπιτο στην Ευρώπη και σκόπευαν να αναδημιουργήσουν την εικόνα. «Αλλά προφανώς η περίσταση αυτής της φωτογραφίας ήταν δραστικά διαφορετική», είπε ο Πόρτερ. Η σύζυγός του, Έλεν, νοσοκόμα, πρόσθεσε: «Σκέφτηκα ότι ήταν πραγματικά απίστευτο».

    Η ρύπανση από τον άνθρακα που απελευθερώνεται από την καύση ορυκτών καυσίμων και την καταστροφή της φύσης έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,3 C από την προβιομηχανική εποχή. Στην Ευρώπη, η οποία έχει θερμανθεί δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, τα θερμότερα καλοκαίρια ο κόσμος στις ορεινές περιοχές βλέπει τους αργά κινούμενους παγετώνες να λιώνουν μπροστά στα μάτια του. Η Ελβετία έχει χάσει το ένα τρίτο του όγκου των παγετώνων της από το 2000, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, και το 10% έχει εξαφανιστεί μόνο τα τελευταία δύο χρόνια.

    «Πολλοί άνθρωποι, όταν βλέπουν κάτι τέτοιο, αισθάνονται αρκετά αβοήθητοι», είπε ο Πόρτερ, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή μιας τοπικής ομάδας δράσης για το κλίμα στη νοτιοδυτική Αγγλία. «Αλλά από την εμπειρία μου, μπορούν να κάνουν πολλά». Είπε ότι «δεν ήθελε να ακούγεται ότι κάνει κήρυγμα», αλλά έδειδε τα έργα της τοπικής κοινότητας ως έναν από τους «υπέροχους» τρόπους με τους οποίους οι απλοί άνθρωποι μπορούν να εμπλακούν στη δράση για το κλίμα, μαζί με την πίεση για συστημική αλλαγή μέσω των τρόπων που ψηφίζουν και ψωνίζουν.

    Έξυπνα παγκάκια μετρούν την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αττική -Πώς λειτουργούν
    Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) διαπίστωσε ότι – στο χειρότερο σενάριο της για την παγκόσμια θέρμανση – «σχεδόν όλη η μάζα των παγετώνων» θα εξαφανιστεί τους επόμενους αιώνες σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, την κεντρική Ευρώπη, τον Καύκασο, τον δυτικό Καναδά και τις ΗΠΑ, τη Βόρεια Ασία, τη Σκανδιναβία και τη Νέα Ζηλανδία. Ο παγετώνας του Ροδανού τα πήγε καλύτερα από κάποιους άλλους στην Ελβετία, αλλά έχει συρρικνωθεί κατά περίπου ένα τέταρτο στα 15χρόνια που πέρασαν μεταξύ των δύο φωτογραφιών του Πόρτερ.

    «Ήταν ένας πολύ εντυπωσιακός παγετώνας», είπε η Sonia Seneviratne, Ελβετή κλιματολόγος και συν-συγγραφέας μιας έκθεσης της IPCC, η οποία επισκέφτηκε τον παγετώνα ως έφηβη. «Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις αυτές τις φωτογραφίες γιατί βλέπεις πόσο μεγάλες είναι οι αλλαγές».

    Εκατομμύρια χρήστες είδαν την ανάρτηση με τον παγετώνα στην Ελβετία
    Οι χρήστες του X αντέδρασαν με τρόμο και απογοήτευση στην ανάρτηση του Πόρτερ, η οποία έχει προβληθεί 4 εκατομμύρια φορές. Σύμφωνα με τον Guardian ωστόσο, η ανάρτηση προσέλκυσε επίσης μια σταθερή ροή σχολίων από λογαριασμούς ενάντια στην κλιματική αλλαγή που ήταν εγγεγραμμένοι στην premium υπηρεσία του X, πολλά από τα οποία ήταν καταχρηστικά και παραπλανούσαν την καθιερωμένη επιστήμη του κλίματος.

    Πόρτερ είπε ότι γνώριζε ότι οι παγετώνες υποχωρούν και μεγαλώνουν σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά ότι πολλά από τα σχόλια στη ροή του ήταν ανακριβή και βασισμένα σε αμφίβολες πηγές. «Αυτά τα πράγματα υποτίθεται ότι συμβαίνουν σε πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους», είπε. «Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούν οι άνθρωποι είναι η ταχύτητα της αλλαγής».

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αυτή είναι η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, σύμφωνα με την αρχαιοελληνική Χρυσή Τομή

    Η Anya Taylor-Joy ανακηρύχθηκε η πιο όμορφη γυναίκα στον...

    Τι σημαίνει αν δεις τον υαλοκαθαριστήρα του αυτοκινήτου σου σηκωμένο -Η νέα μόδα στους ελληνικούς δρόμους

    Ανεξέλεγκτες είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης στους δρόμους...

    Εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων – Στην Σουηδία το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη

    Επί ποδός βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον...