Ν. Καραθανασόπουλος: Να αμφισβητηθούν το κυνήγι του κέρδους και οι πολιτικές εκτόξευσης των τιμών

    Ημερομηνία:

    «Η ακρίβεια είναι “παιδί” του συστήματος, δεν είναι κάτι το πάρεργο», ανέφερε το μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega».

    «Οι αιτίες της ακρίβειας οφείλονται στις ασκούμενες πολιτικές από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα. Γι’ αυτό υπάρχει ακρίβεια σε όλη την ΕΕ, τον αναπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο», πρόσθεσε και μίλησε για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία «οδήγησε σε ένα ακριβό και ανεπαρκές ενεργειακό μείγμα, το οποίο πληρώνει τώρα ο κόσμος».

    Ασκώντας κριτική στο «Χρηματιστήριο Ενέργειας» ο κ. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «εκτόξευσε τις τιμές και τη ρήτρα αναπροσαρμογής» και «η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα ίδια σαθρά υλικά που οδηγηθήκαμε στην ακρίβεια, δηλαδή με τον ανταγωνισμό». «Μα, ο ανταγωνισμός οδήγησε στην μονοπώληση της αγοράς. Να ελέγχονται, δηλαδή, τα τρόφιμα από μια χούφτα αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Οι αλυσίδες στο παρελθόν ήταν πολύ περισσότερες και οδηγηθήκαμε στην συγκέντρωση της αγοράς και στη μονοπώληση», συμπλήρωσε.

    «Από την άλλη, ο ανταγωνισμός και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας συνθλίβει τους μισθούς για να διευρύνει το κέρδος», τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος και επεσήμανε: «Οπότε, το κυνήγι του κέρδους και εκτοξεύει τις τιμές και συμπιέζει ακόμα περισσότερο τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα και αυτή η αγορά εργασίας, της οποίας βλέπουμε τα αποτελέσματα, συνδιαμορφώθηκε από όλες τις κυβερνήσεις».

    Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ στάθηκε στους έμμεσους φόρους, που, όπως υπογράμμισε, «οδηγούν στο να υπάρχουν δημόσια έσοδα για να υπάρχει η “δημοσιονομική εξυγίανση” με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και για το κρατικό χρέος που είναι δυσβάσταχτο και για τη συνολικότερη “δημοσιονομική εξυγίανση”». «Γι’ αυτό βλέπουμε αυτό το εκρηκτικό μείγμα που εκτινάσσει τις τιμές και συμπιέζει ακόμα περισσότερο τους μισθούς για τα πλατιά λαϊκά στρώματα», εξήγησε.

    «Εμείς λέμε ότι διέξοδος είναι ότι πρέπει να αμφισβητηθεί το κυνήγι του κέρδους και αυτές οι πολιτικές που έχουν οδηγήσει στην εκτόξευση των τιμών, με τέτοιους στόχους πάλης που να μπορούν να διαμορφώνουν συνθήκες ανακούφισης για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα», κατέληξε ο κ. Καραθανασόπουλος.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Διδυμότειχο: Την Παρασκευή απολογείται ο 32χρονος που κατηγορείται για βιασμό και ξυλοδαρμό της συντρόφου του

    Προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή (09/08), ζήτησε και πήρε,...

    Η Πάτρα τίμησε τον Φιλέλληνα Άρη Μπαμπικιάν (ΦΩΤΟ)

    Στην κατάμεστη από πλήθος κόσμου Καλλιτεχνική αίθουσα Τέχνης, «Gallery...

    Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων: Τα 4 προβλήματα που ταλανίζουν τους προορισμούς κρουαζιερόπλοιων

    Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), βρίσκεται σε συνεχή...

    Τι συμβαίνει με τα παραμορφωμένα ροδάκινα στη Μακεδονία – Κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο

    Μεγαλύτερο και πιο σοβαρό ακόμη και από τις πιο...