Societe Generale: Υγιής η διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές – Τι θα γίνει τώρα

    Ημερομηνία:

    Σαν μια υγιή διόρθωση περιγράφει η Societe Generale την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών την οποία πυροδότησαν οι ανησυχίες για μια αμερικανική ύφεση. Σύμφωνα με τον γαλλικό επενδυτικό οίκο, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν είναι άτρωτα μπροστά σε ένα αμερικανικό sell off, όμως τα περιθώρια πτώσης είναι περιορισμένα.

    Έτσι και αλλιώς, η SocGen είχε προειδοποιήσει από τα τέλη του Ιουνίου ότι το bull market έπρεπε να πάρει μια ανάσα, εκδίδοντας μια έκθεση με τίτλο «Καιρός για ένα διάλειμμα».  Τότε, σημείωνε ότι οι αγορές είχαν ήδη προεξοφλήσει τον ανοδικό κύκλο, επομένως τα περιθώρια ανόδου ήταν περιορισμένα και οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι ήταν περισσότεροι.

    Societe Generale: Υγιής η διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές – Τι θα γίνει τώρα-1

    Λαμβάνοντας υπόψη της τους κινδύνους για τα περιθώρια κέρδους και τα αποτελέσματα των εταιρειών, η  Societe Generale χαρακτηρίζει τη διόρθωση αυτή (όπου  ο Stoxx 600 σημειώνει πτώση 7% από τα υψηλά του περασμένου μήνα) σαν μια υγιή προσαρμογή και δηλώνει πιο άνετη με τα τρέχοντα επίπεδα του δείκτη.

    Τα σημερινά επίπεδα του Stoxx 600 (487 μονάδες) είναι πολύ κοντά στην τιμή-στόχο των 500 μονάδων που έχει θέσει ο οίκος για τα τέλη του 2024.

    Societe Generale: Υγιής η διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές – Τι θα γίνει τώρα-2

    Συνεπώς, τα περιθώρια πτώσης θεωρούνται περιορισμένα για τους εξής λόγους:

    1)      Οι κεντρικές τράπεζες έχουν περιθώρια να μειώσουν τα επιτόκια, καθώς αυτά διαμορφώνονται τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ υψηλότερα από τα επίπεδα του πληθωρισμού.

    2)      Οι επιχειρήσεις έχουν υπάρξει προσεκτικές, με υγιείς ισολογισμούς, άπλετη ρευστότητα καθώς και λογικές επενδύσεις και αποδόσεις μετόχων.

    3)       Δεν υπάρχει συνωστισμός στις αγορές. Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής στις ευρωπαϊκές μετοχές, βοηθώντας να αποτραπούν οι υπερβολικές αποτιμήσεις (το 12m forward P/E διαμορφώνεται στο 13x).

    Πάντως, σημειώνει η Societe Generale, η ευρωπαϊκή αγορά δεν προεξοφλεί αυτή τη στιγμή μια ύφεση. Σε ένα σενάριο ύφεσης, ο Stoxx 600 θα μπορούσε να πέσει στις 450 μονάδες.

    Societe Generale: Υγιής η διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές – Τι θα γίνει τώρα-3

    Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος συστήνει στους επενδυτές να προτιμούν τις αμυντικές μετοχές έναντι των κυκλικών, ειδικά καθώς τα πιθανά σενάρια δείχνουν μια ροπή προς το αρνητικό.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τραγική ήττα για την θλιβερή ΑΕΚ στην Αρμενία! Αδιανόητα λάθη Στρακόσια, έφαγε γκολ από βολέ τερματοφύλακα

    Η ΑΕΚ σε μια εμφάνιση απογοήτευση, γνώρισε μια ντροπιαστική...

    Σάλος με την φωτογραφία της Ματίνας Παγώνη με αποκαλυπτικό μαγιό στην παραλία

    Η Ματίνα Παγώνη έκανε την εμφάνιση της σε γνωστό...

    Πέτρος Φιλιππίδης – Η πρώτη ανάρτησή του που έβαλε “φωτιά” στο Instagram

    Στις 11 Νοεμβρίου 2024, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της...

    Το ποστάρισμα των Μιλγουόκι Μπακς για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά των τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων

    Η Εθνική μπάσκετ ηττήθηκε από την Γερμανία στα προημιτελικά...