Ερευνα: Σε ποια χώρα η γαστρονομία προσελκύει τους περισσότερους ταξιδιώτες παγκοσμίως

    Ημερομηνία:

    Υψηλή προτεραιότητα σε προορισμούς διάσημους για το φαγητό τους φαίνεται να δίνουν οι ταξιδιώτες, σύμφωνα με πρόσφατες σχετικές έρευνες.

    Ιδιαίτερα οι Gen Z (όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1995 και 2009) και Gen Y ή Millennials, (όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1981 και 1994), κρατούν τα παγκόσμια «σκήπτρα» των διακοπών γαστρονομίας, καθώς σε ποσοστό 39%, οι ταξιδιωτικές τους αποφάσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το Food & Beverage του προορισμού, όπως αποκαλύπτει η έρευνα Key Trends in Gastronomy Tourism 2024 της Globe Newswire.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα που υποδέχθηκε τους περισσότερους γαστρονομικούς ταξιδιώτες σε ποσοστό 71%, ήταν η Ινδονησία, ενώ η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αναπτύσσεται ως κόμβος γαστρονομικού τουρισμού, όχι μόνο για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, αλλά και για την επικέντρωση στην ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν προορισμούς που προσφέρουν εξειδικευμένες κουζίνες, είτε πρόκειται για ποδηλατικές γαστρονομικές εμπειρίες στη Νέα Ζηλανδία, είτε για μαγειρική μαζί με τους ντόπιους στην Καμπότζη, καθώς στόχος τους είναι οι εξαιρετικές εμπειρίες που εμπεριέχουν ισχυρό κίνητρο και ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.
    Περαιτέρω, οι ταξιδιώτες δίνουν όλο και περισσότερη σημασία στη βιωσιμότητα στη γαστρονομία, γεγονός που παρέχει σημαντικές προκλήσεις και ευκαιρίες στον κλάδο.

    Στην αύξηση του γαστρονομικού τουρισμού συνηγορούν και οι αριθμοί, καθώς το 2023, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς γαστρονομικού τουρισμού ανερχόταν σε 1,54 δισ. δολάρια, ενώ αναμένεται να καταγράψει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 17,82% από το 2024 έως το 2029 και να αξίζει 4,12 δισ. δολάρια μέχρι το 2029, από 1,81 δισ. δολάρια το 2024.

    Όσον αφορά στην ανάπτυξη των προορισμών, σύμφωνα με το travel.gr, η σημασία του γαστρονομικού τουρισμού είναι ένα δυνατό σημείο συζήτησης και διερεύνησης. Για παράδειγμα, γαστρονομικές δραστηριότητες όπως εκδηλώσεις και φεστιβάλ με θέμα το φαγητό και το ποτό, διαδρομές και μονοπάτια γαστρονομίας, επισκέψεις σε τοπικά εστιατόρια, εκπαίδευση και γευσιγνωσία, μουσεία και θεματικές εκθέσεις, εκδρομές σε αγροκτήματα και σε τοπικές αγορές, συμπαρασύρουν την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη δημιουργία θετικής εικόνας και ταυτότητας, αλλά και την προώθηση της δέσμευσης της κοινότητας. Συνεπώς τα οφέλη του γαστρονομικού τουρισμού, όπως η δημιουργία εσόδων, προσδιορίζονται ως σημαντικοί παράγοντες για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η ιστορία της νοσοκόμας που έπνιξε τον επίδοξο δολοφόνο της – Τον είχε πληρώσει ο σύζυγός της

    Η Σούζαν Κουνχάουζεν ήταν αποφασισμένη να μην επιτρέψει στον...

    Η ιστορία της γυναίκας που «έζησε μία φορά αλλά θάφτηκε δύο»

    Η ιστορία της Μάρτζορι ΜακΚόλ είναι μια συναρπαστική και...

    ΠΑΤΡΑ: Με λουκέτο «απειλείται» η Παιδοψυχιατρική

    Επανειλημμένως έχει γίνει λόγος για τα πολλαπλά προβλήματα της Παιδοψυχιατρικής...

    Η Martina Cammara μας δείχνει το τέλειο κορμί της με μπικίνι σε παραλία της Καλαβρίας

    Η Martina Cammara μας δείχνει το τέλειο κορμί της...