Βρέθηκαν δεκάδες τάφοι, άθικτοι και γεμάτοι με χρυσούς θησαυρούς 2.500 ετών – Το σπάνιο αρχιτεκτονικό εύρημα

    Ημερομηνία:

    Δεν πίστευαν τα μάτια τους οι ερευνητές όταν  συνειδητοποίησαν πως οι τάφοι που είχαν βρει δεν ήταν μόνον άθικτοι, αλλά και γεμάτοι χρυσά κτερίσματα. Βρήκαν φύλλα χρυσού και αγαλματίδια με τις μορφές των Αιγύπτιων θεών Ίσις, Μπαστέτ και Ώρος.

    Οι δεκάδες τάφοι βρέθηκαν σε μία αρχαία αιγυπτιακή νεκρόπολη, ηλικίας 2.500 ετών.  Σε αντίθεση με τους περισσότερους αιγυπτιακούς θησαυρούς χιλιάδων ετών, οι οποίοι έχουν συληθεί από τυμβωρύχους, η πρόσφατη τοποθεσία, βρέθηκε να περιέχει μία συλλογή από άθικτα χάλκινα νομίσματα, χρυσά φύλλα και αρχαία αγαλματίδια που αναπαριστούν τις θεότητες της Ίσιδας, της Μπαστέτ, του Ώρους.

    Άθικτα τεχνουργήματα, όπως κεραμικά αγγεία, ταφικά φυλαχτά, σκαραβαίοι, ανακαλύφθηκαν μαζί με τους θησαυρούς και ρίχνουν φως στα έθιμα και τα τελετουργικά των αρχαίων Αιγυπτίων της εποχής, εξηγεί ο Mohamed Ismail Khaled, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Αιγυπτιακού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.

    Εδώ και δεκαετίες, οι ερευνητές πραγματοποιούν ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Tel el-Deir κοντά στον Λίβανο, ο οποίος θεωρείται ένα αρχαίο νεκροταφείο, μία νεκρόπολη.

    Το 2019, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χρυσά νομίσματα, χρονολογούμενα στην Βυζαντινή Περίοδο, μεταξύ του 284 και του 641 μ.Χ.. Ανακάλυψαν επίσης και αγάλματα με χαραγμένο το όνομα του Βασιλιά Ψαμμίτιχου του Β’ της 26ης Δυναστείας.

    Τι δείχνουν οι διαφορές στις ταφές

    Οι ανασκαφές όλων των ετών έφτασαν στο αποκορύφωμά τους με την ανακάλυψη ενός πελώριου ταφικού συμπλέγματος, το 2022, χρονολογούμενο, ανάμεσα στο 644 και το 525 π.Χ.

    Η νεκρόπολη χρονολογήθηκε στην Ύστερη Περίοδο της Αιγύπτου και φιλοξενεί διάφορα είδη τάφων, ενώ ήταν η τελευταία κατοικία ανάπαυσης των σορών, τόσο των πολιτών ταπεινής καταγωγής, όσο και των εύπορων πολιτών.

    Στην ίδια τοποθεσία, οι ερευνητές προηγουμένως είχαν αποκαλύψει μινιατούρες από κανωπικά βάζα, αγγεία στα οποία τοποθετούνταν τα όργανα του νεκρού κατά τη μουμιοποίηση.  Οι τάφοι των απλών πολιτών ήταν φτιαγμένοι από πλίνθο, ενώ εκείνοι των εύπορων, φτιάχνονταν από ασβεστόλιθο.

    Κάποια από τα χρυσά φύλλα με τις απεικονίσεις και τα αγαλματίδια που αποκαλύφθηκαν στο Tel-el-Deir.
    Κάποια από τα χρυσά φύλλα με τις απεικονίσεις και τα αγαλματίδια που αποκαλύφθηκαν στο Tel-el-Deir (Φωτογραφία: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου).

    Επίσης, οι αρχαιολόγοι ανέσυραν από τις ανασκαφές 38 χάλκινα νομίσματα μέσα σε ένα κεραμικό αγγείο στο σημείο που χρονολογείται από τη Δυναστεία των Πτολεμαίων, εύρημα που επιβίωσε για πολλές εκατοντάδες χρόνια μετά το χτίσιμο του συμπλέγματος, από το 305 έως το 30 π.Χ.

    Αναδεικνύεται η σημασία της Δαμιέτης

    Μαζί με το παραπάνω εύρημα, ανακαλύφθηκε κατά την ανασκαφή, ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο του συμπλέγματος , το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην επαναχρονολόγηση μίας σημαντικής περιόδου της αρχαίας Αιγυπτιακής πόλης της Δαμιέτης, εξηγούν οι ερευνητές.

    Γενικά, το συγκεκριμένο εύρημα ρίχνει φως στην τεχνική αρτιότητα των αρχαίων Αιγυπτίων, καθώς και στην πρόσβαση των υλικών μέσω του εμπορίου.

     

    Συνολικά, τα ευρήματα μαρτυρούν ότι η Δαμιέτη, υπήρξε ένα σημαντικό κέντρο του εμπορίου για μία μεγάλη περίοδο στην ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Συνταγή για απολαυστική σαλάτα κινόα με φέτα, ελιές και ντομάτες – Θυμίζει… χωριάτικη

    Αυτή η σαλάτα κινόα, εμπνευσμένη από την ελληνική σαλάτα, είναι πλούσια...

    Γάζα: Επανάληψη των συνομιλιών – Η Χαμάς απορρίπτει τους «νέους όρους» του Ισραήλ

    Συνεχίζονται οι προσπάθειες για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες να...

    Ο Νο1 χυμός κατά της φλεγμονής, σύμφωνα με την επιστήμη

    Αποφύγετε τους χυμούς με πρόσθετη ζάχαρη και καταπολεμήστε τη...