Μαραθωνοδρόμος διαγνώστηκε στα 38 του με λέμφωμα σε τελικό στάδιο – «Αυτά ήταν τα 3 συμπτώματα στα οποία δεν έδωσα σημασία»

    Ημερομηνία:

    Λίγο μετά τον τερματισμό ενός ημιμαραθωνίου, ο Govind Sandhu, επικεφαλής των Global Music Partnerships στο TikTok Australia και μαραθωνοδρόμος, άρχισε να αντιμετωπίζει κάποια ασυνήθιστα συμπτώματα. Δεν είχε ιδέα ότι πρόκειται για λέμφωμα στο στάδιο 4.

    Ο Govind Sandhu νόμιζε ότι είχε απλά γρίπη ή κρυολόγημα. Καθώς όμως οι νυχτερινές εφιδρώσεις, οι πόνοι στο σώμα και η εξάντληση συνεχίστηκαν, έμαθε ότι είχε καρκίνο στο λεμφικό σύστημα.

    Πώς ο Sandhu έμαθε ότι πάσχει από λέμφωμα σε τελικό στάδιο

    Όταν ο Govind Sandhu τερμάτισε σε έναν ημιμαραθώνιο, τον περασμένο Μάιο, εξεπλάγην από το πόσο δύσκολος ήταν. «Θυμάμαι ότι τερμάτισα τον αγώνα με τη σκέψη ότι ήταν “λίγο πιο δύσκολο από το αναμενόμενο”», λέει ο 38χρονος από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας. «Την επόμενη μέρα, ξύπνησα και είχα πρησμένο γόνατο». Ήταν κάτι που περίμενε να συμβεί καθώς πρόσφατα είχε τραυματίσει. Αλλά αυτό που συνέβη στη συνέχεια τον μπέρδεψε.

    «Άρχισα ξαφνικά να έχω πολύ έντονα συμπτώματα σαν γρίπη. Δεν μπορούσα να ζεσταθώ. Έκανα ένα πολύ καυτό ντους. Πήγα για ύπνο και όλη τη νύχτα υπέφερα από έντονες εφιδρώσεις. Ήμουν συνεχώς μούσκεμα στον ιδρώτα».

    Περίπου ένα μήνα αργότερα, ο Sandhu έμαθε την αιτία αυτών των παράξενων συμπτωμάτων, καθώς διαγνώστηκε με λέμφωμα non-Hodgkin 4ου σταδίου. «Λίγο πριν από τη διάγνωσή μου, ήμουν πιο γυμνασμένος και υγιής απ’ όσο έχω υπάρξει ποτέ”. Αυτό που έμαθα μέσα από όλη αυτή την περιπέτεια είναι ότι ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις», είπε ο Sandhu.

    Τα παράξενα συμπτώματα πριν τη διάγνωση με λέμφωμα

    Ο Sandhu, ο οποίος αυτοαποκαλείται «φανατικός της γυμναστικής», απολαμβάνει το CrossFit, τρέχει σε μαραθώνιους και πρόσφατα ολοκλήρωσε την πρόκληση 75 Hard. Πριν από έναν μαραθώνιο, επισκέπτονταν την Τασμανία και έτρεχε σε μονοπάτια με φίλους όταν είχε «μια πολύ σοβαρή πτώση».

    «Ήταν πολύ περίεργο για μένα αυτό. Είχα πληγές, μώλωπες και πρησμένο γόνατο». Πριν τον ημιμαραθώνιο κάθισε να ξεκουραστεί, αλλά δεν τα κατάφερε ενώ περίμενε την ημέρα του αγώνα. Το γόνατό του πρήστηκε και εμφάνισε συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη. Αρχικά αναρωτήθηκε αν ήταν εξαντλημένος από την αλλαγή των εποχών. Μετά από μια εβδομάδα με έντονα συμπτώματα, άρχισε να ανησυχεί.

    «Δεν ένιωθα ακόμα καλά, κάτι που είναι πολύ περίεργο για μένα. Πήγα στο γιατρό και του εξήγησα τα συμπτώματά μου, τα οποία ήταν:

    • πολύ έντονες εφιδρώσεις όλη την εβδομάδα,
    • έντονοι πόνοι στο πίσω μέρος των ώμων και του λαιμού και
    • υπερβολική κόπωση».

    Ο γιατρός του εξέτασε την καρδιά και τους πνεύμονές του Sandhu και του έκανε τεστ για γρίπη και COVID-19. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν είχε κάποια λοίμωξη. Έτσι, ο γιατρός συνέστησε στον Sandhu να παρακολουθεί τα συμπτώματά του τις επόμενες ημέρες. «Τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν υπήρξε βελτίωση. Τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν. Ο λαιμός μου πονούσε πολύ κάθε φορά που κατάπινα και ένιωθα πόνο γύρω από το στήθος».

    Ο Sandhu επέστρεψε στον γιατρό του και ζήτησε και εξετάσεις αίματος. «Του είπα: “Πονάει πολύ ο λαιμός και δεν ξέρω τι είναι, φαίνεται ασυνήθιστο. Εξέτασε το λαιμό μου και είπε: “Φαίνεται σφιγμένος. Μπορεί να είναι ινομυώματα ίσως. Ας κάνουμε ένα υπερηχογράφημα”».

    Οι εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν ότι ήταν «λίγο αναιμικός» και ότι ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων του ήταν χαμηλός, κάτι που ο γιατρός υποψιάστηκε ότι θα μπορούσε να οφείλεται στην καταπολέμηση ενός κρυολογήματος. Αλλά το υπερηχογράφημα βρήκε κάτι ασυνήθιστο. «Ο γιατρός μου είπε: “Η κύρια ανησυχία είναι ότι έχεις μερικούς όγκους στο λαιμό σου. Για να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι τίποτα κακό, πρέπει να σε στείλουμε για αξονική τομογραφία”», θυμάται ο Sandhu.

    Η αξονική τομογραφία αποκάλυψε ότι οι όγκοι δεν ήταν «καλοήθεις» και ο γιατρός του Sandhu του είπε να πάει στα επείγοντα για περισσότερες εξετάσεις και βιοψία. Εκεί, οι γιατροί του έδωσαν μια ιδέα για το τι αντιμετώπιζε. «Μου είπαν ότι έμοιαζε να έχω λέμφωμα. Τα επόμενα βήματα .θα ήταν να δω έναν ειδικό και να ξεκινήσω τη διαδικασία αυτή».

    Οι γιατροί εντόπισαν «μια μικρή συσσώρευση υγρού γύρω από την καρδιά (του)» και φαινόταν σαν κάτι να κρέμεται από μια από τις βαλβίδες. Έκαναν εξετάσεις στην καρδιά του για να βεβαιωθούν ότι ήταν αρκετά δυνατή για να αντέξει την αναισθησία κατά τη διάρκεια της βιοψίας της μάζας στο στήθος του. Πριν τη βιοψία, μια PET σάρωση εντόπισε κάτι που έμοιαζε με καρκίνο γύρω από το πάγκρεας και κάτω από το διάφραγμά του.

    Ο Sandhu ένιωσε «σοκαρισμένος» όταν του διαγνώστηκε στις 12 Ιουνίου διηθητικό μεγάλο-κυτταρικό Β-λέμφωμα, ένας επιθετικός και ο πιο κοινός τύπος λεμφώματος, σύμφωνα με το Lymphoma Research Foundation. «Είναι 4ου σταδίου γιατί το έχω σε πολλαπλά σημεία (του σώματός μου) πάνω από το διάφραγμα», λέει. «Στη συνέχεια (είναι) κάτω από το διάφραγμα γύρω από την περιοχή του παγκρέατος και του ήπατος».

    Οι γιατροί συνέστησαν έξι κύκλους χημειοθεραπείας κάθε 21 ημέρες για τη θεραπεία του. Επίσης λαμβάνει ανοσοθεραπεία. Μέχρι στιγμής, ανταποκρίθηκε καλά στις θεραπείες και η μάζα στο στήθος του έχει συρρικνωθεί.

    «Ο καρκίνος ήταν το τελευταίο πράγμα που μου είχε περάσει από το μυαλό», λέει ο Sandhu. «Όταν αρχικά άρχισα να αρρωσταίνω, δεν κατάλαβα ότι είναι καρκίνος».

     

    Λέμφωμα: Τι είναι και ποια είναι τα κοινά συμπτώματα της νόσου

    Ο καρκίνος που προέρχεται από το λεμφικό σύστημα θεωρείται λέμφωμα και χωρίζεται σε δύο κύριους τύπους – λεμφωμα Hodgkin και non-Hodgkin λέμφωμα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ. Το διάχυτο λέμφωμα μεγάλων Β-κυττάρων, ένα non-Hodgkin λ;eμφωμα, είναι κοινό και μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα στον σπλήνα, το ήπαρ και το μυελό των οστών, σύμφωνα με το NCI.

    Ο οργανισμός αναφέρει ότι τα συμπτώματα, που ονομάζονται συμπτώματα Β, περιλαμβάνουν:

    • Πυρετό
    • Έντονες νυχτερινές εφιδρώσεις
    • Απώλεια βάρους
    • Στομαχικός πόνος
    • Εξάντληση
    • Πρησμένοι λεμφαδένες
    • Κοιλιακή ευαισθησία ή φούσκωμα

    Η θεραπεία για το non-Hodgkin λέμφωμα ποικίλλει αλλά περιλαμβάνει παραδοσιακές θεραπείες, όπως χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση, καθώς και μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ή στοχευμένες θεραπείες, σημειώνει το NCI.

    Το Ίδρυμα Έρευνας Λεμφώματος αναφέρει ότι παρόλο που πρόκειται για έναν επιθετικό καρκίνο, οι γιατροί μπορούν να τον θεραπεύσουν σε πολλές περιπτώσεις.

    Από τότε που διαγνώστηκε, ο Sandhu έχει μοιραστεί με ειλικρίνεια την εμπειρία του στα social media. «Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη για την υγεία μας», λέει. «Αν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά, να είστε προληπτικοί. Κάντε παρακολούθηση, κάντε τις σωστές ερωτήσεις, κάντε έρευνα».

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αν θέλετε να σας σέβονται όλοι στη δουλειά, υιοθετήστε αυτές τις 7 συνήθειες

    Στον εργασιακό χώρο, η απλή συμπάθεια διαφέρει πολύ από...

    Καλοκαιρινά φρούτα: Οι 3 top δροσιστικές επιλογές για καλύτερη υγεία και ευεξία

    Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του μια εξαιρετική ποικιλία από φρούτα που συνδυάζουν γεύση...

    Μία ξεχωριστή ξενάγηση στον Φάρο του Αντιρρίου την Κυριακή, 18 Αυγούστου

     Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, μετά από σχετική ενημέρωση...

    Όλο και πιο «πικρός» ο καφές – Πού φθάνει να πωλείται στα 7 ευρώ

    Ασχημα τα νέα για τους λάτρεις του καφέ καθώς η...