Η Τζένι Καρινιάν έγινε η πρώτη γυναίκα αρχηγός ενόπλων δυνάμεων χώρας – μέλους της G7 ή της G20

    Ημερομηνία:

    Γυναίκα αρχηγός ενόπλων δυνάμεων; Γιατί όχι; Ο κόσμος βλέπει μπροστά. Η ισότητα κερδίζει. Η Τζένι Καρινιάν έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την ηγεσία των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ανέλαβε καθήκοντα ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αμυνας του Καναδά και έγραψε Ιστορία αφού έγινε η πρώτη γυναίκα που ηγείται των ενόπλων δυνάμεων σε μια χώρα – μέλος της G7 ή της G20. Δεν είναι τυχαία ούτε… βύσμα. Εχει μακρά και αξιοσημείωτη καριέρα στον καναδικό στρατό, έχοντας υπηρετήσει σε σημαντικές αποστολές σε Αφγανιστάν, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ιράκ και Συρία. Πριν αναλάβει τη νέα της θέση, είχε διοριστεί επικεφαλής της επαγγελματικής συμπεριφοράς και κουλτούρας στον καναδικό στρατό, με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων σεξουαλικής παρενόχλησης και επιθέσεων.

    Η απόφαση του διορισμού της ήταν αποτέλεσμα μιας συνδυασμένης προσπάθειας για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την αναγνώριση των εξαιρετικών επιδόσεών της στον στρατό. Πώς συνέβη αυτό;

    Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έχει προωθήσει ενεργά πολιτικές ισότητας των φύλων από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2015. Εχει διορίσει γυναίκες σε πολλές υψηλόβαθμες θέσεις, συμπεριλαμβανομένης της Μπρέντα Λούκι, της πρώτης γυναίκας επικεφαλής της Βασιλικής Καναδικής Αστυνομίας (RCMP) και δύο γυναικών ως γενικούς κυβερνήτες του Καναδά. Ο καναδικός στρατός αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα με σεξουαλικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις και έπρεπε να γίνει κάτι το δραστικό.

    Η Καρινιάν ανέλαβε την ηγεσία σε μια περίοδο που ο καναδικός στρατός αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η αύξηση των δαπανών για την άμυνα και η βελτίωση του εξοπλισμού.

    Στη χώρα της Βόρειας Αμερικής λένε πως η ικανότητά της να αντιμετωπίζει πολύπλοκα προβλήματα και να καθοδηγεί τον στρατό σε περιόδους αλλαγών ήταν κρίσιμος παράγοντας για την επιλογή της. Ηδη άνοιξε τον δρόμο για περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στον στρατό.

    Γεννήθηκε το 1968 στο γαλλόφωνο Κεμπέκ και ο στρατός ήταν πάντα στο αίμα της. Οπως έχει παραδεχθεί αν δεν γινόταν στρατιωτικός θα είχε ασχοληθεί με τον χορό καθώς είχε μάθει μπαλέτο και τζαζ από την ηλικία των οκτώ ετών. Εντάχθηκε στις Καναδικές Ενοπλες Δυνάμεις (CAF) το 1986 και πήρε πτυχίο στη Μηχανική Καυσίμων και Υλικών από το Royal Military College Saint-Jean. Από τότε δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό να ασχολείται με την εξέλιξη του στρατού στον Καναδά.

    Εισήγαγε την εκπαίδευση σεξουαλικής συμπεριφοράς για όλους τους υποψήφιους αξιωματικούς και επίσης επανέφερε τα μαθήματα χορού (δεν ξέχασε ποτέ την άλλη μεγάλη της αγάπη) που είχαν διακοπεί τη δεκαετία του 1990.

    Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών, δύο εκ των οποίων είναι μέλη του καναδικού στρατού.

    Δεν είναι η μοναδική γυναίκα αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων στον κόσμο. Την πρόλαβε η Αλένκα Ερμεντς το 2018. Τότε ήταν που η Σλοβενία έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που διόρισε γυναίκα ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεών της.

    Η Καρινιάν ζήτησε χρήματα από την κυβέρνηση και θα τα πάρει. Ο Τριντό ανακοίνωσε σχέδια για την επίτευξη του στόχου αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ έως το 2032. Επί του παρόντος, οι αμυντικές δαπάνες του Καναδά προβλέπεται να είναι 1,39% του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2024-25. Λεφτά στον «Μεγάλο Λευκό Βορρά» υπάρχουν και για τον στρατό…

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Γερμανία: Γιατρός κατηγορείται ότι σκότωσε τέσσερις ασθενείς του

    Ένταλμα σύλληψης για τέσσερις ανθρωποκτονίες, εμπρησμό και απόπειρες εμπρησμού...

    Μέση Ανατολή: Ιράν και Ισραήλ βρίσκονται “με το δάχτυλο στην σκανδάλη”

    Με το δάχτυλο στην σκανδάλη βρίσκονται Ιράν και Ισραήλ,...

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Του έπεσε το καλοριφέρ από το αυτοκίνητο… στη μέση της Γούναρη!

    Οδηγός φαίνεται πως...  δεν είχε δέσει καλά το καλοριφέρ...