Έρευνα ιταλικού πανεπιστημίου: Οι σεισμοί μπορούν να προβλεφθούν

    Ημερομηνία:

    Δύο έρευνες του ιταλικού Πανεπιστημίου, της Πάρμα, διαπιστώνουν ότι οι σεισμοί μπορούν να προβλεφθούν αρκετό καιρό πριν αυτοί εκδηλωθούν.

    Σύμφωνα με τον Ιταλικό τύπο η κύρια καινοτομία της όλης αυτής προσέγγισης αφορά την διαπίστωση ότι υπάρχουν ενδείξεις των σεισμών, οι οποίες μπορούν να καταγραφούν από συστήματα GPS – ενδείξεις που προκύπτουν πολύ νωρίτερα και σε μεγάλη απόσταση από τα σημεία στα οποία πραγματοποιούνται μεγάλοι σεισμοί. Ο καθηγητής Γεωφυσικής Τζαμπιέρο Γιαφαλντάνο, ο οποίος υπογράφει, μαζί με συναδέλφους του, και τις δυο αυτές έρευνες, εξήγησε αναλυτικότερα:

    «Αυτό σημαίνει ότι, εν δυνάμει, υπάρχουν ενδείξεις που προκύπτουν χρόνια πριν και σε μεγάλη απόσταση από τα σημεία όπου πραγματοποιούνται μεγάλοι σεισμοί. Η προοπτική να μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε τις ενδείξεις αυτές για την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας αποτελεί απόλυτη καινοτομία», πρόσθεσε ο καθηγητής.

    Οι έρευνες του πανεπιστημίου της Πάρμα δείχνουν ουσιαστικά ότι η συνεχής παρακολούθηση της μετακίνησης των τεκτονικών πλακών, σε διάστημα ετών, και της επιβράδυνσης ή επιτάχυνσης της διαδικασίας αυτής μπορεί να προσφέρει χρήσιμα στοιχεία για την δυνατότητα πρόβλεψης των σεισμών. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στην πρώτη έρευνα, «η κίνηση της αδριατικής μικροπλάκας επιβραδύνθηκε κατά 20% τους έξι μήνες πριν από τον σεισμό της Λ’ Άκουϊλα ο οποίος, το 2009, στοίχισε τη ζωή σε 309 ανθρώπους.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Περιπέτεια για δύο βαρκάρηδες στην Αιτωλοακαρνανία- Τους έσωσαν Γερμανοί με ιστιοφόρο

    Τον… χάρο με τα μάτια τους είδαν δύο άτομα...

    Η πρώτη αρχαιολογική έρευνα στο Διάστημα είναι γεγονός – Τι έδειξαν τα πρώτα ευρήματα

    Τα τελευταία είκοσι χρόνια, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) έχει φιλοξενήσει...

    Τραγωδία στον Ερύμανθο: 56χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του με καραμπίνα!

    Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία. Τέλος στη ζωή του έβαλε...