Έτσι η κυβέρνηση της ΝΔ χρεοκοπεί την κοινωνία

    Ημερομηνία:

    Του Θέμη Μπάκα*

    Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα, οι αριθμοί αμείλικτοι, αποτυπώνουν και καταγράφουν τη χρεοκοπία της ελληνικής κοινωνίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Διότι, δυστυχώς, είναι προφανές ότι – όπως έχουν χρεοκοπήσει το κόμμα τους- οι κυβερνώντες έχουν οδηγήσει και τους πολίτες στη χρεοκοπία.

    Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τον Απρίλιο, 4.645.591 πολίτες είχαν χρέη στο Δημόσιο, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν 3.687.278. Δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 958.313 οι πολίτες με χρέη στο Δημόσιο σε μόλις 12 μήνες.

    Το συνολικό χρέος στο Δημόσιο ανέρχεται στα 155 δισ. ευρώ, οι οφειλές στην εφορία ανήλθαν σε 107,057 δισ. ευρώ και στο ΕΦΚΑ 47,9 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το πρώτο τετράμηνο, τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν στα 2,924 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι που παρέμειναν ανεξόφλητοι ανήλθαν σε 2,607 δισ. ευρώ. Μόλις το 4% του συνολικού χρέους είναι σε ρύθμιση !

    Και από τους 4.645.591 οφειλέτες, οι 2.112.703 είναι «ανοιχτοί» σε κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, ενώ για 1.520.015 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών.

    Επιπλέον, όμως, ας αναλογιστούμε πόσο θα αυξηθούν τα χρέη με την επιπλέον φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματικών κατά 716 εκατ. ευρώ, με τεκμαρτό εισόδημα.

    Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εδώ και τρία χρόνια αποφάσισε να αφήσει ανεξέλεγκτη την αγορά ενέργειας, προκειμένου κάποιοι «φίλοι της αετονύχηδες» να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη των καταναλωτών.

    Και όταν η κατάσταση έφτασε στο μη περαιτέρω, με προφανή επικοινωνιακή σκοπιμότητα, οι κυβερνώντες της Νέας Δημοκρατίας, με προφανή επικοινωνιακή σκοπιμότητα και με πολλά «ταρατατζούμ», έσπευσαν να ανακοινώσουν «σειρά μέτρων», άνευ βέβαια κάποιας ουσίας.

    Είναι αυτή, η ίδια η κυβέρνηση που επέλεξε να επιδοτεί με χρήματα από το Δημόσιο Ταμείο τα υπερκέρδη των εταιρειών, αλλά βγήκε μέσα στον Ιούλιο να κάνει επικοινωνιακό θόρυβο με δήθεν παρεμβάσεις που θα κάνει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

    Αφού την ευθύνη την έριξε πρώτα στον καύσωνα, σε κάτι καλώδια από την Ουγγαρία, στον πόλεμο στην Ουκρανία και σε κάτι «παλιοχαρακτήρες» στην Βουλγαρία που εκτινάσσουν τις τιμές, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτήσει με «ψίχουλα» τα νοικοκυριά για τον Αύγουστο.

    Στόχος, το φτηνότερο τιμολόγιο να είναι περίπου σε 15 – 16 λεπτά η κιλοβατώρα. Τιμή διπλάσια σε σχέση με τις τιμές που υπήρχαν προ κρίσης, άρα καμία επιστροφή στην κανονικότητα. Και πέρα από την άρνηση της να λειτουργήσει ουσιαστικά υπέρ των καταναλωτών, αποφάσισε η όποια βοήθεια να μην αφορά τον Ιούλιο, όταν εν μέσω καύσωνα  τα κλιματιστικά δούλευαν στο φουλ!

    Ουσιαστική απάντηση γι’ αυτή την επιλογή της, δηλαδή να επιδοτηθεί μόνο ο Αύγουστος, δεν δόθηκε από την κυβέρνηση. Όπως δεν έχει δώσει απαντήσεις και σε άλλα «καυτά» ερωτήματα που αφορούν πτυχές της αδιαφανούς πολιτικής της, που πλήττουν το κράτος δικαίου.

    Όμως, οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση. Η πολιτική ανατροπή, με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι μια νομοτελειακή εξέλιξη που θα συντελεστεί, προς όφελος των πολλών, για μια προοδευτική και δημοκρατική κοινωνία.

     

    ΣΣ: Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Όλες οι πληρωμές έως τις 16 Αυγούστου

    Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής πληρωμές: Στις 14...

    Γιώργος Τσαλίκης: Ξέσπασε κατά του Στέφανου Τσιτσιπά – «Μας κάνεις και ντρεπόμαστε για λογαριασμό σου»

    Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το ξέσπασμα του Στέφανου Τσιτσιπά κατά...

    Καιρός: Πάνω από τον μέσο όρο η θερμοκρασία στην Ελλάδα το 2024 – 8 στις 10 μέρες ήταν πιο ζεστές

    Η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην Ελλάδα από την αρχή του έτους 2024 μέχρι και τις 31...

    Ο 40χρονος που βίαζε την 9χρονη κόρη του επί 5 χρόνια, την απειλούσε για να μην μιλήσει – Κατέγραφε με το κινητό τις στιγμές...

    Σοκ, οργή και αποτροπιασμό προκαλούν οι λεπτομέρειες της φρικιαστικής υπόθεσης...