«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός – Στο 2,7% τον Ιούλιο από 2,3% τον προηγούμενο μήνα

    Ημερομηνία:

    Ετήσια αύξηση κατά 2,7% σημείωσε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2023 – Ιουλίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2022 – Ιουλίου 2023, παρουσίασε αύξηση 2,8%, έναντι αύξησης 6,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2022 – Ιουλίου 2023 με το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2021 – Ιουλίου 2022.

    Στον τομέα τροφίμων, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημείωσε το ελαιόλαδο, με ανατίμηση 56,7% σε ένα χρόνο, ενώ ανατιμήθηκαν επίσης τα δημητριακά (7,4%), τα ψάρια (8,4%) και το μεταλλικό νερό/αναψυκτικά (8,6%). Μειώσεις σε ετήσια βάση σημειώθηκαν στο αλεύρι (-8,9%) και τα νωπά φρούτα (-9,2%).

    Στην ενέργεια, το φυσικό αέριο σημείωσε αύξηση 23,4%. Οι αυξήσεις φτάνουν το 18,4% στα αεροπορικά εισιτήρια και το 12,6% στα ξενοδοχεία. Με 14% τρέχουν οι ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2,7% τον μήνα Ιούλιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2023, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

    1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

    2,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, δημητριακά για πρωινό, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, λαχανικά νωπά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, ζάχαρη-σοκολάτες γλυκά-παγωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αλεύρι και άλλα δημητριακά, γαλακτοκομικά και αυγά, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, πατάτες, λοιπά τρόφιμα.

    0,8% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

    4,3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    2,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημοτικά τέλη, ηλεκτρισμό.

    1,9% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

    3,5% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, άλλες υπηρεσίες σχετικές με την προσωπική μεταφορά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Γιώργος Τσαλίκης: Ξέσπασε κατά του Στέφανου Τσιτσιπά – «Μας κάνεις και ντρεπόμαστε για λογαριασμό σου»

    Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το ξέσπασμα του Στέφανου Τσιτσιπά κατά...

    Καιρός: Πάνω από τον μέσο όρο η θερμοκρασία στην Ελλάδα το 2024 – 8 στις 10 μέρες ήταν πιο ζεστές

    Η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην Ελλάδα από την αρχή του έτους 2024 μέχρι και τις 31...

    Ο 40χρονος που βίαζε την 9χρονη κόρη του επί 5 χρόνια, την απειλούσε για να μην μιλήσει – Κατέγραφε με το κινητό τις στιγμές...

    Σοκ, οργή και αποτροπιασμό προκαλούν οι λεπτομέρειες της φρικιαστικής υπόθεσης...

    Επίσκεψη Βικάτου στην Αρχαία Ολυμπία

    Η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς,...