Ουκρανία: Τα σκυλιά του πολέμου στο μέτωπο κατά των ρωσικών δυνάμεων

    Ημερομηνία:

    Εν μέσω ουκρανικής επίθεσης στο έδαφος της Ρωσίας οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται να εξαπολύσουν ρομποτικούς σκύλους στις γραμμές του μετώπου αντικαθιστώντας τους στρατιώτες σε κρίσιμες αποστολές κατασκοπείας ή ανίχνευσης ναρκών.

    Κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης που πραγματοποιήθηκε σε άγνωστη τοποθεσία στην Ουκρανία, το μοντέλο «BAD One» παρουσιάστηκε να εκτελεί μια σειρά από ενέργειες, όπως το να στέκεται όρθιο, να σκύβει, να τρέχει και να πηδάει υπακούοντας στις εντολές του χειριστή του.

    Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται τους κατασκευαστές τους είναι αθόρυβα και ευέλικτα και θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν ένας ανεκτίμητος σύμμαχος στην πρώτη γραμμή του μετώπου για τον ουκρανικό στρατό που έχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

    Οι επιχειρησιακές δυνατότητες των σκυλιών-ρομπότ

    Καθώς τα ρομπότ κινούνται χαμηλά στο έδαφος εντοπίζονται δύσκολα δίνοντας τους το πλεονέκτημα να μπορούν να ελέγχουν τα εχθρικά χαρακώματα ή το εσωτερικό κτιρίων στις εμπόλεμες ζώνες, χάρη στις θερμικές κάμερές τους.

     

    «Στέλνουμε σε αναγνωριστικές αποστολές στρατιώτες (…) που συνήθως είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι, πολύ έμπειροι» αλλά «εκτίθενται διαρκώς σε κίνδυνο», εξήγησε ο «Γιούρι» (σ.σ. πρόκειται για ψευδώνυμο), ο χειριστής του ρομπότ, κατά τη διάρκεια της επίδειξης. «Ο σκύλος περιορίζει τους κινδύνους για τους στρατιώτες και αυξάνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες», πρόσθεσε.

    Ο χειριστής των σκύλων – ρομπότ εργάζεται για μια βρετανική εταιρεία που αναπτύσσει στρατιωτικές λύσεις. «Σε τελική ανάλυση, (ο σκύλος) σώζει ζωές», τόνισε στους δημοσιογράφους του AFP.

    Το ρομπότ που παρουσιάστηκε στην επίδειξη κινείται με μπαταρία και έχει αυτονομία «δύο-τριών ωρών». Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ναρκών ή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, να μεταφέρει πυρομαχικά ή φάρμακα στο πεδίο της μάχης.

    Ο διακόπτης έκτακτης ανάγκης

    «Δεν μπορώ να πω πόσα αναπτύξαμε» στην Ουκρανία, δήλωσε ο «Γιούρι», προσθέτοντας πως η ενέργεια αυτή «θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και θα αυξήσει την ασφάλεια των στρατιωτών».

    Και αν τα ρομποτικά σκυλιά πέσουν ποτέ σε ρωσικά χέρια; «Ένας διακόπτης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον χειριστή να διαγράψει όλα τα δεδομένα του» ανέφερε ο «Γιούρι» στην επίδειξη των σκύλων του πολέμου.

    Το ρομπότ αυτό είναι εξέλιξη ενός μοντέλου που είναι ήδη διαθέσιμο στην αγορά. Υπάρχει και μια πιο εξελιγμένη εκδοχή του, το «BAD Two», που όμως δεν παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους, για λόγους ασφαλείας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δυτική Ελλάδα: Η Γυναίκα Λιμενάρχης που κέρδισε την αγάπη των συντοπιτών της (ΦΩΤΟ)

    Μία Γυναίκα βρίσκεται επάξια στο “τιμόνι” του Λιμεναρχείου Μεσολογγίου!...

    Ηλεκτρικό ρεύμα: Σενάρια για παράταση της επιδότησης λόγω της αύξησης τιμής του φυσικού αερίου

    Η νέα αναπάντεχη απειλή για το ρωσικό φυσικό αέριο που λαμβάνει...

    Αθηνών Κορίνθου: Καραμπόλα τεσσάρων αυτοκινήτων στο τούνελ της Κακιάς Σκάλας

    Καραμπόλα τεσσάρων Ι.Χ αυτοκινήτων σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (09.08.2024),...

    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δεν πέθανε από δάγκωμα αράχνης ο 48χρονος! Τι έδειξε η νεκροψία στο Νοσοκομείο Ρίου

    Ενδέχεται τελικά να μην δάγκωσε καφέ αραχνη τον 48χρονο...