Πέντε ζωές για να φτάσει ο εργαζόμενος στον μισθό του CEO – Ανοίγει η ψαλίδα

    Ημερομηνία:

    Πέντε ζωές χρειάζεται ένας εργαζόμενος στις ΗΠΑ για να βγάλει τον μισθό που παίρνει μόλις σε ένα έτος ο διευθύνων σύμβουλος κάποιας εισηγμένης εταιρείας στον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500, σύμφωνα με νέα έκθεση της AFL-CIO, της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας και Βιομηχανικών Οργανισμών, η οποία αναδεικνύει το αγεφύρωτο χάσμα στις εργασιακές αποδοχές στο αμερικανικό επιχειρείν.

    Το 2023 μόνο, οι επικεφαλής των εισηγμένων στον S&P 500 είχαν μέσο πακέτο αποδοχών περίπου 17,7 εκατ. έκαστος, σύμφωνα με σχετική έκθεση της ομοσπονδίας. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 268 φορές τον μέσο μισθό ενός εργαζομένου στις ίδιες εταιρείες, όπως διαπίστωσε η AFL-CIO μέσω επεξεργασίας των στοιχείων από τις αποδοχές στελεχών σε 3.000 επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισηγμένων στον S&P 500.

    Την τελευταία δεκαετία ο μέσος μισθός ενός επικεφαλής εισηγμένης αυξήθηκε κατά 4,2 εκατ. δολάρια και μάλιστα μόνο από το 2022 στο 2023 σημειώθηκε αύξηση 6%. Βάσει της μέσης διάρκειας του εργασιακού βίου, ο μέσος εργαζόμενος στις εταιρείες του S&P 500 θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει να δουλεύει το 1755, περίπου 269 χρόνια νωρίτερα με τις ίδιες συνθήκες, προκειμένου να αποκτήσει 17,7 εκατ. δολάρια.

    «Οι διαχρονικά κακές αποφάσεις πολιτικής έχουν ευνοήσει μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των εργαζομένων και επέτρεψαν στα διοικητικά στελέχη να διαχειριστούν το σύστημα προς όφελός τους», δήλωσε ο επικεφαλής της AFL-CIΟ, Fred Redmont.

    Ωστόσο, οι αποδοχές είναι άνισες και σε επίπεδο CEO. Ενδεικτικά, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τσιπ Broadcom, Hock Tan, και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Palo Alto Networks, Nikesh Arora, ήταν οι πιο ακριβοπληρωμένοι επικεφαλής εισηγμένων στον S&P 500, με αποζημιώσεις 161,8 εκατ. δολαρίων και 151,4 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής, τις χαμηλότερες αποδοχές έχουν ο Elon Musk της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla και ο Charles Liang της τεχνολογικής Super Micro Computer, καθώς τα πακέτα αποδοχών τους συνδέονται με τις επιδόσεις των επιχειρήσεών τους. Σημειώνεται ότι το πακέτο αποδοχών ύψους 56 δισ. δολαρίων του Musk είναι ξανά υπό αμφισβήτηση στα δικαστήρια.

    Η AFL-CIO υπολόγισε επίσης πόσο χρόνο χρειάζονται οι εργαζόμενοι σε μία μικρή ομάδα επιχειρήσεων, ώστε να φτάσουν στο αντίστοιχο επίπεδο της αμοιβής του επικεφαλής τους. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι της Abercrombie & Fitch θα έπρεπε να δουλεύουν από το 4,053 προ Χριστού για να φτάσουν στις αποδοχές 15 εκατ. δολαρίων του επικεφαλής Fran Horowitz (6.076 προς 1) και της Mattel από το 1.596 π.Χ. (3.620 προς 1).

    Εκτός του S&P 500 υπάρχουν και πιο ακραίες περιπτώσεις σε ό,τι αφορά το ύψος των αποδοχών, με τον επικεφαλής της εταιρείας private equity TPG Capital, Jon Winkelried, και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Carlyle Group, Harvey Schwartz, να έχουν αμοιβή 198,6 εκατ. και 186,9 εκατ. δολαρίων το 2023 αντίστοιχα. Αυτοί εξάλλου ήταν οι δύο πιο καλοπληρωμένοι CEO στις ΗΠΑ πέρυσι.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τουρκία: Δημιουργεί αεροπορική βάση για F-16 και drones απέναντι από Ρόδο και Κω

    Νέα αεροπορική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου θα σταθμεύουν μαχητικά αεροσκάφη...

    Τι καιρό θα έχουμε την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου

    Με υψηλές θερμοκρασίες στην ηπειρωτική Ελλάδα και μελτέμι στο Αιγαίο θα κυλήσουν...

    Τεμπόγκο: Έγραψε την ημερομηνία γέννησης της αδικοχαμένης μητέρας του στα παπούτσια που τον έστεψαν χρυσό Ολυμπιονίκη

    Σε μια συγκλονιστική κίνηση προχώρησε ο Λετσίλε Τεμπόγκο, ο αθλητής από...

    Παύλος – Μαρί Σαντάλ: Οικογενειακά στην Αμοργό το ζευγάρι – Δείτε φωτογραφίες

    Ο Παύλος Γλίξμπουργκ, η Μαρί Σαντάλ και τα παιδιά τους επέλεξαν να...