Σε καθεστώς επιτήρησης έχει μπει από τη Δευτέρα η περιοχή της Ηλείας από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας μετά την καταγραφή τριών κρουσμάτων στρεπτόκοκκου εκ των οποίων τα δύο θανατηφόρα.

Μετά το θάνατο του 48χρονου παραθεριστή στο Κατάκολο – που αρχικά υπήρξαν υποψίες τσιμπήματος καφέ αράχνης – τον θάνατο ενός παραθεριστή από την Ηγουμενίτσα στην Αρχαία Ολυμπία και τη νοσηλεία ακόμη ενός περιστατικού από την Ηλεία στο ΠΓΝΠ, έχει σημάνει συναγερμός στην ιατρική κοινότητα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κοινή εστία μόλυνσης, πώς και αν συνδέονται τα περιστατικά μεταξύ τους.

Η έρευνα του ΕΟΔΥ γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε επίπεδο επιτελικό, και όπως δηλώνει στο ilialive.gr η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ Άννα Μαστοράκου, το όλο θέμα είναι υπό στενή διερεύνηση.

«Δεν είναι ακόμη σαφή τα αίτια όλων των περιστατικών, δηλαδή από πού πηγάζουν. Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι υπό διερεύνηση από τον ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε επιτελικό επίπεδο, γιατί υπάρχουν ήδη δύο θάνατοι από τον συγκεκριμένο στρεπτόκκοκο και ένας νοσηλευόμενος. Σε τέτοιες διαδικασίες, προέχει να δούμε αν υπάρχει κοινή πηγή αυτών των περιστατικών, τί συνδέει δηλαδή τα περιστατικά και αυτή ακριβώς είναι η διαδικασία που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή. Μήπως υπάρχει μια πηγή αυτού του μικροβίου όπου θα πρέπει να το αντιμετωπίσει ο ΕΟΔΥ».

Σπύρος Πολίτης «Το περιστατικό του 48χρονου αντιμετωπίστηκε ως βαριά φλεγμονή και χορηγήθηκε ενδοφλέβια αγωγή»

«Ο ΕΟΔΥ ήρθε τη Δευτέρα στο Νοσοκομείο, κάναμε μια σύσκεψη και όλη την εβδομάδα, παίρνουν δείγματα σε ευρύ μέρος των επισκεπτών του Νοσοκομείου, σε όλα τα τμήματα , για να διερευνηθεί αν υπάρχει κάτι ανησυχητικό» δηλώνει στο ilialive.gr ο Διοικητής του ΓΝ Ηλείας Σπύρος Πολίτης.

Αναφερόμενος στο περιστατικό του 48χρονου άτυχου παραθεριστή στο Κατάκολο, που αρχικά υπήρξε υποψία τσιμπήματος καφέ αράχνης, αλλά τελικά η νεκροψία φανέρωσε ότι η αιτία ήταν ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος, υπογραμμίζει ότι «η νεκροψία δεν έχει δείξει τίποτα περαιτέρω από στρεπτόκοκκο. Αν συνδυάζεται με κάποιο κόψιμο, τρύπημα ή τραυματισμό, αυτό δεν το ξέρουμε ακόμη, όπως και πώς ξεκίνησε από το συγκεκριμένο σημείο του σώματός του. Εμείς, δεν κάναμε υποθέσεις για τσίμπημα καφέ αράχνης από μόνοι μας. Απευθυνθήκαμε αμέσως στο Κέντρο Δηλητηριάσεων λόγω και των δύο σημαδιών που είχε ο ασθενής. Από την πρώτη στιγμή, το αντιμετωπίσαμε ως βαριά φλεγμονή, και χορηγήθηκαν τα σχετικά με ενδοφλέβια αγωγή. Η υποτροπή δυστυχώς έγινε ραγδαία».