Βραβεία Όσκαρ: Για παράτυπη διαδικασία μιλά ο Ιάσων Φωτήλας – ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ

    Ημερομηνία:

    Σε μια καραμπινάτη παρατυπία, το προϊόν της οποίας ο ίδιος δεν μπορούσε να επισημοποιήσει, αποδίδει ο υφυπουργός Πολιτισμού, υπεύθυνος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Ιάσων Φωτήλας, την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με την κριτική επιτροπή που θα επιλέξει την ταινία η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ, και προκάλεσε την απόρυρση από τη διαδικασία αξιολόγησης 21 εκ των 26 συνολικά ταινιών.

    Κατά τη χθεσινή, έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο υφυπουργός Πολιτισμού θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η αλλαγή σύνθεσης της επιτροπής δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τους καλλιτέχνες οι οποίοι είχαν δεχτεί αρχικά πρόταση να συμμετάσχουν και χαίρουν μεγάλης εκτίμησης αλλά ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να μην επικυρωθεί ένα λάθος, μια μη επιτρεπτή, κατά την άποψή του, ενέργεια.
    Όπως εξήγησε ο ίδιος, κάθε χρόνο η διεύθυνση κινηματογραφίας και οπττικοακουστικών έργων του υπουργείου Πολιτισμού κάνει μια εισήγηση σχετικά με τα ονόματα που θα απαρτίζουν τη συγκεκριμένη επιτροπή και ο αρμόδιος υπουργός λαμβάνει την τελική απόφαση.

    Φέτος, ωστόσο, πριν καν έρθει η εν λόγω εισήγηση στο γραφείο του ήρθε εις γνώση του, τυχαία, ένα μέιλ που στάλθηκε στις 11 Αυγούστου, από υπάλληλο του συγκεκριμένου τμήματος, η οποία παρακάμπτοντας τη διαδικασία, ενημέρωνε επτά άτομα, μεταξύ των οποίων ο βραβευμένος σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος, η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη, η σεναριογράφος Κάλλια Παπαδάκη και την κριτικό κινηματογράφου Λήδα Γαλανού, ότι θα αποτελούν μέλη της φετινής επιτροπής. Λίγες ώρες αργότερα, όμως τα παραπάνω πρόσωπα θα μάθαιναν πως η επιλογή τους έγινε εκ παραδρομής και δεν θα συμμετάσχουν τελικά στην επιτροπή.
    Η υπάλληλος, η οποία έχει παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό, ισχυρίστηκε πως έστειλε το μέιλ από υπερβάλλοντα ζήλο, πιστεύοντας ότι ο υφυπουργός δεν θα έχει αντίρρηση.

    «Όταν ήρθε σε γνώση μου αυτό είχα δύο επιλογές: ή να αλλάξω κάτι για να δείξω ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνεται ή να σφυρίξω αδιάφορα. Όλη αυτή η διαδικασία, όμως ήταν τόσο παράτυπη και τόσο κατά τη γνώμη μου μη επιτρεπτή που δεν μπορούσα το προϊόν της εγώ να το επισημοποιήσω. Ήταν θέμα αξιοπρέπειας για μένα» δήλωσε ο Ιάσων Φωτήλας παραδεχόμενος ότι επρόκειτο για ένα λάθος που έγινε από το υπουργείο, για να υπογραμμίσει αμέσως μετά με έμφαση: «Δεν είχα κανέναν άλλο λόγο να μην υπογράψω τη συγκεκριμένη σύνθεση της επιτροπής παρά μόνο για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους της διαδικασίας. Δεν είχα κάτι συγκεκριμένο με οποιοδήποτε από αυτούς τους καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν από την υπάλληλο, δεν υπήρχε τίποτα απολύτως να τούς καταλογίσω μιας και επρόκειτο για καλλιτέχνες εγνωσμένου κύρους».
    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, μάλιστα, εξομολογήθηκε πως στενοχωρήθηκε ιδιαίτερα που εκτέθηκε το υπουργείο απέναντι σε αυτούς τους καλλιτέχνες, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν από τη διαδικασία 21 ταινίες, και θα επιχειρείσει να επικοινωνήσει τόσο με τους ίδιους όσο και με τα μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με στόχο να λυθεί το ζήτημα.

    Επιπλέον, ο κ. Φωτήλας εξήγησε πως η σύνθεση της νέας επιτροπής προέκυψε κάτω από τεράστια πίεση χρόνου καθώς δεδομένου ότι προθεσμία για την ανακοίνωση των μελών της επιτροπής έληγε στις 15 Αυγούστου είχε μόλις δύο ημέρες για να βρει νέα πρόσωπα. Εξαιτίας αυτής της πίεσης ανέτρεξε στη λίστα με τα ονόματα καλλιτεχνών και κριτικών κινηματογράφου που υπάρχει στο υπουργείο και προσπαθώντας να βρει κάποια διαθέσιμα πρόσωπα και διατήρησε κάποια από τα πρόσωπα της πρώτης, μη επικυρωμένης από τον ίδιο επιλογής.

    Παρόλα αυτά στην επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν οι Εβαν Σπηλιωτόπουλος (σεναριογράφος, Πρόεδρος), Δημήτρης Δανίκας (κριτικός κινηματογράφου, Αντιπρόεδρος), Χριστίνα Λαζαρίδη (σεναριογράφος), Παναγιώτης Ράππας (σκηνοθέτης-animator) και Σπύρος Ταραβήρας (σκηνοθέτης), δύο θέσεις παραμένουν ακόμη κενές δεδομένου ότι παραιτήθηκαν, μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε, ο ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και η σκηνοθέτις Ασημίνα Προέδρου.

    Να σημειώσουμε πως στις πέντε ταινίες που παραμένουν μέχρι στιγμής υποψήφιες συμπεριλαμβάνονται η «Φόινισσα» της Εύας Νάθενα και «Ο Καπετάν Μιχάλης» του Κώστα Χαραλάμπους.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Sin Boy: «Δεν με ήθελαν οι γκόμεvες επειδή ήμουν Αλβανός»

    Η εξομολόγηση του νεαρού ράπερ που κάνει επιτυχία με...

    Πορτρέτο του Καραβάτζιο εκτίθεται για πρώτη φορά δημόσια στη Ρώμη

    Ένα πορτρέτο του Ιταλού μπαρόκ ζωγράφου Καραβάτζιο, το οποίο φυλασσόταν σε ιδιωτική...

    Εντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα από ξένες ξενοδοχειακές αλυσίδες

    Αυξάνουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα οι μεγάλες ξένες...
    Best Shop