Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρεψαν τη γυναικεία φωνή σε δημόσιους χώρους – Οι νόμοι του υπουργείου Διάδοσης της Αρετής και Πρόληψης της Αμαρτίας

    Ημερομηνία:

    Οι Ταλιμπάν, η de facto κυβέρνηση του Αφγανιστάν, εξέδωσαν νέο νόμο που απαγορεύει τη δημόσια εμφάνιση των γυναικών χωρίς να καλύπτεται το πρόσωπό τους, καθώς και την έκφραση της φωνής τους, σε μια προσπάθεια «να καταπολεμήσουν την αμαρτία και να προωθήσουν την αρετή». Οι νόμοι εγκρίθηκαν από τον ανώτατο ηγέτη Χιμπατουλάχ Αχούντζαντα και ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    Το Υπουργείο για την διάδοση της αρετής και την πρόληψη της αμαρτίας, το οποίο ιδρύθηκε μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν το 2021, δημοσίευσε τους νόμους του, οι οποίοι καλύπτουν πτυχές της καθημερινής ζωής. Το έγγραφο, που αποτελείται από 114 σελίδες και 35 άρθρα, είναι η πρώτη επίσημη διακήρυξη τέτοιων νόμων από την κατάληψη της εξουσίας των Ταλιμπάν.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Maulvi Abdul Ghafar Farooq, δήλωσε την Πέμπτη: «Σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτός ο ισλαμικός νόμος θα συμβάλει σημαντικά στην προώθηση της αρετής και στην εξάλειψη της αμαρτίας».
    Το άρθρο 13 του νέου νόμου αφορά τις γυναίκες, καθιστώντας υποχρεωτικό το πλήρες κάλυμμα του σώματος και του προσώπου τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, ώστε να αποφεύγεται ο «πειρασμός» για τις ίδιες και η «πρόκληση των άλλων».

    Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρεψαν τη γυναικεία φωνή σε δημόσιους χώρους – Οι νόμοι του υπουργείου Διάδοσης της Αρετής και Πρόληψης της Αμαρτίας

    Οι απαγορεύσεις που αφορούν τις γυναίκες, σύμφωνα με τους νέους νόμους που εξέδωσαν οι Ταλιμπάν:

    • Υποχρεωτικό κάλυμμα σώματος και προσώπου: Οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν το σώμα τους και το πρόσωπό τους σε δημόσιους χώρους για να αποφύγουν την πρόκληση και την αμαρτία.
    • Απαγόρευση δημοσίων ήχων: Απαγορεύεται στις γυναίκες να τραγουδούν, να απαγγέλλουν ή να διαβάζουν δυνατά σε δημόσιους χώρους, καθώς η φωνή τους θεωρείται προσωπική και οικεία.
    • Απαγόρευση της επαφής με άτομα του αντίθετου φύλου: Οι γυναίκες δεν πρέπει να κοιτούν άνδρες με τους οποίους δεν έχουν συγγένεια εξ αίματος ή γάμου, και το αντίστροφο.
    • Κανονισμοί ένδυσης: Τα ρούχα των γυναικών δεν πρέπει να είναι λεπτά, στενά ή κοντά.
    • Κάλυψη μπροστά σε μη μουσουλμάνους: Οι γυναίκες υποχρεούνται να καλύπτονται πλήρως και μπροστά σε μη μουσουλμάνους, για να αποφευχθεί η διαφθορά.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου, η προώθηση της αρετής περιλαμβάνει την τήρηση των πέντε πυλώνων του Ισλάμ και την ευθυγράμμιση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς των μουσουλμάνων με τον ισλαμικό νόμο, ενώ η εξάλειψη της αμαρτίας αφορά την απαγόρευση πράξεων που απαγορεύονται από τον ισλαμικό νόμο.

    H έκθεση του ΟΗΕ για το υπουργείο Διάδοσης της Αρετής και Πρόληψης της Αμαρτίας

    Έκθεση του ΟΗΕ από τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι το Υπουργείο συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος φόβου και εκφοβισμού μεταξύ των Αφγανών, λόγω των διαταγμάτων και των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την επιβολή τους, ενώ επεσήμανε ότι ο ρόλος του επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής, όπως η παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης και η εξάλειψης του εθισμού στα ναρκωτικά.

    Η έκθεση αυτή προκάλεσε σημαντικές ανησυχίες σε όλους τους Αφγανούς, «ειδικά στις γυναίκες και τα κορίτσια», όπως δήλωσε η Fiona Frazer, επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν απέρριψαν την έκθεση του ΟΗΕ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι αθλητικές μεταδόσεις 24/8/2024

    12:30 ΑΝΤ1+ Formula 1 Circuit Zandvoort, Practice 3 14:30 Novasports...

    Άγριος ξυλοδαρμός 45χρονου καθηγητή σε πλωτό μπαρ επειδή ζήτησε δύο φορές ξηρούς καρπούς

    Με το τραύμα στο αριστερό του μάτι εμφανές ο...

    Ανεμιστήρες και περιλαίμια με πάγο σε αγελάδες για να προστατευτούν από τη ζέστη

    Το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο σε πολλές χώρες ανά τον...

    Eurostat: Πόσους πυροσβέστες έχει η Ελλάδα – Οι δαπάνες για πυροπροστασία

    Το 2023, υπήρχαν 362.400 επαγγελματίες πυροσβέστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι...