Κωνσταντινούπολη: Ελληνικό νεκροταφείο βανδαλίστηκε στα Ταταύλα (εικόνες)

    Ημερομηνία:

    Το χριστιανικό ορθόδοξο νεκροταφείο του Άγιου Ελευθέριου στην περιοχή Ταταύλα (τουρκ. Κurtulus) στην Κωνσταντινούπολη βεβηλώθηκε χθες Παρασκευή τα ξημερώματα από αγνώστους.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό Odatv, οι υπεύθυνοι του νεκροταφείου οι οποίοι έφτασαν εκεί νωρίς το πρωί της Παρασκευής διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά-φύλακες ήταν ναρκωμένα σε κατάσταση λήθαργου, ότι είχαν σκαφτεί λάκκοι και ότι γενικότερα ο χώρος είχε βανδαλιστεί.

    Οι υπεύθυνοι του κοιμητηρίου εξέδωσαν δήλωση στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης δηλώνοντας επί λέξει ότι «η επίθεση αυτή αποτέλεί πράξη κατά των θρησκευτικών αξιών της ορθόδοξης κοινότητας της περιοχής». Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση:

    «Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στο Ελληνορθόδοξο Νεκροταφείο Αγίου Ελευθερίου στα Ταταύλα προκάλεσε μεγάλη θλίψη στην κοινότητα μας. Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι ομάδες επιτόπιας έρευνας που κατέφθασαν άμεσα διαπίστωσαν ότι είχε γίνει βαθιά ανασκαφή στο κοιμητήριο, για άγνωστους, μέχρι στιγμής, λόγους. Επιπλέον, παρατηρήθηκε τα σκυλιά που φυλούσαν το νεκροταφείο ήταν ναρκωμένα και έγινε η απαραίτητη παρέμβαση από κτηνίατρο. Αυτή η επίθεση θεωρείται μια πράξη κατά των θρησκευτικών μας αξιών. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις αστυνομικές δυνάμεις και πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό.

    Νεκροταφείο - Κωνσταντινούπολη

    Το Ρωμαίικο Νεκροταφείο Αγίου Ελευθερίου Kurtulus βρίσκεται στη συνοικία των Ταταούλων και είναι ένα από τα σημαντικότερα νεκροταφεία που εξυπηρετεί την βαθιά ριζωμένη Ελληνορθόδοξη κοινότητα της περιοχής από το 1865. Το νεκροταφείο, που υπάρχει εδώ και 159 χρόνια, έχει μεγάλη σημασία τόσο από θρησκευτικής όσο και από πολιτιστικής απόψεως. Αυτός ο χώρος που έγινε μάρτυρας της πολυπολιτισμικής δομής της συνοικίας, αποτέλεσε σύμβολο των διαφορετικών κοινοτήτων που συμβιώνουν ειρηνικά καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας».

    Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ταταούλων Γιώργος Θεοδωρίδης, τόνισε σε δικές του δηλώσεις: «Πρόκειται για ένα θλιβερό γεγονός και είμαι σίγουρος ότι οι Τουρκικές Αρχές θα εξιχνιάσουν γρήγορα την υπόθεση».

    ΥΠΕΞ: Αποτρόπαια πράξη, να γίνουν τα δέοντα

    Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο με ανακοίνωσή του ανέφερε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βεβήλωση του Ορθόδοξου Κοιμητηρίου του Αγίου Ελευθερίου στην κοινότητα Ταταούλων στην Κωνσταντινούπολη, η οποία προσβάλλει τη μνήμη και την ιστορία της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα έναντι της αποτρόπαιας αυτής πράξης

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως 30 Αυγούστου

    Συνολικά 2.321.832.885 ευρώ θα καταβληθούν σε 4.192.305 δικαιούχους από...

    Ναυάγιο στη Σικελία: Πού στρέφονται οι έρευνες

    Η εισαγγελία της Σικελίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για...

    Πήγε από την Αθήνα να αγοράσει νυφικό και έκλεψε χρυσό σταυρό…

    Χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία ότι βρέθηκε στον Βόλο για ν’ αγοράσει… νυφικό,...

    Αποπειράθηκαν να βιάσουν 19χρονη μπροστά στον φίλο της

    Εφιαλτικές στιγμές έζησε ένα ζευγάρι τουριστών από την Ολλανδία,...