Εμπορεύματα: Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι νικητές και ηττημένοι του 2024

    Ημερομηνία:

    Η παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων ήταν ευμετάβλητη φέτος, με τις τιμές να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αυξημένες.

    Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο και τον χυμό πορτοκαλιού εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ το α’ εξάμηνο του έτους, ενώ οι τιμές του αργού αυξομειώθηκαν ανάλογα με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οι τιμές του χρυσού συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά εκείνες των βασικών μετάλλων υποχώρησαν σημαντικά.

    Ο δείκτης S&P GSCI, σημείο αναφοράς για τις επιδόσεις της συνολικής αγοράς εμπορευμάτων, αυξήθηκε έως και 12% τον Απρίλιο από τις αρχές του έτους, προτού περιοριστεί σε άνοδο 2,18% έως σήμερα.

    Σύμφωνα με στοιχεία της FactSet, τα εμπορεύματα που σημειώνουν τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη είναι ένα επιλεγμένο καλάθι εμπορευμάτων που περιλαμβάνει το κακάο, τα αυγά, το χυμό πορτοκαλιού, το καουτσούκ και τον καφέ.

    Εμπορεύματα: Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι νικητές και ηττημένοι του 2024

    Αναλυτές δήλωσαν στο CNBC ότι τα εν λόγω εμπορεύματα σημείωσαν ισχυρά κέρδη ως αποτέλεσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις κύριες περιοχές παραγωγής τους.

    Κακάο

    Το κακάο ηγείται της ανόδου, καθώς οι τιμές του αγαθού αυξήθηκαν κατά 66% μέχρι στιγμής φέτος, με τα προθεσμιακά συμβόλαια να εκτοξεύονται στο ιστορικό υψηλό των 11.722 δολαρίων ανά μετρικό τόνο τον Απρίλιο εν μέσω έλλειψης κόκκων λόγω διαταραχών οι οποίες δημιουργήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις και ασθένειες καλλιεργειών στην Ακτή του Ελεφαντοστού και τη Γκάνα.

    Προβλέποντας ευκαιρίες, τα hedge funds συνέρρευσαν στην αγορά, γεγονός που έκανε τις κινήσεις των τιμών ακόμη πιο ευμετάβλητες, όπως δήλωσε ο Ντάρεν Στέτσελ της StoneX.

    Ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί από τα υψηλά ρεκόρ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο εξακολουθούν να παραμένουν πάνω από τα τυπικά επίπεδα, με το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου να διαπραγματεύεται τελευταία φορά στα 9.150 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

    Αυγά

    Το πρόσφατο, νέο κύμα της γρίπης των πτηνών σε εγκαταστάσεις πουλερικών στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλα έθνη προκάλεσε άλμα στις τιμές των αυγών πάνω από 62% ανά δωδεκάδα από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

    Η τιμή spot μιας δωδεκάδας μεγάλων λευκών αυγών βρίσκεται σήμερα στα 3,57 δολάρια, σύμφωνα με την FactSet.

    Περίπου 18,5 εκατομμύρια πτηνά στις ΗΠΑ έχουν προσβληθεί από τη γρίπη μέχρι στιγμής φέτος. Στο μέτωπο της ζήτησης, οι καταναλωτές έχουν επίσης στηριχθεί περισσότερο στα αυγά ως μια πιο προσιτή πηγή πρωτεΐνης, δήλωσε η Κάριν Ρισπόλι της Expana.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χυμό πορτοκαλιού εκτινάχθηκαν σε υψηλό ρεκόρ τον Μάιο και επί του παρόντος κυμαίνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα των 4,49 δολαρίων ανά λίβρα. Η μείωση της παραγωγής στη Φλόριντα – τον κύριο παραγωγό χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ – σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε βασικές περιοχές παραγωγής πορτοκαλιού στη Βραζιλία, έχουν ωθήσει τον κλάδο σε κατάσταση κρίσης.

    Αυτό το φαινόμενο είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα. Η παγκόσμια παραγωγή χυμού πορτοκαλιού πρόκειται να μειωθεί για πέμπτη σεζόν λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της παραγωγής στη Βραζιλία.

    Καουτσούκ

    Οι τιμές του καουτσούκ έχουν αυξηθεί σχεδόν 30% από την αρχή του έτους, καθώς η παραγωγή μειώνεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού καουτσούκ στον κόσμο, την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία, λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, όπως οι μειωμένες βροχοπτώσεις.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Σεπτεμβρίου για το καουτσούκ αναφοράς Ribbed Smoke Sheet 3 (RSS3) διαπραγματεύεται σήμερα στα 337 γιέν (2,29 δολάρια) ανά κιλό στο χρηματιστήριο της Οσάκα.

    Διάφοροι παράγοντες έχουν οδηγήσει τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, όπως η αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης από τον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας. Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού καουτσούκ.

    Καφές

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ έχουν σημειώσει άλμα 25% από την αρχή του έτους στα 2,45 δολάρια ανά λίβρα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις περιοχές καλλιέργειας καφέ στη νοτιοανατολική Βραζιλία.

    Τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τον Ελ Νίνιο στη Νοτιοανατολική Ασία προκάλεσαν μείωση των καλλιεργειών στις βασικές παραγωγικές περιοχές του Βιετνάμ και της Ινδονησίας. 

    Σιδηρομετάλλευμα

    Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησαν, καθώς ο τομέας των ακινήτων της Κίνας παραμένει σε ύφεση, οδηγώντας σε αδύναμη ζήτηση. Η επιδείνωση των περιθωρίων κέρδους των χαλυβουργείων στη χώρα, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος, έπαιξε επίσης ρόλο στη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα. Σημειωτέον πως το σιδηρομετάλλευμα αποτελεί βασικό συστατικό του χάλυβα.

    Σιτηρά

    Τα σιτηρά όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια, σημείωσαν επίσης σημαντική πτώση. Το σιτάρι και το καλαμπόκι που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Σικάγο έχουν καταγράψει πτώση της τάξης του 15% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ η σόγια κατέγραψε μείωση της τάξης του 25%.

    Χρυσός

    Οι τιμές του χρυσού έχουν αγγίξει υψηλά ρεκόρ φέτος, ωθούμενες από τις προσδοκίες μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων, καθώς και από την ελκυστικότητα του ράβδου ως ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό σημείωσαν πρόσφατα άλλο ένα ιστορικό υψηλό στα 2.549,9 δολάρια ανά ουγγιά.

    Τέλος, η μετατροπή του φαινομένου El Niño σε La Niña μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμο γεγονός για την παγκόσμια αγορά. Η La Niña προκαλεί συνήθως πτώση στις παγκόσμιες θερμοκρασίες και εμφανίζεται κάθε τρία έως πέντε χρόνια.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: “Εφυγε” ο Φώτης Χρυσανθόπουλος

    Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει τη θλίψη του...

    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ: Ενα ακόμη “θαύμα” από τον Πέτρο Ζαμπάκη και τους συναδέλφους του – ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ

    Γίνονται θαύματα στην ιατρική σήμερα; Ναι και στην Πάτρα....

    ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΡΟΧΑΙΟ: Δύο στο νοσοκομείο, ο ένας σοβαρά – ΦΩΤΟ

    Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί...