Αυτά τα vegan μπιφτέκια φακής με καρύδια και φρέσκο μαϊντανό είναι μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον μαϊντανό με ρίγανη αν προτιμάτε. Σερβίρετε με μια κουταλιά σάλτσα μουστάρδας και πατάτες για να δημιουργήσετε ένα απολαυστικό γεύμα.
Υλικά
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ φλιτζάνι καρύδια, καβουρδισμένα
- 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, κομμένες σε κομμάτια
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοαλεσμένο πιπέρι
- 1 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένες ή φακές από κονσέρβα (ξεπλυμένες)
- 2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα Worcestershire, για χορτοφάγους
- 3 κουταλάκια του γλυκού καλαμποκέλαιο, χωρισμένα
- 4 ψωμάκια ολικής αλέσεως
- 4 φύλλα μαρουλιού
- 4 φέτες ντομάτα ή πιπεριά
- 4 λεπτές φέτες κόκκινο κρεμμύδι
Οδηγίες
- Ψιλοκόψτε το σκόρδο, πασπαλίστε με αλάτι και πολτοποιήστε το με την πλάτη του μαχαιριού.
- Ψιλοκόψτε τα καρύδια σε ένα μπλέντερ.
- Προσθέστε το ψωμί, το μαϊντανό, το πιπέρι και την πάστα σκόρδου.
- Χτυπήστε μέχρι να σχηματιστούν χονδρά ψίχουλα. Προσθέστε τις φακές και τη σάλτσα Worcestershire.
- Χτυπήστε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
- Φτιάξτε τέσσερα μπιφτέκια (περίπου 1/3 φλιτζανιού το καθένα).
- Ζεστάνετε 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Μαγειρέψτε τα μπιφτέκια μέχρι να ροδίσουν από κάτω, για 2 έως 4 λεπτά.
- Γυρίστε τα προσεκτικά και χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή.
- Ρίξτε το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι γύρω από τα μπιφτέκια και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά και να ζεσταθούν καλά, για 4 έως 6 λεπτά ακόμα.
- Σερβίρετε σε ψωμάκια με μαρούλι, ντομάτα ή πιπεριά και κρεμμύδι.