Εκτός από βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας, τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί και στον υπ’ αριθμό 1 τροφοδότη του πληθωρισμού των τροφίμων. Η τιμή του ελαιολάδου έχει αυξηθεί κατά 56% σε σχέση με πέρυσι και 137% στην τριετία. Ωστόσο ήδη στην χονδρική αγορά φαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης.
“Εδώ και ένα δίμηνο έχει ξεκινήσει μία σταδιακή μείωση της τιμής σε επίπεδο τιμών παραγωγού από τα ιστορικά υψηλά των 9,5 ευρώ το κιλό σήμερα βρισκόμαστε στα 7 ευρώ” τονίζει ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανώλης Γιαννούλης.
Βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι αναμένεται η παραγωγή. Το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος είναι η μείωση της κατανάλωσης κατά 40%. “Οι συνθήκες αυτές είναι πιθανό να πιέσουν τις τιμές περισσότερο προς τα κάτω” εξηγεί ο κ. Γιαννούλης.
«Πικρός» όμως αναμένεται ότι θα είναι από τον Σεπτέμβριο ο καφές. Ήδη στην χονδρική καταγράφεται άνοδος κατά 40-45% στην ποικιλία Arabica και κατά 65% στην ποικιλία Robusta. “Εάν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο των ανοδικών τάσεων στα χρηματιστήρια προφανώς και θα ακριβύνει ο καφές” σημειώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιαγκόγλου.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μεγάλες αυξήσεις θα δουν οι καταναλωτές και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ο εσπρέσο σε κάψουλες από τα 5 ευρώ αναμένεται να σκαρφαλώσει στα 6 ευρώ και ο αλεσμένος εσπρέσο από τα 6 στα 7,2 ευρώ. Αντίστοιχα, ο ελληνικός καφές από τα 3,9 εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 4,7 ευρώ.
Από την πλευρά τους, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, μετά και την επαναφορά του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ στο 24% , προαναγγέλλουν νέες αυξήσεις σε περίπτωση που ανατιμηθεί η πρώτη ύλη.