Ισραήλ και Χεζμπολάχ φαίνεται πως αποφεύγουν έναν ευρύτερο πόλεμο – Ο «απρόβλεπτος παράγοντας» στην περιοχή

    Ημερομηνία:

    Ο κίνδυνος για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή έχει μειωθεί «κάπως», σύμφωνα με κορυφαίο Στρατηγό των ΗΠΑ, μετά από ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, χωρίς να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.

    Ωστόσο, το Ιράν παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας για τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτεθεί στο Ισραήλ, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας C.Q. Brown.

    Οι επιθέσεις της Κυριακής

    Η επίθεση της Χεζμπολάχ ήταν μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις των τελευταίων δέκα μηνών, αλλά τελείωσε με περιορισμένες ζημιές στο Ισραήλ και χωρίς άμεσες απειλές για περαιτέρω αντίποινα από καμία πλευρά. Υπενθυμίζουμε ότι το Ιράν έχει απειλήσει με «αντίποινα» λόγω της δολοφονίας του Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη της Χαμάς, στην Τεχεράνη τον προηγούμενο μήνα, για την οποία κατηγορεί το Ισραήλ.

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι περίπου 100 πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον χιλιάδων εκτοξευτών ρουκετών στον νότιο Λίβανο, με στόχο να αποτρέψουν μια επικείμενη επίθεση από τη Χεζμπολάχ. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε εκατοντάδες ρουκέτες και drones κατά στρατιωτικών βάσεων και θέσεων αντιπυραυλικής άμυνας στη βόρεια Ιερουσαλήμ και στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία έχουν προσαρτηθεί από το Ισραήλ.

    Οι ισραηλινές επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών μαχητών από την πλευρά του Λιβάνου, ενώ ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε είτε από βλήμα που αναχαιτίστηκε είτε από θραύσματα του. Η κατάσταση ηρέμησε το πρωί της Κυριακής, χωρίς περαιτέρω επεισόδια.

    Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι η συγκεκριμένη βάση κοντά στο Τελ Αβίβ δεν χτυπήθηκε. Ο αντισυνταγματάρχης Νατάβ Σοσάνι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι η αρχική εκτίμηση έδειξε «πολύ μικρές ζημιές» στο Ισραήλ.

    Ο «απρόβλεπτος παράγοντας»

    Ο στρατηγός Brown τόνισε επίσης τους κινδύνους που προκύπτουν από τους συμμάχους του Ιράν σε περιοχές όπως το Ιράκ, η Συρία και η Ιορδανία, οι οποίοι έχουν επιτεθεί σε αμερικανικά στρατεύματα, καθώς και από τους Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι έχουν στοχεύσει τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με drones στο Ισραήλ. Χαρακτήρισε τους Χούθι ως τον «απρόβλεπτο παράγοντα» της περιοχής.

    Παρά την επιθετικότητα του Ιράν, οι ΗΠΑ είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένες να υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ και των δικών τους δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, έχοντας διατηρήσει δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων στην περιοχή και επιπλέον μοίρες μαχητικών αεροσκαφών F-22.

    Ωστόσο, η απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθεί κάποια επίθεση εξαρτάται από τους πολιτικούς ηγέτες του Ιράν, οι οποίοι, όπως είπε ο Brown, «θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα, αλλά δεν θέλουν να προκαλέσουν μια ευρύτερη σύγκρουση».

    Αποφυγή περιφερειακής σύγκρουσης

    Τώρα, όπως σημειώνουν οι New York Times, το βλέμμα των διεθνών παρατηρητών είναι στραμμένο στον Νετανιάχου και τον Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, με την ελπίδα ότι ενδεχομένως κάποιος από τους δύο θα αλλάξει στάση και θα αποδεχθεί μια συμφωνία, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να είναι διατυπωμένα «αρκετά αόριστη» ώστε να καλύψει τις θεμελιώδεις διαφορές τους, τουλάχιστον προσωρινά.

    Στο Ισραήλ, αξιωματούχοι και αναλυτές ελπίζουν ότι η αποτροπή μιας περιφερειακής σύρραξης και η σαφής απόφαση της Χεζμπολάχ να περιορίσει τις ενέργειές της την Κυριακή, ενδέχεται να πείσει τον Σινουάρ να μαλακώσει τη θέση του. Ορισμένοι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι ο Σινουάρ προσπαθεί να παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα εμπλακεί σε μια περιφερειακή σύρραξη σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η απόφαση της Χεζμπολάχ να περιορίσει τις επιθέσεις της την Κυριακή υποδηλώνει ότι η ομάδα δεν είναι διατεθειμένη να ρισκάρει μια τέτοια κλιμάκωση λόγω των καταστροφών που θα μπορούσε να επιφέρει στον Λίβανο.

    Αν η περιφερειακή σύρραξη φαντάζει λιγότερο πιθανή πλέον, «ίσως ο Σινουάρ να έχει μεγαλύτερη διάθεση για μια συμφωνία», δήλωσε ο Ιτάμαρ Ραμπινόβιτς, πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον.

    Ωστόσο, άλλοι, όπως ο Ιμπραήμ Νταλάσα, διευθυντής του Horizon Center, μιας παλαιστινιακής ερευνητικής ομάδας στη Ραμάλα, πιστεύουν ότι ο Σινουάρ ενδέχεται να έχει αυξήσει την επιρροή του από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ την Κυριακή, οι οποίες έδειξαν ότι η λιβανέζικη ομάδα είναι ακόμη διατεθειμένη να στηρίξει τον σύμμαχό της στη Γάζα, αναγκάζοντας το Ισραήλ να πολεμήσει σε δύο μέτωπα ταυτόχρονα.

    «Η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να είχε επιλέξει να περιμένει και να μην κάνει τίποτα», είπε ο Νταλάσα. Αντίθετα, η σιιτική οργάνωση έδωσε «την αίσθηση στη Χαμάς ότι δεν είναι μόνη», πρόσθεσε.

    Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι και ο Νετανιάχου και ο Σινουάρ ενδιαφέρονται να κάνουν υποχωρήσεις. Με την αποδοχή μιας προσωρινής εκεχειρίας, ο Σινουάρ θα διακινδύνευε την επιβίωση της Χαμάς ως δύναμη στη Γάζα.

    Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου, επιτρέποντας στην Χαμάς να επιβιώσει και εκνευρίζοντας κάποιους από τους πολιτικούς του συμμάχους, θα διακινδύνευε το δικό του πολιτικό μέλλον.

    «Δεν βλέπω πραγματικά ένα τέλος στον ορίζοντα», δήλωσε ο Νταλάσα.

    Ο Σινουάρ έχει «πολιτικό συμφέρον να τελειώσει τον πόλεμο, και από την άλλη πλευρά, έχουμε έναν Ισραηλινό πρωθυπουργό που έχει πολιτικό συμφέρον να συνεχίσει τον πόλεμο».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Συντάξεις Νοεμβρίου 2024: Νωρίτερα οι καταβολές-Δείτε ποια ταμεία πληρώνουν πρώτα

    Νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία θα γίνει η καταβολή συντάξεων Νοεμβρίου...

    Το σχέδιο του «Θόλου Προστασίας» για Αιγαίο και ηπειρωτική χώρα από τον Νίκο Δένδια

    «Σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσω στη Βουλή των Ελλήνων...

    Ηλεκτρικό ρεύμα: Σταθερά και μειούμενα τα τιμολόγια Οκτωβρίου

    Σταθεροποίηση ή και μειώσεις των τιμολογίων του ρεύματος για τον Οκτώβριο σε σχέση...
    Best Shop