Δυτική Όχθη: Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ με νεκρούς και εκκενώσεις – Οι φιλοϊρανικές μαχητικές ομάδες που «στοχεύει» ο ισραηλινός στρατός

    Ημερομηνία:

    Συνεχίζεται η ένταση στην Δυτική Όχθη καθώς το Ισραήλ έχει ξεκινήσει μια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή, προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις από την Παλαιστινιακή πλευρά και διεθνή καταδίκη. Ο ισραηλινός στρατός έχει διατάξει την εκκένωση περιοχών της βόρειας Δυτικής Όχθης και έχει ήδη σημειώσει σημαντικούς αριθμούς θυμάτων και καταστροφών. Η κατάσταση είναι τεταμένη, με την Παλαιστινιακή ηγεσία και διεθνείς παρατηρητές να καταγγέλλουν τη στρατηγική του Ισραήλ ως πράξη πολέμου κατά των κατεχόμενων περιοχών.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραήλ Κατζ, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι ο στρατός της χώρας θα διατάξει την εκκένωση Παλαιστινίων από περιοχές της βόρειου κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, εν μέσω μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης που εξελίσσεται στην περιοχή.

    Σε δήλωσή του, ο Ισραήλ Κατζ ανέφερε ότι ο στρατός της χώρας εργάζεται στην Τζενίν και την Τουλκαρέμ για να αποτρέψει αυτό που αποκάλεσε «τρομοκρατική υποδομή κατά του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη».

    «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απειλή όπως αντιμετωπίζουμε την τρομοκρατική υποδομή στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής εκκένωσης των Παλαιστινίων κατοίκων και οποιωνδήποτε άλλων απαραίτητων μέτρων», πρόσθεσε. Ο Κατζ διευκρίνισε ότι η επιχείρηση του στρατού περιλαμβάνει «προσωρινή εκκένωση των Παλαιστινίων κατοίκων» σε περιοχές της Δυτικής Όχθης, προχωρώντας σε μέτρα παρόμοια με εκείνα που έχει λάβει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς διέκοψε την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία και επέστρεψε στη Δυτική Όχθη μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων από το Ισραήλ, όπως ανέφερε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa. «Ο Αμπάς διέκοψε την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία και επέστρεψε στην πατρίδα του την Τετάρτη για να παρακολουθήσει τις τελευταίες εξελίξεις υπό το φως της ισραηλινής επιθετικότητας στη βόρεια Δυτική Όχθη», ανέφερε το Wafa.

    Ο Μουσταφά Μπαργούτι, γενικός γραμματέας της Εθνικής Παλαιστινιακής Πρωτοβουλίας, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη «δεν είναι απλώς επιδρομές… είναι πράξη πολέμου».

    «Αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι να διεξάγει έναν πόλεμο κατά ενός κατεχόμενου λαού, που αποτελεί πλήρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται μια κατοχική δύναμη», δήλωσε ο Μπαργούτι στο Al Jazeera, τονίζοντας ότι η Δυτική Όχθη βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967. «Κατέστρεψαν αγωγούς νερού, γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος, σπίτια, σχολεία – τι θέλουν; Θέλουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση όπου δεν μπορούμε να ζήσουμε στη χώρα μας και αυτό ακριβώς είναι το σχέδιο των εποίκων».

    «Πρόκειται για τον εξιουδαϊσμό της Δυτικής Όχθης, την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και την καταστροφή κάθε ευκαιρίας για τους Παλαιστίνιους να είναι ελεύθεροι και να έχουν το δικό τους κράτος», πρόσθεσε.

    Τα τελευταία χρόνια, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει τακτικές επιδρομές στη Δυτική Όχθη, οι οποίες έχουν κλιμακωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα τον θάνατο άνω των 40.400 Παλαιστινίων μέχρι στιγμής.

    Οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη έχουν επίσης υποστεί βίαιες επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους. Ο αριθμός των νεκρών στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου έχει φτάσει σε τουλάχιστον 662 Παλαιστίνιους και σχεδόν 5.400 άλλους τραυματίες από πυρά του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

    Σε μια ιστορική απόφαση της 19ης Ιουλίου, το Διεθνές Δικαστήριο δήλωσε ότι η δεκαετίες μακράς κατοχή της Παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ είναι παράνομη και ζήτησε την εκκένωση όλων των υφιστάμενων εποικισμών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Σχετικά με τις πρόσφατες δολοφονικές ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη, ο Χασάν Μπαράρι, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, δήλωσε στο Al Jazeera ότι «οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία για αυτούς να προχωρήσουν ανεξέλεγκτα σε κάποιες τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν στη Γάζα», ενώ σημείωσε ότι το Ισραήλ «πατάει» στο επιχείρημα ότι στη Δυτική Όχθη υπάρχουν στρατιωτικές υποδομές του Ιράν.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πνίγηκε 77χρονη στην Ιθάκη: Στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών η σορός της

    Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της...

    Κορινθία: Ανήλικος είχε ρόλο κλειδί στο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων

    Ένας ανήλικος είχε κεντρικό ρόλο στο οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών με...

    Κωνσταντίνα Κομμάτα – Γιώργος Σαμαράς: Θα γίνουν γονείς για δεύτερη φορά

    Την απόλυτη ευτυχία ζουν η Κωνσταντίνα Κομμάτα και ο Γιώργος Σαμαράς καθώς σε...

    Adria Arjona – Glen Powell: Μαθήματα ερωτικής χημείας

    Ο Γκλεν Πάουελ και η Αντρια Αρχόνα επαναφέρουν τη...
    Best Shop