Λαχανικά στη σχάρα: 12 μυστικά για να τα ψήσετε τέλεια

    Ημερομηνία:

    Το καλοκαίρι είναι η εποχή της ψησταριάς και εκτός από κρεατικά και ψάρια μπορείτε να κάνετε υπέροχα νόστιμα λαχανικά στη σχάρα.

    Εδώ καταγράφω 12 μικρά μυστικά για να τα κάνετε τέλεια:

    1. Εφόσον μιλάμε για θράκα από κάρβουνα, είναι καλύτερο να ψήσετε λαχανικά όταν τα κάρβουνα είναι χωνεμένα, δηλαδή όταν είναι άσπρα χωρίς έντονες φλόγες και σε μέτρια θερμοκρασία.

    2. Μην ξεχνάτε πως μπορείτε να ψήσετε τα λαχανικά σας και σε σχαροτήγανο. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει το σχαροτήγανο να έχει μείνει 2-3′ στην εστία σε υψηλή ένταση ώστε να κάνει τις όμορφες μαύρες γραμμές πάνω στα λαχανικά.

    3. Κόψτε τα λαχανικά (τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές κλπ.) κατά μήκος σε μακρόστενα κομμάτια και όχι σε ροδέλες. Χρησιμοποιείστε λαβίδα κατά το ψήσιμο: είναι πολύ πιο εύκολο να τα γυρνάτε με αυτή για να μην πέσουν ανάμεσα στις ράγες της σχάρας.

    4. Η σχάρα σας πρέπει να είναι απολύτως καθαρή και περασμένη με τη συρματόβουρτσα έτσι ώστε να μην κολλάει πάνω της ό,τι ψήνετε.

    5. Μαρινάρετε τα λαχανικά σας σε ελαιόλαδο και πασπαλίστε τα με αλάτι ή εναλλακτικά περάστε τα με λάδι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Όταν τα τοποθετήσετε στη σχάρα, φροντίστε να μην έχουν υπερβολικό λάδι πάνω τους ώστε να μην αρπάξουν φλόγες.

    6. Τοποθετείστε τα λαχανικά διαγώνια πάνω στις σχάρες και γυρίστε τα κάθε φορά σε γωνία 90° για να κάνετε διαγώνιες μαύρες γραμμές. Οι μαύρες αυτές γραμμές στα λαχανικά, δεν είναι βλαβερές. Αντιθέτως, είναι όλη η νοστιμιά.

     7. Σκεφτείτε να κάνετε τα λαχανικά σας σουβλάκι για να τα ψήσετε. Για να τα γυρνάτε πιο εύκολα χωρίς να γυρίζουν τρελά γύρω απ’ το καλαμάκι, περάστε δύο καλαμάκια ανάμεσά τους, τοποθετημένα παράλληλα ώστε να τα σταθεροποιούν. Μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή την τεχνική σε ροδέλες κρεμμυδιού, σε ολόκληρες πιπεριές Φλωρίνης, κέρατο ή καυτερές, σε μανιτάρια, μελιτζάνες και κολοκύθια.

    8. Οι ντομάτες καθώς αφυγραίνονται απ’ το ψήσιμο, γίνονται πολύ πιο νόστιμες. Βάλτε τες κομμένες στη μέση για να μη διαλυθούν στο γύρισμα και προσέξτε πολύ όταν τις βγάλετε καθώς διατηρούν για πολλή ώρα υψηλή θερμοκρασία.

    9. Ένα λαχανικό που γίνεται εντυπωσιακά γευστικό όταν ψήνεται σε σχάρα είναι το κουνουπίδι (ολόκληρο κεφάλι, κομμένο σε χοντρές φέτες ή σε αυτόνομα μπουκετάκια). Αφήστε να μαυρίσουν κάποια κομμάτια και απολαύστε, ιδανικά με μια ταχινοσαλάτα.

    10. Στα έτοιμα ψημένα λαχανικά ταιριάζει ιδιαίτερα το λαδολέμονο, το μπαλσάμικο, ο ανθός αλατιού και το πολτοποιημένο σκόρδο με αρωματικά φυτά όπως ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο. Ακόμη, ένα απλό ντιπ με γιαούρτι και δυόσμο ή και άνηθο, ελάχιστο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.

    11. Μια γευστική έκπληξη είναι να πάρετε πικρά χόρτα όπως σταμναγκάθι -τα οποία έχετε ήδη βράσει- και να τα ακουμπήσετε σε μια σίτα πάνω στα κάρβουνα για λίγα λεπτά ώστε να πάρουν καπνιστή γεύση.

    12. Αν θέλετε να βάλετε πατάτες πάνω στη σχάρα, η σύσταση είναι να τις περάσετε πρώτα απ’ τα μικροκύματα ή να τις βράσετε, ώστε να είναι εσωτερικά «μαγειρεμένες» πριν τη σχάρα. Τότε τις λαδώνετε ώστε το ψήσιμο να έρθει να τις κάνει τραγανές και μελωμένες.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αυτεπάγγελτη δίωξη στον 38χρονο που προπηλάκισε επίδοξο βιαστή

    Αυτεπάγγελτη δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του 38χρονου που προπηλάκισε τον...

    Νυφούλα στο πλευρό του αγαπημένου της Γρηγόρη Μόργκαν, ετοιμάζεται...

    112: Θυμίζει τον μύθο του Αισώπου με τον βοσκό και τους λύκους! 34 βαθμοί Κελσίου το απόγευμα στην Πάτρα

    Το μεσημέρι το 112 ειδοποίησε για έντονα καιρικά φαινόμενα...

    Καραγκούνης: Στο τέλος του χρόνου η εξειδίκευση των αυξήσεων στις συντάξεις για το 2025

    Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων...
    Best Shop