Ευλογιά των πιθήκων: Πότε θα φτάσουν τα εμβόλια στις πληγείσες περιοχές

    Ημερομηνία:

    Συναγερμός έχει σημάνει στον τομέα της δημόσιας υγείας, καθώς ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι τα πρώτα εμβόλια κατά της mpox θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η mpox, γνωστή και ως ευλογιά των πιθήκων, έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλές χώρες λόγω της αυξανόμενης εξάπλωσής της.

     

    “Ελπίζουμε ότι η πρώτη παράδοση θα γίνει τις επόμενες ημέρες”, είπε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη ΛΔ του Κονγκό.

    Η κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Αφρική επιδεινώνεται δραματικά, καθώς τα κρούσματα της mpox (πρώην γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων) αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε παγκόσμιο υγειονομικό συναγερμό στις 14 Αυγούστου, λόγω της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μπουρούντι, την Κένυα, τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Δρ. Τέντρος, Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ, η ΛΔ του Κονγκό έχει πληγεί περισσότερο από το νέο στέλεχος του ιού (1b), με περισσότερα από 18.000 ύποπτα κρούσματα να έχουν καταγραφεί από τις αρχές του έτους και 629 θανάτους. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στις επαρχίες Βόρειου και Νότιου Κίβου, όπου έχουν αναφερθεί πάνω από 5.000 κρούσματα και 31 θάνατοι.

    Η ταχεία εξάπλωση του στελέχους 1b έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για τη δημόσια υγεία στην περιοχή. Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, οι τελευταίες ημέρες έχουν δείξει μια σχετική σταθεροποίηση στους θανάτους, γεγονός που προσφέρει μια ελπίδα ότι οι προσπάθειες περιορισμού της νόσου μπορεί να αποδώσουν καρπούς.

    Εκτός της ΛΔ του Κονγκό, 258 κρούσματα του 1b έχουν επιβεβαιωθεί στο Μπουρούντι, 4 στη Ρουάντα, 4 στην Ουγκάντα, 2 στην Κένυα, 1 στη Σουηδία και 1 στην Ταϊλάνδη.

    Η mpox, (παλαιότερα ονομαζόταν ευλογιά των πιθήκων) είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο, ωστόσο μπορεί να μεταδοθεί και μεταξύ των ανθρώπων. Τα κύρια συμπτώματά της είναι πυρετός, μυικοί πόνοι και εξανθήματα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μέση Ανατολή: Κλιμακώνεται η ένταση στη Δυτική Όχθη – Ομοβροντία από ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

    Σήμερα το πρωί, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε αεροπορικές...

    Συντάξεις Οκτωβρίου 2024: Πότε αρχίζουν οι πληρωμές – Δείτε αναλυτικά όλες τις ημερομηνίες ανά Ταμείο

    Στις 25 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πληρώσουν τις συντάξεις Οκτωβρίου...

    Ενδοοικογενειακή βία: Ανήλικος συνελήφθη για τον ξυλοδαρμό της μάνας του

    Νέο επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας με πρωταγωνιστές μια μητέρα και τον γιο...

    Δένδιας – Ατζέντα 2030: Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο επίπεδο του 21ου αιώνα

    "Η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει δική της αμυντική βιομηχανία....
    Best Shop