Οι Αρχές στη Σικελία απαγορεύουν την πώληση αναμνηστικών με θέμα τη Μαφία

    Ημερομηνία:

    Τους έκαναν μια πρόταση που δεν μπορούν να αρνηθούν. Για την ακρίβεια είναι νόμος. Στη Σικελία, οι Αρχές έχουν λάβει μέτρα για να απαγορεύσουν την πώληση αναμνηστικών με θέματα που σχετίζονται με τη Μαφία, όπως φωτογραφίες, μπλούζες, προσωρινά τατουάζ και άλλα αντικείμενα που εξυμνούν ή αναφέρονται στην Κόζα Νόστρα.

    Αυτή η πρωτοβουλία προωθήθηκε με σκοπό να αλλάξει η εικόνα της Σικελίας και να αποφευχθεί η «ρομαντικοποίηση» της Μαφίας. Ο δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο, δήλωσε ότι αυτά τα προϊόντα αποτελούν προσβολή και ταπείνωση για την κοινότητα, καθώς η Σικελία έχει υποφέρει για πολλά χρόνια από το οργανωμένο έγκλημα. Ο στόχος αυτών των μέτρων είναι να προωθηθεί μια πιο θετική και σεβαστή εικόνα της Σικελίας, τονίζοντας τον πολιτισμό, την ιστορία και την ομορφιά της, αντί να διαιωνίζονται αρνητικά στερεότυπα που συνδέονται με τη Μαφία. Αυτή είναι μια προσπάθεια από τις τοπικές αρχές να αποκοπούν από το βίαιο παρελθόν και να αλλάξουν την αντίληψη για το νησί, που διέταξε την απαγόρευση της πώλησης εμπορευμάτων με θέμα τη Μαφία για την καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων.

    Στο Αγκριτζέντο, ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός γνωστός για τους αρχαίους ελληνικούς ναούς του, ο δήμαρχος Φραντσέσκο Μικίτσε έχει διατάξει ότι τα καταστήματα με σουβενίρ πρέπει να σταματήσουν να πωλούν τέτοια προϊόντα. Κι αυτός με τη σειρά του είπε ότι αυτά τα προϊόντα «εξευτελίζουν την κοινότητα, η οποία εδώ και χρόνια έχει δεσμευτεί να διαδώσει την κουλτούρα της νομιμότητας». Η απαγόρευση καλύπτει οποιαδήποτε είδη που επαινούν ή αναφέρονται στη Μαφία ή το οργανωμένο έγκλημα και η αστυνομία θα επιθεωρεί καταστήματα και θα επιβάλλει πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται.

    Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι αντικείμενα που απεικονίζουν τον Μάρλον Μπράντο ως Δον Βίτο Κορλεόνε από τον «Νονό» και άλλα σουβενίρ προάγουν τη βίαιη ιστορία της σικελικής μαφίας και αμαυρώνουν τη φήμη του νησιού.

    Η καταστολή εκτείνεται πέρα από τον Ακράγαντα της Μεγάλης Ελλάδας (Giurgenti στα σιτσιλιάνικα).

    Η περιφερειακή κυβέρνηση της Σικελίας διέταξε τα αεροδρόμια σε όλο το νησί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Παλέρμο, την Κατάνια και το Τράπανι, να αφαιρέσουν από τα καταστήματά τους αναμνηστικά με θέμα τη Μαφία.

    Ο Αλεσάντρο Αρικό, σύμβουλος και αρμόδιος για τις μεταφορές και τις υποδομές, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να «διατηρηθεί μια αξιοπρεπής εικόνα, απαλλαγμένη από τα συνηθισμένα αρνητικά στερεότυπα», ειδικά σε σημεία εισόδου, όπως τα αεροδρόμια. Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια να σταματήσει η πώληση τέτοιων ειδών.

    Πέρυσι, η περιφερειακή κυβέρνηση απαγόρευσε στα πλοία από και προς τη Σικελία να πουλούν σουβενίρ με θέμα τη Μαφία.

    Ηδη υπάρχουν αντιδράσεις στην απόφαση αυτή από την τοπική κοινωνία και τους τουρίστες. Πολλοί ντόπιοι και υποστηρικτές του νέου κανονισμού βλέπουν αυτή την κίνηση ως θετικό βήμα για την αλλαγή της εικόνας της Σικελίας και την απόρριψη της κουλτούρας που εξυμνεί τη Μαφία.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ψάρια – κλιματικοί πρόσφυγες λόγω αύξησης της θερμοκρασίας του νερού

    Κλιματική κρίση και υπεραλίευση αλλάζουν το μέγεθος των ψαριών, με...

    Είμαστε κοντά σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο; – Τι πιστεύουν ιστορικοί και σχολιαστές

    Δεν χρειάζεται κανείς να κάνει κάτι ασυνήθιστο ή να...

    ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΜΑΚΕΤΑ: Ετσι θα γίνει η παραλιακή του Ρίου – Ξεκινά το έργο

    Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα πολύ σημαντικό έργο για...
    Best Shop