Πρόληψη εξαρτήσεων με επιμόρφωση από: Ένα ακόμα πρόγραμμα αυτές τις μέρες στη Δυτική Αχαΐα

    Ημερομηνία:

    του Αχιλλέα Ροδίτη

    Πίσω από τις λέξεις κρύβονται νοήματα που απαιτούν περισσότερο την προσοχή μας. Για παράδειγμα, προ ημερών έγινε γνωστό ότι η Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής της Δυτικής Αχαΐας, Νάντια Ασκούνη, ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ» και υπό στην σκέπη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να ξεκινήσει (εντός των ημερών) ένα Πρόγραμμα Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών κι εργαζομένων σε δομές του Δήμου.

    nakas

    Αλλά τι σημαίνει όλο αυτό και γιατί γίνεται; Και εκπονείται μόνο στη Δυτική Αχαΐα ή και αλλού στη Δυτική Ελλάδα;  Πρώτον, γίνεται με σκοπό όσοι εργάζονται σε κοινωνικές δομές ή είναι εκπαιδευτικοί σε σχολεία, να επιμορφωθούν σε σχέση με τα σύγχρονα προβλήματα και τις ανάγκες των παιδιών. Ώστε να μπορούν να τα βοηθήσουν σ’ έναν κόσμο που αλλάζει και κρύβει παγίδες για τους νέους. Πρόκειται για Προγράμματα Επιμόρφωσης που η Π.Δ.Ε. υλοποιεί παντού στη Δυτική Ελλάδα μέσω του «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ» ακριβώς επειδή το πρόβλημα είναι οξυμένο.

    Αλλά ας δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες το θέμα.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ

    Το πρόγραμμα στη Δυτική Αχαϊα ξεκινά την προσεχή Πέμπτη. Περιλαμβάνει δύο εκπαιδευτικές συναντήσεις διάρκειας τεσσάρων ωρών, στις 5 και στις 6 Σεπτεμβρίου. Σκοπός είναι η εκπαίδευση των επαγγελματιών που εργάζονται σε δομές πρόνοιας (Κέντρα Κοινότητας, ΚΔΑΠ, κ.ά.) του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας και η διαμόρφωση πλαισίου συνεργασίας και δικτύωσης με το Κέντρο Πρόληψης προς όφελος των κατοίκων του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.

     

    –           ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ:

    1. Εκπαίδευση στη φιλοσοφία πρόληψης των εξαρτήσεων και στη μεθοδολογία των παρεμβάσεων πρόληψης σε παιδιά, έφηβους, νέους, γονείς, εκπαιδευτικούς κ.ά.
    2. Ενημέρωση για προγράμματα πρόληψης στη σχολική κοινότητα, την οικογένεια και ευρύτερη κοινότητα που εφαρμόζονται από το Κέντρο Πρόληψης στο Νομό Αχαΐας
    3. Ευαισθητοποίηση-εκπαίδευση σχετικά με τον ρόλο των επαγγελματιών στην πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων
    4. Ανάδειξη τρόπων συνεργασίας και δικτύωσης με στόχο την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών της Δυτικής Αχαΐας σε θέματα που άπτονται της πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας

     

    –           ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

    Θεωρητική και βιωματική προσέγγιση. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης θα γίνει θεωρητική παρουσίαση των θεμάτων και μέσω της βιωματικής εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν και να συνεισφέρουν στην προσέγγιση των θεμάτων μέσα από το βίωμα και το μοίρασμα σκέψεων, εμπειριών και προβληματισμών.

    –           ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

    Ιωάννα Ζορμπά, Κοινωνική Λειτουργός -Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης, Θωμαΐς Σταύρου, Κοινωνική Λειτουργός MSc, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Κέντρου Πρόληψης

     

    ΙΩΑΝΝΑ ΖΟΡΜΠΑ: Η πρόληψη είναι υπόθεση όλων!

    Μιλώντας με την Κοινωνική Λειτουργό και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ», η «Πολιτεία» αναζήτησε τον «τρόπο», την «φιλοδοξία», αλλά και τον «απώτερο στόχο» όλης αυτής της προσπάθειας. Και οι απαντήσεις της κυρίας  Ιωάννας Ζορμπά είναι άκρως  κατατοπιστικές:

    • Κυρία Ζορμπά, με ποιον τρόπο, πρακτικά, παρεμβαίνει το «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ»;

    Τα προγράμματα πρόληψης στοχεύουν στην ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων που συνδέονται με την εκδήλωση της εξάρτησης ή άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Πρόκειται για ολιστικές, πολυεπίπεδες παρεμβάσεις πρόληψης που στοχεύουν στην ενημέρωση –ευαισθητοποίηση, στην εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ανθρώπων κάθε κοινότητας. Τα προγράμματα απευθύνονται σε όλες τις ομάδες πληθυσμού. Σε παιδιά, εφήβους, νέους. Αλλά και στους ενήλικες που πλαισιώνουν τα παιδιά. Οι επαγγελματίες υγείας ή και άλλοι επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και τις οικογένειές τους, αποτελούν σημαντική ομάδα στην οποία απευθύνεται το Κέντρο, με στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευσή τους στη φιλοσοφία και μεθοδολογία της πρόληψης.

     

    • Ποιοι αναλαμβάνουν αυτή την επιμόρφωση;

    Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης είναι επαγγελματίες ψυχικής υγείας (Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Κοινωνιολόγοι) που έχουν εξειδίκευση σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης εξαρτήσεων. Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης αποτελείται από έξι επαγγελματίες των παραπάνω ειδικοτήτων και καλύπτουν τις ανάγκες όλου του Νομού Αχαΐας. Οι περισσότερες δράσεις του Κέντρου Πρόληψης πραγματοποιούνται στο χώρο που ζουν οι άνθρωποι κι όχι στα γραφεία του Κέντρου. Πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος των εθελοντών. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο εθελοντικές ομάδες στον νομό, η μία δραστηριοποιείται στο Αίγιο κι η άλλη στα Ροϊτικα με τη στήριξη των Δήμων Αιγιαλείας και Πατρέων αντίστοιχα.

     

    • Υπάρχει η φιλοδοξία επέκτασης παντού στη Δυτική Ελλάδα;

    Ήδη από το 2016, σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές εκπαιδεύσεις σε επαγγελματίες υγείας των δομών της ΠΦΥ (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας) με στόχο την εκπαίδευσή τους στη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία των προγραμμάτων που υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης. Επίσης, πάρα πολλοί από τους συναδέλφους των δομών στην ΠΦΥ παραπέμπουν στο Κέντρο Πρόληψης οικογένειες, παιδιά και εφήβους προκειμένου να συμμετέχουν σε σεμινάρια γονέων, ομάδες παιδιών και εφήβων καθώς και σε συναντήσεις συμβουλευτικής. Εννοείται ότι όπου υπάρχει ενδιαφέρον και οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη τέτοιου είδους προγραμμάτων αποτελεί προτεραιότητα για το Κέντρο Πρόληψης. Η πρόληψη των εξαρτήσεων αποτελεί υπόθεση όλων!

     

    • Και τώρα, στη Δυτική Αχαΐα…

    Στην περίπτωση της Δυτικής Αχαΐας, η αρμόδια Αντιδήμαρχος, κα Νάντια Ασκούνη, η οποία είναι και εκπρόσωπος του Δήμου στο Δ.Σ. της Αστικής Εταιρείας του Κέντρου Πρόληψης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον να ενισχυθεί περαιτέρω το έργο του Κέντρου Πρόληψης στην περιοχή. Μεταξύ άλλων δράσεων που έχουν προγραμματιστεί για το μέλλον αποφασίσαμε από κοινού να δοθεί αρχικά προτεραιότητα στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των εργαζόμενων σε δομές και υπηρεσίες του Δήμου που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους κατοίκους καθώς θα είναι πολύ σημαντική στη διάχυση όλης αυτής της προσπάθειας στην κοινότητα. Στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα σταθερό δίκτυο συνεργασίας με τις υπηρεσίες του Δήμου για την από κοινού ανάπτυξη παρεμβάσεων στην περιοχή με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ανθρώπινων και άλλων πόρων.

     

    • Ποιος είναι τελικά, κυρία Ζορμπά, ο απώτερος στόχος και σκοπός της προσπάθειας;

    Η πρόληψη των εξαρτήσεων για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της κοινότητας. Δεν είναι απλή παροχή υπηρεσιών. Είναι αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών. Που όμως απαιτεί δουλειά, μακροχρόνια, πολυεπίπεδη και σε βάθος. Οι αλλαγές αφορούν όχι μόνο τα άτομα αλλά την ίδια την κοινωνία, τους θεσμούς. Η  ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση και σύμπραξη με τους ανθρώπους και τις υπηρεσίες κάθε κοινότητας στην υπόθεση της πρόληψης είναι κομβικής σημασίας.

    ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ: «Ενισχύουμε τα προγράμματα, θέλουμε επαφή με την κοινωνία»

    Η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Άννα Μαστοράκου, είναι ο άνθρωπος που έχει κληθεί να «τρέξει» την προσπάθεια στο πλαίσιο ομόφωνων αποφάσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ώστε να αποκτηθεί μεγαλύτερη επαφή με την κοινωνία και δη με τους ανθρώπους που έρχονται κοντά με τους νέους. «Είναι επιθυμία μας να ενισχύσουμε προγράμματα κατάρτισης εκπαιδευτικών και εργαζομένων θέλοντας να καταπολεμήσουμε παντός είδους εξαρτήσεις και να εδραιώσουμε την προληπτική συνείδηση στα παιδιά. Διότι δυστυχώς διαπιστώνουμε πως μετά την πανδημία έχει πάρει μεγάλη έκταση η εξάρτηση, είτε στο κάπνισμα, είτε και στο ίντερνετ και τα social media», δηλώνει η κυρία Μαστοράκου. Και τονίζει ότι σε αυτή την πρωτοβουλία της Π.Δ.Ε. υπάρχει η στενή συνεργασία των Δήμων και η πρόθεση από πλευράς Περιφέρειας να απορροφηθούν περισσότεροι πόροι για την ενίσχυση της όλης προσπάθειας.

     

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Από τον Οκτώβριο του 2022 είχε χαθεί η 50χρονη νεκρή που εντοπίστηκε στη Λίμνη Κρεμαστών

    Σε 50χρονη κάτοικο χωριού των Αγράφων, ανήκει η σορός...

    AXAΪΑ: Ξεκινά το έργο αντιδιάβρωσης στο Καλαμάκι

    Ξεκινούν μέσα στις επόμενες ημέρες οι εργασίες ανάπλασης στην...

    Οι κορυφαίες παραλίες σε Ζάκυνθο και Λευκάδα για οικογένειες, περιπέτεια και ρομάντζο

    Ζάκυνθος και Λευκάδα διαθέτουν μια αξιοζήλευτη «προίκα» από παραλίες και ακτές για όλες τις...

    Πρώτη μέρα στο σχολείο – 7 απλά βήματα τι να κάνετε

    Πώς περνάει ο καιρός και το μικρό σας μεγαλώνει...
    Best Shop