ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΡΟΣ: Το «υπερωκεάνιο»… Πάτρα, θέλει καπετάνιο και όχι… κομματικό βαρκάρη

    Ημερομηνία:

    του Αχιλλέα Ροδίτη

     Μπαίνοντας στο Φθινόπωρο και βλέποντας τις γενικές ανακατατάξεις (ή και αναταράξεις) της Πάτρας, της πόλης που εν μέσω έργων που την αλλάζουν και μέσα σε μια εποχή τρομαχτικών εξελίξεων σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, προσπαθεί ακόμα να βρει τον βηματισμό της προς το μέλλον, αναζητήσαμε μια αντικειμενική κριτική ματιά.

    nakas

    Την αναζητήσαμε από τον Γιώργο Ρώρο. Γιατί; Διότι έχοντας θητεύσει στη θέση Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, έχοντας διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου Πατρέων, αλλά και μένοντας αυτή τη φορά συνειδητά εκτός δημοτικού συμβουλίου, μετά την προεκλογική του συνεργασία με την παράταξη «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι», αφενός έχει την εμπειρία και γνώση, αφετέρου δεν έχει να αποκομίσει οτιδήποτε απ’ ό,τι πει. Και κυρίως γιατί είναι συνεχώς παρών, και ο ίδιος, και η παράταξή του, με συνεχείς και καθημερινές παρεμβάσεις για τα τοπικά ζητήματα. Ασκώντας ακατάπαυστη αντιπολίτευση, με προτάσεις.

    Ασχέτως αν συμφωνήσει ή διαφωνήσει κανείς μαζί του, σήμερα στην κουβέντα μας για την «Πολιτεία», ο κ. Ρώρος διατυπώνει μια άποψη γύρω από το πού βρίσκεται η Πάτρα, προς τα πού «πάει» και προς τα πού θα ‘πρεπε να… πηγαίνει.

    Απαριθμεί τα θέματα της ατζέντας που κατά την γνώμη του θα έπρεπε να προτάσσεται από τη δημοτική αρχή. Μιλά για τα έργα που απαιτείται να προχωρήσουν, για το τι πρέπει η πόλη να αξιοποιήσει. Συμβουλεύει και τον Δήμαρχο της πόλης, Κώστα Πελετίδη. Ασκώντας ωστόσο δριμεία κριτική όχι τόσο ως προς την πολιτική που ασκείται σε παρόντα χρόνο, όσο στην φιλοσοφία η οποία την διέπει…

    Ενώ παράλληλα, δεν παραλείπει να μιλήσει για την συνεργασία του με την «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι»,

    Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

     Κύριε Ρώρο, προς τα πού «πάει» η Πάτρα; Τουλάχιστον, όπως το βλέπετε εσείς από τη δική σας σκοπιά και με τα δικά σας κριτήρια και οράματα;

     

    Ήδη από τη δεκαετία του 1960 η πόλη σωστά διέκρινε ότι η ανάπτυξη της θα βασίζονταν σε τρεις βασικούς πυλώνες.

    • Στο εμπόριο και τη βιομηχανία
    • Στις μεταφορές (λιμάνι, οδικοί, σιδηροδρομικοί άξονες)
    • Στην ίδρυση του Πανεπιστημίου (εφαρμοσμένη έρευνα)

    Αυτά έδωσαν την ώθηση για την ακμή της πόλης προς όφελος των πολιτών.

    Οι τρεις αυτοί βασικοί πυλώνες με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και της δημοτικής αρχής έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Επομένως, ο βηματισμός της πόλης είναι σημειωτόν, ενώ όλοι ενθυμούμαστε τα προβλήματα από την εκτεταμένη αποβιομηχάνιση των τελευταίων ετών.

    Η πόλη με μοιάζει με υπερωκεάνιο σε μία λίμνη που χρόνο με το χρόνο αποξηραίνεται.

     

     

    Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ

     

    • Τι πιστεύετε ότι θα είχε πιο πολύ ανάγκη η πόλη τώρα; Σε ποια, δηλαδή, κατεύθυνση θα εστιάζατε αν ήσασταν δήμαρχος ή αν ο δήμαρχος σας καλούσε να τον συμβουλέψετε;

    Είναι πασιφανής η έλλειψη σχεδιασμού & προγραμματισμού, η αδυναμία συνεργασίας της δημοτικής αρχής με άλλες δυνάμεις, με φορείς, συλλογικότητες, που την οδηγούν σε συνεχή κατάπτωση των ήδη χαμηλών οικονομικών και κοινωνικών δεικτών.

    • Τα μεγάλα έργα οδικοί άξονες, σιδηρόδρομος, αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου, διαχείριση του φράγματος Πείρου – Παραπείρου.
    • Αξιοποίηση των χρημάτων από τα προγράμματα αλλά και από τους φόρους των Πατρινών. Χάθηκαν πάνω από τριάντα εκατομμύρια ευρώ από το προηγούμενο πρόγραμμα 2014-20 Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης με ευθύνη της δημοτικής αρχής.
    • Διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση, κυκλοφοριακό, πολιτισμός, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, αποτεφρωτήριο, λειτουργία των Επιτροπών Ισότητος, Νέων, Διαβούλευσης που ενεργοποιούν τους πολίτες.
    • Τέλος η καθημερινότητα του πολίτη. Είναι από τα θέματα που θα έπρεπε να βελτιώνει καθημερινά ο δήμαρχος.

    Αυτά θα συμβούλευα το δήμαρχο. Αλλά… ο δήμαρχος δεν καλεί άλλους πλην των κομματικών συμβούλων.

    • Εν κατακλείδι, η Πάτρα ποια «ταυτότητα» θα πρέπει να διαλέξει για να επιβιώσει στα επόμενα χρόνια, στις επόμενες δεκαετίες; Με δεδομένο μάλιστα ότι ως σήμερα βασίζεται κυρίως στους φοιτητές οι οποίοι βαίνουν μειούμενοι λόγω και των επερχόμενων ιδιωτικών πανεπιστημίων;

     

    Η Πάτρα δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την επιλογή απλά να επιβιώσει τις επόμενες δεκαετίες, αλλά να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της προσφέρει η προνομιακή γεωγραφική θέση της οδηγώντας τους πολίτες με ασφάλεια στο μέλλον. Μια πόλη σύγχρονη, που θα δίνει τη δυνατότητα για δημιουργία, απασχόληση, ζωή.

    Με μία λέξη χρειάζεται ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ. Που είναι σημείο εκκίνησης πολλών διαδρομών. Και για το κάνω πιο πρακτικό, χρειάζεται επί παραδείγματι: Αξιοποίηση του εμπορικού τμήματος του λιμανιού, δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου, αξιοποίηση των μνημείων, του Πολιτισμού, του αθλητισμού και κυρίως της μεγάλης μας «βιομηχανίας», του Πανεπιστημίου μας!

    ΓΙΑ ΤΗΝ «ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ»

    • Όσον αφορά εσάς προσωπικά, ποιος είναι τώρα ο ρόλος σας και ποιος θα είναι στο μέλλον; Το ρωτώ, διότι αν και δεν ήσασταν υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές και συμπράξατε με την «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι», εν τούτοις παραμένετε ενεργός, και εσείς, και η δημοτική σας ομάδα…

    Η παράταξή μας συνέπραξε στις τελευταίες εκλογές με την «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι». Δυστυχώς, δεν υπήρξαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα εξαιτίας των διαδικασιών και των μηχανισμών που προσπάθησαν να επιβάλλουν λύσεις ερήμην της κοινωνίας.

    Η παράταξη μας δεν σταμάτησε ούτε στιγμή από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα να αναδεικνύει θέματα. Είχε έντονη και αδιάλειπτη παρουσία στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στην κοινωνία για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που κάνουν την καθημερινότητα ανθρώπινη.

    Η παράταξη μας συνεχίζει να λειτουργεί να αναδεικνύει θέματα και να προτείνει λύσεις. Παραμένουμε ενεργοί πολίτες.

    ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

    • Τι θα θέλατε να κρατήσουν περισσότερο από τη σημερινή μας κουβέντα οι αναγνώστες; Ποιο μήνυμα;

     

    Όλα τα παραπάνω εκφράζουν την αγωνία και την προτροπή, ότι το «υπερωκεάνιο» που λέγεται Πάτρα θέλει καπετάνιο και όχι κομματικό βαρκάρη.

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ζάκυνθος- Ο εφιάλτης του 15χρονου: Ανήλικοι τον απειλούσαν και τον έκλεβαν για 7 μήνες – Η μαρτυρία του

    Υπέστη βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς για 7 μήνες στα χέρια τριών ανήλικων...

    Πάτρα Ενωμένη: Ερωτήματα για το έργο της αποχέτευσης λυμάτων

    Ερώτηση στην Δημοτική Αρχή απευθύνει ο επικεφαλής της μείζονος...

    Ρέθυμνο: Αποτυχημένος “σασμός” οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας του 69χρονου κτηνοτρόφου

    Ένας «σασμός» που τελικά δεν έγινε ποτέ, φαίνεται πως...

    Ο Γιώργος Παπαδάκης και η εκπομπή του «Καλημέρα Ελλάδα» επιστρέφουν στους τηλεοπτικούς δέκτες

    Ο Γιώργος Παπαδάκης και η εκπομπή του «Καλημέρα Ελλάδα» επιστρέφουν στους...
    Best Shop