4 Σεπτεμβρίου 1998
Κάθε λεπτό που περνά, στο Google πραγματοποιούνται 5,9 εκατομμύρια αναζητήσεις. Απέχουν, ασφαλώς, πολύ από τον αριθμό 1 με 100 μηδενικά, από τον οποίο εμπνεύστηκαν οι ιδρυτές της το όνομα της Google. Όμως κανείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η επιτυχία αυτού του γίγαντα των 2 τρισ. δολαρίων έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία που μπορεί να είχαν ο Sergey Brin και ο Larry Page στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998, όταν έκαναν την έναρξη της επιχείρησης που έμελλε να γίνει και ρήμα.
Η ιστορία της Google ξεκινά το 1995 στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Ο Larry Page σκεφτόταν να κάνει εκεί το μεταπτυχιακό του και ο Sergey Brin, που ήταν ήδη φοιτητής, ανέλαβε να του δείξει το μέρος.
Οι δυο τους λέγεται ότι διαφώνησαν σχεδόν για τα πάντα από την πρώτη στιγμή. Όμως έναν χρόνο αργότερα, θα συνεργάζονταν. Δουλεύοντας στα δωμάτιά τους στη φοιτητική εστία, έφτιαξαν μία μηχανή αναζήτησης η οποία χρησιμοποιούσε links για να καθορίσει το πόσο σημαντική είναι η κάθε σελίδα στο διαδίκτυο. Είχαν ονομάσει τη μηχανή αναζήτησής τους Backrub.
Κάποια στιγμή γύρω στο 1997, ο Page αποφάσισε ότι το όνομα BackRub δεν ήταν πολύ καλό. Έτσι, μαζί με άλλους συμφοιτητές του στο Στάνφορντ άρχισε να ψάχνει για άλλα ονόματα, ελπίζοντας να βρει κάτι που να μαρτυρά πόσο μεγάλο όγκο δεδομένων διαχειρίζεται η υπηρεσία.
Έτσι, ένας φοιτητής του Στάνφορντ, ο Sean Anderson, ήταν εκείνος που βρήκε το όνομα «Google». Για την ακρίβεια, ο Anderson πρότεινε τη λέξη «googolplex» και ο Page συμφώνησε με το πιο σύντομο «googol». Το googol είναι ο αριθμός 1 και 100 μηδενικά, ενώ το googolplex είναι ο αριθμός 1 και googol μηδενικά.
Όταν ο Anderson πληκτρολόγησε τη λέξη σε έναν υπολογιστή για να δει εάν κάποιος άλλος είχε σκεφτεί να κατοχυρώσει αυτό το domain, κατά λάθος έγραψε «google.com». Αυτό το όνομα άρεσε στον Page ακόμα περισσότερο.
Μαζί με τον Brin, κατοχύρωσαν το domain στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997. Έτσι, ενώ αρχικά για να κάνει κάποιος μία αναζήτηση έπρεπε να μπει στη σελίδα google.stanford.edu, στην πορεία η μηχανή αναζήτησης μεταφέρθηκε στο γνωστό σε όλους google.com.
Τον καιρό εκείνο, η Google άρχισε να προσελκύει το ενδιαφέρον όχι μόνο της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και των επενδυτών της Silicon Valley. Τον Αύγουστο του 1998, ο συνιδρυτής της Sun, Andy Bechtolsheim, έδωσε στους δύο δημιουργούς της μηχανής αναζήτησης μία επιταγή 100.000 δολαρίων. Έτσι, γεννήθηκε η Google Inc. Με αυτή την επένδυση, η νεοσύστατη εταιρεία κατάφερε να μετακομίσει από την εστία του Στάνφορντ στα πρώτα της γραφεία: Ένα γκαράζ στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια, το οποίο ανήκε στην Susan Wojcicki (η υπάλληλος Νο16 της Google και μετέπειτα CEO του YouTube απεβίωσε πρόσφατα). Τα γραφεία εκείνα, με το τραπέζι του πινγκ πονγκ και τα έντονα χρώματα καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την κουλτούρα και την εικόνα των τεχνολογικών start ups μέχρι και σήμερα.
Σήμερα, η Google είναι πια πολύ μεγάλη για εκείνο το γκαράζ στο Μένλο Παρκ, αλλά στεγάζεται στο περίφημο κτίριο «Googleplex» στο Μάουντεν Βιού της Καλιφόρνια.
Μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, το 2004, γρήγορα έγινε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις media του κόσμου. Το 2002 εγκαινίασε το Google News, το 2004 το Gmail, το 2005 το Google Maps, το 2008 το Google Chrome. Το 2015, η Google έγινε η βασική θυγατρική της εταιρείας συμμετοχών Alphabet, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερα από 182 χιλιάδες άτομα.
O Larry Page αποχώρησε από τη θέση του CEO της Alphabet τον Δεκέμβριο του 2019 και με προσωπική περιουσία 136 δισ. δολαρίων είναι σήμερα ο 8ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ο Sergey Brin είναι ο 9ος πλουσιότερος, με 130 δισ. ευρώ.