Μετά το Grexit και το Brexit έρχεται το… Dexit ως επιλογή

    Ημερομηνία:

    Η κόκκινη γραμμή κατά του AfD, της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, που επιβεβαιώθηκε από όλα τα γερμανικά κόμματα και μετά τις πρόσφατες εκλογές σε δύο κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας όπου θριάμβευσε, «είναι βαθιά αντιδημοκρατική». Αυτό υποστηρίζει η επικεφαλής του AfD Αλις Βάιντελ σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα «Repubblica». Η ηγέτις του AfD ισχυρίζεται ότι το κόμμα της «δεν είναι ριζοσπαστικό ή εξτρεμιστικό», αλλά προειδοποιεί: το Dexit, δηλαδή η έξοδος της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, παραμένει μια επιλογή. «Η Γερμανία δεν χρειάζεται την ΕΕ για να επιβιώσει. Αντίθετα, η ΕΕ χρειάζεται τη Γερμανία. Η Ευρωπαϊκη Ενωση πρέπει να ενεργήσει ανάλογα. Μόνο υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα είναι απαραίτητη η έξοδος της Γερμανίας από την ΕΕ».

    Εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Brexit θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τη Γερμανία, όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή της στους «Financial Times»; «Το Dexit, η έξοδος της Γερμανίας από την ΕΕ, είναι για εμάς ένα ultima ratio, η έσχατη λύση. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τα πράγματα, θέλουμε να τα μεταρρυθμίσουμε. Μπορεί να αποφευχθεί μόνο εάν οι ευρωπαίοι εταίροι μας κατανοήσουν ότι πρέπει να σεβαστούν τα πιο ζωτικά μας συμφέροντα».

    nakas

    Αραγε θα επιστρέψει στην ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου «Πατριώτες για την Ευρώπη» όπου συμμετέχει το κόμμα του Ορμπαν και άλλα ακροδεξιά κόμματα; «Προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ερώτημα. Εχουμε ιδρύσει τη δική μας ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι μια πραγματικά ελεύθερη Ευρώπη μπορεί μόνο να υπάρχει ως μια ελεύθερη ένωση ίσων λαών. Λυπάμαι αν κάποιος θα απογοητευτεί στην περίπτωση που η Γερμανία, η οποία πληρώνει όλους τους λογαριασμούς, ανακτήσει κάποια κυριαρχία».

    Κόκκινη γραμμή

    Μπορεί το AfD να ήρθε πρώτο στις εκλογές της Κυριακής στη Θουριγγία και δεύτερο στη Σαξονία, όμως δεν φαίνεται να μπορεί να κυβερνήσει, καθώς υπάρχει η περίφημη Μπραντμάουερ, η κόκκινη γραμμή των άλλων κομμάτων ενάντια στην Εναλλακτική για τη Γερμανία. Η Βάιντελ λέει ότι «απομονώνοντας το AfD, το οποίο αντιπροσωπεύει πάνω από το 30% των ψηφοφόρων στη Θουριγγία και τη Σαξονία, βλάπτεται η δημοκρατική κουλτούρα στη χώρα μας. Και αγνοείται η σαφής διάθεση των ψηφοφόρων για ουσιαστική πολιτική αλλαγή». Προβλεπει ότι αυτή η κόκκινη γραμμή δεν θα αντέξει για πολύ, καθώς η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει την κεντρώα πολιτική που υποσχέθηκε στην προεκλογική εκστρατεία. Η 45χρονη πολιτικός δηλώνει πεπεισμένη ότι εάν η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση συνάψει συμφωνίες με την Αριστερά, δηλαδή το κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ και όχι με το δικό της κόμμα, «θα εξαφανιστεί».

    Για τη Σάρα Βάγκενκνεχτ, τη ρωτά ο δημοσιογράφος, η κόκκινη γραμμή φαίνεται να έχει καταργηθεί, παρότι υιοθετεί επιχειρήματα όπως αυτά του AfD, δηλαδή υπέρ του Πούτιν και εναντίον των μεταναστών και της υιοθέτησης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. «Εδώ φαίνεται όλη η διπροσωπία των Χριστιανοδημοκρατών με το AfD», απαντά. «Μια ματιά στους γείτονές μας στην Αυστρία και το γεγονός ότι υπάρχει μια πολύ πιο χαλαρή στάση απέναντι στον σύμμαχό μας FPÖ αρκεί για να αναγνωρίσουμε πόσο σκανδαλώδης είναι αυτός ο τρόπος δράσης σε μια δημοκρατία», προσθέτει αναφερόμενη στο ακροδεξιό κόμμα της Αυστρίας, το Κόμμα Ελευθερίας.

    Επιθυμώντας να προσδώσει μια κανονικότητα στο κόμμα της η Βάιντελ τονίζει πως «το AfD δεν είναι ούτε ριζοσπαστικό ούτε εξτρεμιστικό. Πρόκειται για αβάσιμες κατηγορίες». Οσον αφορά τον επικεφαλης του AfD στη Θουριγγία Μπιορν Χέκε, που απέτυχε να εκλεγεί στο τοπικό Κοινοβούλιο, χάνοντας από τον χριστιανοδημοκράτη αντίπαλό του, η Βάιντελ δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό «φασίστας» για εκείνον. Από την άλλη υποστηρίζει ότι αποτελεί τεράστιο πληγμα για τους Σοσιαλδημοκράτες το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στρέφονται προς το κόμμα της.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    4 νέα εκθαμβωτικά ρολόγια σε τιμές στρατόσφαιρας

    Το Geneva Watch Days, που ιδρύθηκε το 2020, αρχικά...

    Μητσοτάκης: Προσανατολισμένες στην καθημερινότητα του πολίτη οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ

    Οι τελευταίες εκκρεμότητες της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ μοιάζουν πλέον να...

    Πάτρα: Μνημόσυνο για τον Αντώνη Λόη, το Σάββατο

    ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 & ΩΡΑ 8:30π.μ ...

    Η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από τη Γαλλία

    Στη χθεσινή δημοπρασία ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 600 εκατ. ευρώ από...
    Best Shop