185.000 επαγγελματίες δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με το IRIS

    Ημερομηνία:

    Προσεγγίζουν τις 530.000 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν συνδέσει τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, μέσω του οποίου μπορούν να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους σε άμεσο χρόνο. Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας γίνεται γρήγορα και εύκολα χωρίς την υποχρέωση επίσκεψης σε τραπεζικό κατάστημα μέσω του web ή mobile banking και εξασφαλίζει πληρωμές με χαμηλότερο κόστος προμήθειας σε σχέση με την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και την απαλλαγή του ελεύθερου επαγγελματία από την υποχρέωση να διαθέτει POS.

    Η υποχρέωση για τη διασύνδεση όλων των υπόχρεων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων έληξε τη ∆ευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα δώσει άτυπη παράταση περίπου ενός μηνός πριν προχωρήσει στην επιβολή του προστίμου, που έχει οριστεί στα 1.500 ευρώ για κάθε ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο που δεν έχει διασυνδεθεί με το IRIS και άρα δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα πληρωμής στους πελάτες του. Υπολογίζεται ότι οι υπόχρεοι είναι περί τους 715.000 και με βάση τα στοιχεία για τους 530.000 εγγεγραμμένους ήδη στο σύστημα, απομένουν άλλοι 185.000 που θα πρέπει να εγγραφούν εντός της άτυπης αυτής περιόδου, προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο.

    nakas

    Να σημειωθεί ότι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία ΙRIS ξεπερνούν ήδη τα 3 εκατ. και αυξάνονται καθημερινά. Μετά τη λήξη της προθεσμίας οι χρήστες που έχουν διασυνδεθεί με το IRIS μπορούν να «απαιτήσουν» να πληρώσουν για μια υπηρεσία που δέχονται από έναν δικηγόρο, γιατρό, ή από έναν τεχνίτη μέσω IRIS, αποφεύγοντας έτσι τη χρήση του πλαστικού χρήματος ή των μετρητών. Οι πληρωμές από τα φυσικά πρόσωπα είναι δωρεάν έως 500 ευρώ την ημέρα, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες επιβαρύνονται με προμήθεια η οποία είναι κατά κανόνα χαμηλότερη από την προμήθεια που πληρώνουν για την αποδοχή πληρωμών μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

    Κάθε τράπεζα εφαρμόζει ξεχωριστή τιμολογιακή πολιτική για την αποδοχή πληρωμών με IRIS και είναι ενδεικτικό ότι η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε πρόσφατα στο 0,20% την προμήθεια για τους ελεύθερους επαγγελματίες που επιλέγουν να δέχονται πληρωμές μέσω του IRIS Payments έως 500 ευρώ την ημέρα (με ελάχιστο όριο τα 0,02 ευρώ και ανώτατο όριο το 1 ευρώ), ενώ για πληρωμές έως 10 ευρώ η προμήθεια είναι μόλις 0,01 ευρώ. Η Eurobank για πληρωμές έως 500 ευρώ επιβάλλει προμήθεια 0,50% με ελάχιστο τα 0,10 ευρώ και ανώτατο τα 2,5 ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα για πληρωμές από 1 έως 5 ευρώ επιβάλλει προμήθεια 0,01 ευρώ και για συναλλαγές άνω των 5 ευρώ επιβάλλει προμήθεια 0,3%. Η Alpha Bank εφαρμόζει νέο τιμολόγιο για πληρωμές μέσω IRIS από την επόμενη εβδομάδα και το κόστος ανά συναλλαγή διαμορφώνεται στο 0,5% με ελάχιστο τα 0,05 ευρώ και ανώτατο τα 2,5 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι το όριο των 500 ευρώ ημερησίως για τις συναλλαγές μέσω IRIS εφαρμόζεται ανά πελάτη και όχι στο σύνολο των πληρωμών που μπορεί να λάβει ο ελεύθερος επαγγελματίας εντός του 24ώρου. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας μπορεί να λάβει σε μια ημέρα 4 πληρωμές των 500 ευρώ η κάθε μία, δηλαδή 2.000 ευρώ ή παραπάνω.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από τη Γαλλία

    Στη χθεσινή δημοπρασία ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 600 εκατ. ευρώ από...

    Πάτρα: Ο ποδηλάτης είχε …τύχη βουνό!

    Είχε την τύχη με το μέρος του ποδηλάτης στην...

    Τουρισμός: Σούπερ μάρκετ και Airbnb οι νικητές της σεζόν

    H τουριστική περίοδος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, υπάρχουν βάσιμες...

    Στα «σκαριά» η τριμερής για το Κυπριακό

    Πολλές και έντονες πιέσεις είναι στο παρασκήνιο για να...
    Best Shop