Νέες επιδοτήσεις για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο σπίτι – Ποια είναι τα 3 προγράμματα, ποιους θα αφορά το «νέο Εξοικονομώ»

    Ημερομηνία:

    Νέος κύκλος επιδοτήσεων «ανοίγει» από τον Οκτώβριο στον οποίο θα έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν για να εξασφαλίσουν δωρεάν κρατικό χρήμα όλοι όσοι προγραμματίζουν εργασίες ενεργειακής «θωράκισης» της κατοικίας τους.

    Τα προγράμματα που θα βγουν στον «αέρα» θα είναι τρία τον αριθμό, μεταξύ των οποίων και ένα ειδικό πρόγραμμα Εξοικονομώ αποκλειστικά για την τοποθέτηση αντλίας θερμότητας.

    nakas

    Τα υπόλοιπα δύο νέα «Εξοικονομώ» θα απευθύνονται το ένα σε ευάλωτα νοικοκυριά και το άλλο στο γενικό πληθυσμό.

    Έμφαση μέσα από αυτά τα τρία νέα προγράμματα θα δοθεί και στην επιδότηση των πληγέντων στην Θεσσαλία για παρεμβάσεις κατά της ενεργειακής φτώχειας, όπως και στην επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης αντλιών θερμότητας σε πόλεις όπου παρατηρείται αυξημένη χρήση τζακιών.

    Ποιους θα αφορά το «νέο Εξοικονομώ»

    Συγκεκριμένα, με το πρόγραμμα «Νέο Εξοικονομώ», που θα απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό, θα επιδοτούνται παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας για νομίμως υφιστάμενα κτήρια σε όλη τη χώρα, που:

    – έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ

    – δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα

    – χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία

    Το νέο Εξοικονομώ θα στηρίζεται πολύ περισσότερο στο σύστημα των βαθμοημερών, που διασφαλίζει ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν θα είναι πιο αποδοτικές και από πλευράς κλιματικής απόδοσης και πραγματικής οικονομικής απόδοσης.

    Επιδότηση για Αντλίες Θερμότητας

    Η επιδότηση θα είναι από 50% έως 60% και δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

    Εντούτοις, βάσει των μέχρι τώρα σχεδιασμών, η επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης αντλιών θερμότητας θα αφορά πόλεις όπου παρατηρείται αυξημένη χρήση τζακιών για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης όπως είναι τα Ιωάννινα και η Θεσσαλονίκη.

    Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα μπορούν να αυτονομηθούν από το κεντρικό σύστημα της πολυκατοικίας, με την εγκατάσταση αυτού του συστήματος που τοποθετείται στη βεράντα και συνδέεται με τα καλοριφέρ.

    Οι αντλίες θερμότητας θεωρούνται ο πιο «πράσινος» και πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης, καθώς δίνουν τη μεγαλύτερη απόδοση, με τη μικρότερη χρήση ενέργειας. Μόλις το 25% της παραγόμενης θερμότητας αποδίδεται στην ηλεκτρική ενέργεια. Το υπόλοιπο 75% αφορά τη θερμική ενέργεια που αντλείται από το περιβάλλον. Αν τοποθετηθεί υποδαπέδια, δίνει εξαιρετικές επιδόσεις και στην ψύξη.

    Επίσης, αν συνδεθεί με μπόιλερ παρέχει ζεστό νερό χρήσης και επομένως καταργείται η χρήση θερμοσίφωνα, για όσους δεν έχουν ηλιακό θερμοσίφωνα.

    «Εξοικονομώ» για ευάλωτα νοικοκυριά

    Το «Εξοικονομώ» για ευάλωτα νοικοκυριά, απευθύνεται σε φτωχά νοικοκυριά, με στόχο ένταξης σε αυτό 5.000 νοικοκυριών.

    Το ύψος της επιδότησης στο νέο αυτό πρόγραµµα για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα είναι αυξηµένο από το 75% στο προηγούµενο στο 95% ή και 100% προκειµένου να υπάρξει ανταπόκριση, αφού η διασφάλιση εγγυοδοσίας από το ελληνικό ∆ηµόσιο για ιδίους πόρους που προέβλεπε το προηγούµενοπρόγραµµα δεν ήταν αποτελεσµατικό κίνητρο.

    Παρά τη διασφάλιση εγγυοδοσίας για το 100% της δανειοδότησης για τις περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης και για το 80% για τις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης, οι τράπεζες, σύµφωνα µε τα όσα έχουν καταγγελθεί, απέρριπταν τις 3 από τις 4 αιτήσεις, µε αποτέλεσµα αυτή να ακυρωθεί στην πράξη και τανοικοκυριά να µην µπορούν τελικά να κάνουν χρήση του προγράµµατος λόγω αδυναµίας διάθεσης των απαιτούµενων ιδίων κεφαλαίων.

    Το νέο πρόγραµµα θα αφορά αποκλειστικά νοικοκυριά µε χαµηλάεισοδήµατα που διαθέτουν την κυριότητα µονοκατοικίας ή διαµερίσµατος και επιθυµούν να τα αναβαθµίσουν ενεργειακά.

    Η µέση επιδότηση εκτιµάται περίπου στις 10.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

    Συνολικά έχει υπολογιστεί ότι το πρόγραµµα µπορεί να επιδοτήσει εργασίες αναβάθµισης σε 5.000 φτωχά νοικοκυριά. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας όπως αυτή προκύπτει από την ηµεροµηνία και την ώρα της οριστικής υποβολής τους.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Ξεκίνησαν οι καθαρισμοί των σχολείων από εργαζόμενους του Δήμου

    Οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων καθάρισαν...

    Φαινόμενο Μπέντζαμιν Μπάτον: Αυτό το θαλάσσιο πλάσμα γυρίζει πίσω τον χρόνο

    Όλα τα έμβια όντα γεννιούνται, μεγαλώνουν, γερνούν και πεθαίνουν....

    Τα μεταξωτά μαντήλια είναι πάλι μόδα και ξυπνούν μνήμες ρετρό Χόλιγουντ

    Τα μεταξωτά μαντήλια επιστρέφουν δυναμικά, προσδίδοντας κομψότητα και μια...
    Best Shop