Μακελειό στις ΗΠΑ: Ο 14χρονος δράστης είχε ανακριθεί από το FBI – «Μαμά, φοβάμαι – Ακούω πυροβολισμούς, έλα να με πάρεις»

    Ημερομηνία:

    Ο ύποπτος που συνελήφθη μετά τους πυροβολισμούς σε αμερικανικό λύκειο κοντά στην Ατλάντα, κατά τους οποίους τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, είναι μαθητής του σχολείου αυτού, 14 ετών, ανακοίνωσαν οι Αρχές σε συνέντευξη Τύπου. Αυτό είναι το πρώτο μακελειό της νέας σχολικής χρονιάς στη χώρα.

    «Ο δράστης συνελήφθη», ανέφερε ο Κρις Χόσι, διευθυντής του γραφείου έρευνας στην πολιτεία Τζόρτζια, όπου διαπράχθηκε το έγκλημα. Οι Aρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το ονοματεπώνυμό του. Ο έφηβος θα αντιμετωπίσει «δίωξη για φόνο» και «θα δικαστεί ως ενήλικος», πρόσθεσε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μπροστά στο λύκειο Απαλάτσι, στην πόλη Γουάιντερ, κάπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την Ατλάντα.

    Οι τέσσερις νεκροί είναι δύο μαθητές, 14 ετών, και δύο καθηγητές, διευκρίνισε. Τουλάχιστον άλλα εννέα άτομα –οκτώ μαθητές και ένας καθηγητής– μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με τραύματα.

    Μακελειό στις ΗΠΑ: Ο 14χρονος δράστης είχε ανακριθεί από το FBI – «Μαμά, φοβάμαι – Ακούω πυροβολισμούς, έλα να με πάρεις»

    Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επενέβησαν στην εκπαιδευτική δομή αφού έλαβαν τηλεφωνικές κλήσεις περί τις 10:20 (τοπική ώρα) χθες. Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με αστυνομικό της ασφάλειας του λυκείου, ο νεαρός «συνειδητοποίησε αμέσως ότι εάν δεν παραδινόταν» θα έπεφτε νεκρός από τα πυρά του, είπε ο Τζαντ Σμιθ, ο τοπικός σερίφης. «Έπεσε στο έδαφος κι ο αστυνομικός τον συνέλαβε», πρόσθεσε. Έδωσε ήδη αρχική κατάθεση, ωστόσο «δεν γνωρίζουμε» αν ο έφηβος είχε κάποιον συγκεκριμένο στόχο «προς το παρόν», σημείωσε.

    Προς το παρόν σύμφωνα με τις Αρχές δεν υπάρχει κάποια γνωστή διασύνδεση ανάμεσα στον δράστη και στα θύματα. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επενέβησαν στην εκπαιδευτική δομή αφού έλαβαν τηλεφωνικές κλήσεις περί τις 10:20 (τοπική ώρα) χθες.

    Ο έφηβος διέπραξε την επίθεση με τουφέκι εφόδου «τύπου AR» , σύμφωνα με τις αρχές.

    Είχε ανακριθεί από τις Αρχές ο δράστης

    Ο έφηβος που κατηγορείται για την επίθεση με πυροβολισμούς σε σχολείο της Τζόρτζια είχε ερευνηθεί από τις αρχές πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI). Η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάιο του 2023, όταν το FBI έλαβε ανώνυμες πληροφορίες σχετικά με διαδικτυακές απειλές που αφορούσαν πιθανή επίθεση σε σχολείο.

    Οι αρχές κατάφεραν να «περιορίσουν» τις απειλές, όπως αναφέρουν οι New York Times,  και να παραπέμψουν την υπόθεση στο γραφείο του σερίφη της κομητείας Τζάκσον, το οποίο γειτνιάζει με την κομητεία Μπάροου, όπου βρίσκεται το σχολείο. Ο σερίφης πήρε συνέντευξη από τον τότε 13χρονο έφηβο, Κολτ Γκρέι, καθώς και τον πατέρα του, ο οποίος παραδέχτηκε την ύπαρξη κυνηγετικών όπλων στο σπίτι, αλλά υποστήριξε ότι ο γιος του δεν είχε πρόσβαση χωρίς επίβλεψη σε αυτά. Ο έφηβος αρνήθηκε ότι έκανε τις απειλές.

    Παρά τις πληροφορίες, οι Αρχές δεν βρήκαν επαρκή στοιχεία για να προχωρήσουν σε σύλληψη ή άλλη ενέργεια. Το γραφείο του σερίφη ειδοποίησε τα τοπικά σχολεία ώστε να συνεχίσουν την παρακολούθηση του μαθητή, χωρίς όμως να υπάρξει περαιτέρω δράση.

    Σύμφωνα με δήλωση του FBI, η έλλειψη πιθανής αιτίας σύλληψης οδήγησε τις αρχές να μην προχωρήσουν σε τοπικό, πολιτειακό ή ομοσπονδιακό επίπεδο.

    Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Τζάκσον τόνισε ότι έγινε ενδελεχής έρευνα, αλλά δεν κατέστη δυνατή η επιβεβαίωση των απειλών που δημοσιεύτηκαν στον διαδικτυακό ιστότοπο παιχνιδιών, ενώ οι τοπικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για άλλες πιθανές επιθέσεις.

    Τι είπαν αυτόπτες μάρτυρες

    Λίγο μετά που η δρ Ανέτρα Πάτμαν αποχαιρέτησε την 14χρονη κόρη της, Μέισι Ράιτ, καθώς πήγαινε στο σχολείο, έλαβε ένα τρομακτικό μήνυμα: «Μαμά, φοβάμαι. Ακούω πυροβολισμούς. Σε παρακαλώ, έλα να με πάρεις».

    Η Πάτμαν, καθηγήτρια σε σχολείο στην κομητεία Μπάροου, έδειξε αμέσως το μήνυμα στον διευθυντή του σχολείου της. «Μόλις επιβεβαιώθηκε από τον [διευθυντή] ότι ναι, υπήρχε ενεργός ένοπλος, το κύριο μέλημά μου ήταν να κρατήσω επαφή με την κόρη μου», είπε η Pattman. «Της είπα: Ό,τι κι αν γίνει, συνέχισε να μου στέλνεις μηνύματα, απλώς συνέχισε να μου γράφεις, για να ξέρω ότι είσαι καλά».

    Εν τω μεταξύ, η Μέισι και μια ομάδα κοριτσιών κρατούσαν τα χέρια τους και προσεύχονταν. Λίγο αργότερα, ακούστηκαν δυνατά χτυπήματα και φωνές, όπως περιέγραψε η Μέισι. «Άκουσα πυροβολισμούς έξω από την τάξη μου και ανθρώπους να ουρλιάζουν, να ικετεύουν να μην τους πυροβολήσουν, και μετά άτομα δίπλα μου να τρέμουν και να κλαίνε», είπε η Macey.

    Η Σάνα ΜακΜίλαν, καθηγήτρια σε πρόγραμμα προσχολικής αγωγής, όταν άκουσε ότι το σχολείο της κόρης της ήταν σε κατάσταση αποκλεισμού, έτρεξε αμέσως να φύγει. Περιέγραψε στο CNN τη διαδρομή της ως «τη μεγαλύτερη διαδρομή… για να φτάσω στο παιδί μου». Αν και η κόρη της δεν είδε τους πυροβολισμούς, τους άκουσε και είδε αίμα στο πάτωμα όταν τους είπαν να εκκενώσουν το σχολείο, ανέφερε η ΜακΜίλαν. Ο δάσκαλος της κόρης της τους είπε να πάνε στη γωνία και στάθηκε από πάνω τους «για να τους προστατεύσει σε περίπτωση που ο ένοπλος έμπαινε στην τάξη», είπε η ΜακΜίλαν. Η κόρη της βρισκόταν απέναντι από την τάξη όπου ένας από τους δασκάλους σκοτώθηκε, και οι μαθητές από την απέναντι αίθουσα μπήκαν στην τάξη της κόρης της κλαίγοντας, πρόσθεσε.

    Καθώς η κόρη της βρισκόταν κουλουριασμένη με τους συμμαθητές της, η ΜακΜίλαν λάμβανε μηνύματα που θα τρόμαζαν κάθε γονιό. «Μου είχε στείλει μήνυμα… και είπε ότι ήμασταν σε σκληρό αποκλεισμό. Είπε ότι φοβόταν, νόμιζε ότι ίσως έρχονταν στην τάξη της», είπε ΜακΜίλαν.

    Το ABC News μετέδωσε τη μαρτυρία ενός μαθητή, του Σέρτζιο Καλντέρα, ο οποίος βρισκόταν στο εργαστήριο της χημείας όταν άκουσε τους πυροβολισμούς. Ο 17χρονος είπε ότι η καθηγήτρια άνοιξε την πόρτα και ένας άλλος καθηγητής έτρεξε να της πει να την κλείσει επειδή «υπάρχει ένας ένοπλος».

    Μάλιστα παρόλο που μαθητές και καθηγητές κρύβονταν στην αίθουσα, κάποιος χτύπησε δυνατά την πόρτα και φώναξε πολλές φορές να την ανοίξουν. Όταν σταμάτησαν τα χτυπήματα ο Καλντέρα άκουσε κι άλλους πυροβολισμούς και κραυγές. Αργότερα οι μαθητές εκκένωσαν την τάξη και κατέφυγαν στο γήπεδο ποδοσφαίρου του σχολείου.

    Μία άλλη μαθήτρια η Λάιλα Φάρελ περιέγραψε πως η ίδια και οι συμμαθητές της, όντας φοβισμένοι στοίβαξαν θρανία και καρέκλες μπροστά από την πόρτα για να δημιουργήσουν ένα εμπόδιο.

    Η Κάιλι Άμπνερ που την ώρα που άκουσε τους πυροβολισμούς βρισκόταν στο μάθημα της γεωμετρίας επίσης φοβήθηκε. Αυτή και οι συμμαθητές της κρύφτηκαν πίσω από το θρανίο του καθηγητή τους και τότε ο καθηγητής άρχισε να αναποδογυρίζει το θρανίο σε μια προσπάθεια να οχυρώσει την πόρτα της τάξης. Ένας συμμαθητής της δίπλα της προσευχόταν και του κρατούσε το χέρι ενώ όλοι περίμεναν την αστυνομία.

    Μακελειό στις ΗΠΑ: Ο 14χρονος δράστης είχε ανακριθεί από το FBI – «Μαμά, φοβάμαι – Ακούω πυροβολισμούς, έλα να με πάρεις»

    Τραμπ: «Άρρωστο, παρανοϊκό τέρας ο δράστης»

    Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε «άρρωστο και παρανοϊκό τέρας» τον δράστη του περιστατικού με πυροβολισμούς σε ένα λύκειο νωρίτερα σήμερα στην Πολιτεία της Τζόρτζια.

    «Αυτά τα λατρεμένα παιδιά μάς τα πήρε πολύ νωρίς ένα άρρωστο και παρανοϊκό τέρας», κατήγγειλε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές με ανάρτησή στο δίκτυό του, Truth Social.

    Κάμαλα Χάρις: «Να μπει τέλος στην “επιδημία” της ένοπλης βίας»

    Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ζήτησε την ανάληψη αποφασιστικής δράσης κατά της βίας που προκαλούν τα όπλα που μπορεί να κατέχει οποιοσδήποτε, λίγες ώρες μετά το περιστατικό με πυροβολισμούς σε αμερικανικό λύκειο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

    «Οφείλουμε να βάλουμε τέλος σε αυτή την επιδημία της βίας από τα όπλα στη χώρα μας, μια για πάντα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το υφιστάμεθα αυτό», δήλωσε η υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στην Πολιτεία του Νιού Χάμσαϊρ.

    Ο Λευκός Οίκος συλλέγει πληροφορίες για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, δήλωσε κάνοντας λόγο για «παράλογη τραγωδία».

     

    Μπάιντεν: «Η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί οι επιθέσεις με όπλα σε σχολεία να γίνουν ο κανόνας»

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να δεχθούν ότι οι φονικοί πυροβολισμοί στα σχολεία της χώρας «γίνονται ο κανόνας», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν λέγοντας ότι «θρηνεί» για τον θάνατο αρκετών ανθρώπων μετά τους πυροβολισμούς σε λύκειο κοντά στην Ατλάντα.

    «Αυτό που θα έπρεπε να ήταν μια χαρούμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Γουίντερ της Τζόρτζια, μετατρέπεται σε μια φρικτή υπενθύμιση: η ένοπλη βία συνεχίζει να καταστρέφει τις ζωές των συμπολιτών μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, καλώντας εκ νέου το Κογκρέσο να δράσει, κυρίως απαγορεύοντας τα τουφέκια.

    Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ μίλησε για «ανείπωτη τραγωδία» μετά τους πυροβολισμούς που ερρίφθησαν σε λύκειο της Τζόρτζια.

    «Είμαι συντετριμμένος για τις οικογένειες που επλήγησαν από αυτή την ανείπωτη τραγωδία», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, χωρίς να αναφέρει απολογισμό θυμάτων.

    Τον Μάιο του 2022, 19 παιδιά και δύο εκπαιδευτικοί ήταν τα θύματα του φρικτού μακελειού στο σχολείο τους στο Ουβάλντε του Τέξας, το οποίο διέπραξε ένας 18χρονος χρησιμοποιώντας ένα τουφέκι που ήταν νόμιμα αγορασμένο.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Στο ΕΣΠΑ η επέκταση της Ιόνιας Οδού

    Την ένταξη της επέκτασης της Ιόνιας Οδού και ειδικότερα στο...

    Πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ στο Αγρίνιο και σε επιχειρήσεις στο Άκτιο

    Στην επιβολή διοικητικών προστίμων για διάφορες παραβάσεις στον τομέα του εμπορίου...

    AEΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΡΑΞΟΥ: Τα 6 βασικά προβλήματα… “γήρανσης”

    Πολλές φορές έχει καταγραφεί η ανοδική κίνηση στο Αεροδρομίου Αράξου,...
    Best Shop